14 Eylül 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Siyaset Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan CHP'li milletvekili Tuncay Özkan'a tepki: Haddinizi bilin!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan CHP'li milletvekili Tuncay Özkan'a tepki: Haddinizi bilin!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, CHP İzmir milletvekili Tuncay Özkan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hakaretle hedef almasına tepki geldi. Cumhurbaşkanı'nın "devlet başkanı" olduğunu vurgulayan Uçum, "Haddinizi bilin. Ülke liderliğine hakaret edemezsiniz" ifadelerini kullandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan CHP'li milletvekili Tuncay Özkan'a tepki: Haddinizi bilin!
KAYNAK: Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'a tepki gösterdi. Uçum şunları kaydetti:

“Ne yaptığınızın farkında mısınız: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildiğinde parlamenter sistemden farklı olarak Cumhurbaşkanı sadece “Devletin başı” olarak tanımlanmadı. Cumhurbaşkanına Devlet Başkanı sıfatı da verildi. Yani başkanlık sistemlerinin genel bir özelliği olarak yürütme görevini halkın iradesiyle üstlenen başkana devlet başkanı sıfatı verilmesi ilkesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi açısından da benimsendi.

Düzenleme aynen şöyle yapıldı: Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, DEVLET BAŞKANI sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder (Anayasa Madde 104).

Yani eski sistemden farklı olarak Cumhurbaşkanı sadece devletin başı değil, DEVLET BAŞKANIDIR. Özcesi Cumhurbaşkanı hem Halkın (Cumhurun) Başkanıdır hem de Devletin Başkanıdır. Yani Halkın iradesi Devlete egemen olmuştur.
Bunun anlamı tüm devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin etme görevinin Cumhurbaşkanında olmasıdır. Eskiden sadece “gözetme” görevi varken şimdi “temin etme” yani icrai olarak müdahale etme görevi söz konusudur.
Buradan yola çıkarak şunun bilinmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yürütme görevinin yanı sıra yasamaya da yargıya da düzenli ve uyumlu çalışma konusunda perspektif çizme yetkisine sahiptir.

Bu durumda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bütün organlarını anayasal sınırlar içerisinde yönlendirebilme yetkisine sahip ve halkın yüzde elliden fazla oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanına yapılan hakaret:

Birincisi Halka yapılmış hakarettir.

İkincisi Devlete yapılmış hakarettir.

Üçüncüsü bundan sonra hangi mecradan seçilirse seçilsin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı pozisyonuna gelecek herkese yapılmış hakarettir.

Dördüncüsü ve en önemlisi Anayasal Düzene yapılmış bir hakaret söz konusudur.
Tabii ki seçilmiş irade olan Cumhurbaşkanı da eleştirilebilir. Ama belirtilen özellikleri sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına eleştiri yerine hakaret etmek asla kabul edilemez, buna Devlet de Halk da Anayasal Sistem de kesinlikle hoş görü göstermez.

Haddinizi bilin. Cumhurbaşkanının Ülke Liderliğini sadece sosyal ve siyasal açıdan değil anayasal olarak da üstlendiğinin farkına varın. Ülke Liderliğine hakaret edemezsiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerine, karşı eleştiriyle cevap verebilirsiniz ama ne olursa olsun hakaretle cevap veremeyeceğinizi öğrenin. Yoksa her türlü hukuki ve meşru yoldan bunu öğrenirsiniz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
PKK’lı Suavi’yi Kuvayımilliye ozanı sanmak!

PKK’lı Suavi’yi Kuvayımilliye ozanı sanmak!