25 Ekim 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Siyaset MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir: Afrika ülkeleri nazarında ülkemizin sahip olduğu değer bambaşka ve özel bir durumu yansıtmaktadır

MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir: Afrika ülkeleri nazarında ülkemizin sahip olduğu değer bambaşka ve özel bir durumu yansıtmaktadır

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir TBMM Genel Kurulu’nda Türk Silahlı Kuvvetleri Unsurlarının Orta Afrika’daki Görev Süresinin 1 Yıl daha Uzatılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi hakkında konuştu.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir: Afrika ülkeleri nazarında ülkemizin sahip olduğu değer bambaşka ve özel bir durumu yansıtmaktadır

Özdemir; “Kıtada var olan ülkelerin terörle mücadelesinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin sağladığı katkıyla yine Afrika ülkeleri nazarında ülkemizin sahip olduğu değer bambaşka ve özel bir durumu yansıtmaktadır.” Dedi.

Diğer taraflar Türkiye-Afrika ilişkilerine gıptayla bakıyor
 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasına TUSAŞ’a yönelik PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırıda şehit düşenlere rahmet dileyerek başladı. Özdemir geçtiğimiz gün hayatını kaybeden 48’inci Cumhuriyet Hükûmetinde İçişleri Bakanlığı, 57'nci Cumhuriyet Hükûmetinde Millî Savunma Bakanlığı yapmış olan 21. Ve 23. Dönem Kayseri milletvekili Sebahattin Çakmakoğlu’nun yakınlarına başsağlığı mesajı iletti.
2024 yılı itibarıyla Türkiye ile Afrika Kıtası arasındaki ilişkilerin, ticaret, diplomasi, eğitim, savunma ve kültürel alanlarda giderek derinleşen stratejik iş birliği çerçevesinde gelişmeyi sürdürdüğüne değinen Özdemir, “İlişkilerimizde ekonomi ve ticaret, diplomatik ve politik ilişkiler, savunma ve güvenlik iş birlikleri, kültürel ve eğitim alanındaki iş birlikleri ve insani yardım ve kalkınma iş birliği gibi çok boyutlu, çok başlıklı ama aynı zamanda karşılıklı çıkar anlayışına dayanan iş birlikleri sayesinde bugün diğer tarafların Türkiye'nin Afrika’yla olan münasebetlerine gıptayla baktığı bir süreci karşımıza getirmiş bulunuyor” dedi.
 

Türkiye Cumhuriyeti Afrika’ya yabancı bir ülke değildir, Türk milleti de Afrika’ya yabancı değildir.
Türkiye’nin Afrika’da Güney Afrika, Nijerya, Mısır, Cezayir, Etiyopya gibi ülkelerle önemli işbirlikleri olduğunu belirten Özdemir, “Afrika’daki yatırımlarımız ağırlıklı olarak inşaat, enerji ve ulaşım sahalarında yoğunlaşmış durumda. Son dönemde buna hiç kuşku yok ki maden sahasıyla beraber bazı tarımsal faaliyetler de eklenmeye başladı ki burada da hem Hükûmetimizin değerli çalışmaları hem de Türk şirketlerinin başarıları Afrika Kıtası’nda diğer ülkelerle var olan rekabette Türkiye'nin elini güçlendiren ana husus oluyor.” İfadelerini kullandı.
Özdemir, “Türkiye Cumhuriyeti Afrika’ya yabancı bir ülke değildir, Türk milleti de Afrika’ya yabancı değildir. Yavuz Sultan Selim Han’ın Mısır seferiyle beraber Afrika Kıtası’ndaki varlığımızın başladığı ifade edilir ama Türk tarihine genel bir bakış açısıyla baktığınızda Osmanlı'dan önce Afrika Kıtası’nda Türk milletinin var olduğu ve hatta teşkilatlı yapısını, devlet anlayışını Afrika’ya da taşımış olduğu gerçeği karşımızda bulunmaktadır.” Dedi.

Kıtanın en geniş diplomasi ağına sahibiz
 

Türkiye’nin Afrika kıtasında 44 diplomatik misyonu olduğunu belirten Özdemir, “Afrika Kıtası’ndaki bugün eriştiğimiz seviye itibarıyla 44 diplomatik misyonla bölgede Dışişleri Bakanlığımız hizmet verirken kıtanın en geniş diplomasi ağına sahip ülkelerin başında geldiğimiz hususu da karşımızda bulunuyor.” İfadelerini kullandı.

Kıtada bulunmamız önem arz ediyor
 

Birleşmiş Milletler misyonunun Orta Afrika ülkesinde 5 temel esas görevi olduğunu belirten MHP’li Özdemir, bunların sivilleri koruma misyonu, barışı destekleme, insani yardım, güvenlik sektörünün reformu ve insan hakları ile adaletin güçlendirilmesi olduğunu ifade ederek, “Bu açıdan bakıldığında, ülkemizin çok uluslu böylesi bir yapı içerisinde kendi değerlerimize yakışır biçimde yer alması, hakikaten, diğer kriz ve çatışma bölgeleri dikkate alındığında da Türkiye'nin ne derecede tecrübeli olduğunu göstermesi bakımından önem arz ediyor.” Dedi.

Türkiye, kıtayı genel ve bölgesel olarak ele alıyor
 

Türkiye’nin Afrika’da sadece tek yönlü, doğrudan bire bir ilişki geliştirmediğini belirten Özdemir, “Türkiye Cumhuriyeti devleti; kıtayı genel ve bölgesel olarak ele alırken burada istikrarı, barışı, huzuru, güvenliği ele almanın da yollarını arıyor ki bu kıtanın kalkınmasına yönelik de hassas bir süreci yönetiyor. Her ne kadar yapmış olduğumuz bazı savunma ve ikili iş birliği anlaşmamız bazı çevreler tarafından eleştirilse de -örneğin, Etiyopya’ya verdiğimiz yine bu ülkenin kendi istikrar, güvenlik ve barışını tesis etmeye yönelik destekle beraber, yine, Etiyopya’nın komşusu olan Somali’ye verdiğimiz istikrar, barış, huzur ve kalkınmasını sağlayacak desteklerimiz- bugün baktığınızda iki ülkenin kendi arasındaki yaşamış olduğu anlaşmazlıklara Türkiye'nin ara buluculuğunda bir çözüm getirilmesi çabasını da beraberinde doğuruyor.” İfadelerini kullandı.
Özdemir, “Milliyetçi Hareket Partisi de Türkiye'nin dünyanın genelinde olduğu gibi, bilhassa tarihî ve kültürel bağlarımızın bulunduğu ve 21'inci yüzyılın yükselen değerleri arasında yer alan Afrika Kıtası’yla da münasebetlerini geliştirmesi bizim tarafımızda da memnuniyetle karşılanmaktadır.” Dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Milli güreşçimiz Nesrin Baş dünya ikincisi oldu!

Milli güreşçimiz Nesrin Baş dünya ikincisi oldu!