16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Siyaset MHP'li Feti Yıldız'dan 'yalan haber' tepkisi: Dezenformasyon suçu ciddi bir tehdit!

MHP'li Feti Yıldız'dan 'yalan haber' tepkisi: Dezenformasyon suçu ciddi bir tehdit!

MHP'li Feti Yıldız, Türk Ceza Kanunu'nda "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun ihdas edilmesine dikkat çekerek, dezenformasyonun gerçek bilgiye ulaşmayı engelleyen bir tehdit olduğunu söyledi. Yıldız, haber verme sınırlarını aşmayan eleştiri amaçlı açıklamaların suç oluşturmayacağını vurguladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Feti Yıldız'dan 'yalan haber' tepkisi: Dezenformasyon suçu ciddi bir tehdit!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, dezenformasyonla mücadele kapsamında Türk Ceza Kanunu'nda yapılan düzenlemeleri vurgulayarak, halkı yanıltıcı bilgiyi yaymanın ciddi bir tehdit olduğunu belirtti. Yıldız, dezenformasyonun birey ve toplum iradesini tehlikeye soktuğuna dikkat çekti.

MHP'li Feti Yıldız, dezenformasyonla mücadele konusunda önemli bir açıklama yaptı. Yıldız, Türk Ceza Kanunu'ndaki "Kamu Barışına Karşı Suçlar" başlıklı beşinci bölümde, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" başlığıyla müstakil bir suçun ihdas edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Yıldız'ın açıklamasına göre, dezenformasyonla mücadele kanununun amacı, halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini ve genel sağlığı bozmaya elverişli olan gerçeğe aykırı bilgilerin alenen yayılmasını suç olarak düzenlemektir. Bu suçun oluşması için beş şartın bir arada bulunması gerektiğini ve bu şartların kanunda açıkça ifade edildiğini belirtti.

Ayrıca, MHP'li Yıldız, kanunun "Ancak haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağını" hükme bağladığını vurguladı. Bu da demek oluyor ki, haber verme sınırlarını aşmayan bildirimler dezenformasyon suçunu oluşturmaz.

Dezenformasyonla mücadele konusundaki yasal düzenlemeleri ve hukuki detayları açıklığa kavuşturan önemli bir perspektifi yansıtan MHP'li Feti Yıldız'ın açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: 

"Dünyada yalan haberin en çok üretildiği ülkelerden biriyiz. 
Maalesef bazı haber kanalları izleyicileri bilerek yanıltıyor.
Yalan haberi kasıtlı olarak üretme ve yayma eyleminin (dezenformasyon), birey ve toplum iradesini ipotek altına alan ve vatandaşların gerçek bilgiye ulaşma imkânını engelleyen ciddi bir tehdit haline geldiği bilinen bir husustur.

Dezenformasyonla mücadele etme kapsamında, Türk Ceza Kanununun “Kamu Barışına Karşı Suçlar” başlıklı beşinci bölümünde “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlığıyla müstakil bir suç ihdas edilmiştir. 
Kanun teklifinin ilk imzacısı olarak, Kanunu ve gerekçelerini okumadığı kurduğu ilk cümleden  anlaşılan bazı okur -yazarların ekranlardan ahkam kesmelerini ibret ve hayretle izliyorum.

Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliğini, kamu düzeni ve genel sağlığını bozmaya elverişli olacak şekilde gerçeğe aykırı olduğunu bildiği bir bilgiyi alenen yaymak suç olarak düzenlenmiştir.
Maddede yazılı suçun oluşması beş şartın birarada bulunmasına bağlıdır. 
Bu şartların madde metninde ifade edilmiş olduğunu defalarca yazdık ve anlattık.

“Kamu Barışına Karşı Suçların”  ortak hükümleri TCK m.218.maddesinde düzenlenmiştir.
Maddenin  2. cümlesinde geçen “Ancak haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları  suç oluşturmaz.” hükmü bir hukuka uygunluk sebebidir. 

Haber verme sınırını aşmayan bildirimler dezenformasyon suçunu oluşturmaz. Dezenformasyonla mücadele kanununun haberle,haberciyle bir meselesi yoktur."

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">Dünyada yalan haberin en çok üretildiği ülkelerden biriyiz. <br>Maalesef bazı haber kanalları izleyicileri bilerek yanıltıyor.<br>Yalan haberi kasıtlı olarak üretme ve yayma eyleminin (dezenformasyon), birey ve toplum iradesini ipotek altına alan ve vatandaşların gerçek bilgiye ulaşma…</p>&mdash; Feti Yıldız (@YildizFeti) <a href="https://twitter.com/YildizFeti/status/1720360132528230783?ref_src=twsrc%5Etfw">November 3, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHK'yı eleştirerek hakemliği bıraktı

MHK'yı eleştirerek hakemliği bıraktı