MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu'nda Vergi Kanunlarında yapılan değişiklikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kalaycı, adaletli bir vergi sistemi oluşturulması gerektiğini ve ekonomik istikrar için vergi denetimlerinin artırılmasının şart olduğunu belirtti.
MHP’li Kalaycı’nın Genel Kurul’da yaptığı açıklamalar şu şekilde;
ADALETLİ BİR VERGİ SİSTEMİ OLUŞTURULMALI
Bu kanun teklifi ile yapılan düzenlemeler, kayıt dışılıkla mücadeleye, vergi güvenliğine, vergi uyumunun artırılmasına, vergi adaletini güçlendirmeye ve dolaysız vergilerin payının artırılmasına katkı sağlayacaktır.
Vergi mevzuatımız karmaşık ve sürekli değişen bir yapıya sahiptir. Esasen, basit, sade, anlaşılır, tabana yayılmış ve hakkaniyetli bir vergi reformuna ihtiyaç bulunmaktadır. Vergiye uyumu kolaylaştıran, öngörülebilirliği artıran, yatırım ve üretimi destekleyen, herkesin mali gücüne göre vergi ödediği adaletli bir vergi sistemi mutlaka oluşturulmalıdır. Teşvikler tüm iktisadi ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilmeli, etkin olmayanlar kaldırılmalıdır.
VERGİ DENETİMLERİ ETKİN BİR BİÇİMDE SÜRDÜRÜLMELİ
Devletin kamu giderlerini karşılamada en temel gelir kaynağı vergilerdir. Vergi politikasının temel amacı, devlete gelir sağlarken vergi yükünün toplumun çeşitli kesimleri arasında mümkün olduğu kadar adaletli dağıtılmasıdır.
Ülkemizde gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerin milli gelir içindeki payı ise yüzde 5,8 olup, OECD ortalaması yüzde 12,3’ün yarısından bile düşük düzeydedir. Gelir ve kazançlardan alınan vergilerin payının düşük olmasının; vergi oranlarından değil, vergilendirilmeyen kazançların, kayıt dışılığın yaygınlığından kaynaklandığı değerlendirilmektedir.
Kayıt dışılık önemli bir sorun olarak varlığını devam ettirmektedir.
Teklif ile; Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatında görev yapan personelden icra, tahsilat, yoklama ile yaygın ve yoğun vergi denetimi işlemlerini yapmakla görevlendirilen ve daire dışında çalıştırılan personele aylık 7.262,37 lira fazla çalışma ücreti ödenecektir.
Denetime 4 bin personelin çıkacağı belirtilmiştir.
Yoğun iş yükü altında büyük bir özveriyle çalışan Gelir İdaresinin kurumsal kapasitesi güçlendirilmeli, yaygın ve yoğun vergi denetimi yapan personel sayısı ve fazla çalışma ücreti artırılmalı, vergi denetimleri kapsamlı ve etkin bir biçimde sürdürülmelidir.
Maliye teşkilatında personel ihtiyacı giderilmeli, iş yükü hafifletilmeli, tazminat ve ek ödemeleri artırılmalıdır.
FAHİŞ FİYATLA VE STOKÇULUKLA MÜCADELEDE ÖZELLİKLE ŞİRKET MERKEZLERİNDE DENETİMLER YAPILMALI
Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede Ticaret Bakanlığı ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı denetim elemanlarından oluşturulacak ekiplerle özellikle şirket merkezlerinde denetimler yapılmalıdır. Bu denetimler gerek enflasyonla gerekse kayıt dışılıkla mücadeleye büyük katkı sağlayacaktır.
Denetim elemanlarına ödenen gündelik ve konaklama ücretleri de günün koşullarına uygun hale getirilmelidir.
MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
Kayıt dışılıkla mücadele ve vergi bilincinin yerleştirilmesi için çok önemli bir işleve sahip Mali Müşavirlerin sorumlulukları sürekli çoğalmakta ve iş yükleri gün geçtikçe artmaktadır.
Mali Müşavirlerin aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yükleri hafifletilmeli, beyan ve bildirimler sadeleştirilmelidir.
Enflasyon düzeltmesinin yıllık uygulanması, geçici vergi dönemlerinde kaldırılması yönündeki yoğun talepler dikkate alınmalıdır.
Mali müşavirlerin tahsilat sorununa çözüm getirilmeli, KDV indirimi mali müşavirlik hizmetleri için de yapılmalıdır.
