22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