Mali Tatil de gerçekçi bir yapıya kavuşturulmalıdır.
MHP, EMEKLİLERİMİZİN AYLIKLARINDA ARTIŞ SAĞLAYAN HER KARARIN YANINDADIR
Millet olarak nice komplo ve kumpasları, 15 Temmuz hain işgal teşebbüsünü, isyan denemelerini, terör saldırılarını ve ekonomik baskıları bertaraf ederek bugünlere ulaştık. Bunlarla birlikte pandemi, savaş, jeopolitik gerilimler ve küresel krizlerin ve de asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkisini de önemli ölçüde giderdik.
Ekonomide dengeleme sürecine girilmiş olup, kararlılıkla uygulanan programın olumlu sonuçları alınmaktadır. İstihdam yükselmekte, işsizlik azalmakta, cari açık inmekte, dış finansman girişi artmakta, finansman maliyeti düşmekte, rezervler artmakta, dezenflasyon süreci belirginleşmekte, enflasyon beklentileri kesintisiz gerilemektedir.
IMF, "Küresel Ekonomi Zor Bir Durumda" başlığıyla bu ay yayımladığı raporunda, Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 3,6'ya yükselterek, gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek yukarı yönlü güncellemeyi Türkiye için yapmıştır.
Bu yılın ilk altı ayında bütçe gelirleri, faiz dışı bütçe giderlerinden daha fazla artmış, faiz dışı açık yüzde 16,9 oranında azalmıştır.
Gerek tasarruf ve verimliliği artırmaya yönelik düzenlemeler gerekse bu teklif ile vergi gelirlerinde sağlanacak artışlar bu açığı daha da düşürecektir.
MHP, EMEKLİLERİMİZİN AYLIKLARINDA ARTIŞ SAĞLAYAN HER KARARIN YANINDADIR
Teklifte, emeklilerimize ve hak sahiplerine dosya bazında 10.000 lira olan aylık asgari ödeme tutarı 12.500 liraya yükseltilmektedir.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak emeklilerimiz ile dul ve yetimlerinin aylıklarında artış sağlayan her kararın yanındayız.
Türkiye ekonomisinin tam bir istikrara kavuşma sürecinde başta emeklilerimiz olmak üzere, çalışanlar, esnaf ve çiftçimizle birlikte toplumun her kesimi hak ettiği payı muhakkak alacaktır.
Enflasyonun düşmesiyle de kalıcı refah sağlanacaktır.
CUMHUR İTTİFAKI SÖZLERİNİ DE UNUTMAMIŞTIR
Bütçe imkanlarıyla birlikte,
- Emekli aylıkları arasındaki eşitsizlikleri giderecek,
- 1'inci dereceye gelen memurlara 3600 ek gösterge verecek,
- BAĞ-KUR'luların prim gün sayısını 7200'e düşürecek,
- Ev kadınlarına prim desteğiyle birlikte emeklilik hakkı tanıyacak
düzenlemeler mutlaka yapılacaktır.
TÜRKİYE'NİN GELİŞMESİ PARLAK BİR GELECEĞE DOĞRUDUR
Türkiye'nin gelişmesi parlak bir geleceğe doğrudur. Türkiye zorlu şartlara rağmen hak ettiği seviyelere, layık olduğu gelişmişlik mertebelerine aşama aşama ulaşmaktadır.
Türkiye'nin küresel güç vizyonu doğrultusunda, her biri milletimize gurur yaşatan kendi uydumuz, uçak, helikopter, İHA, SİHA, tank, top, gemi, denizaltı, füze gibi tüm savunma sistemlerimiz Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp üretilmektedir. Savunma sanayinde ihracatımız her geçen yıl artmaktadır.
Bununla birlikte, enerji yatırımları ve keşfettiğimiz doğalgaz ve petrolden sağlanan ve her geçen gün artan üretim şüphesiz bütçe gelirlerimizi daha da artıracak ve cari açık sorununun köklü çözümüne katkı sağlayacaktır.
Türkiye, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme politikasıyla, millî teknoloji hamlesi ve milli enerji atılımıyla; Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin güçlü yönetim yapısıyla, çok yönlü ve etkin dış politika anlayışıyla; millî birlik ve dayanışma ruhu içinde “Lider Ülke Türkiye” hedefine doğru kutlu yürüyüşünü kararlılıkla sürdürecektir.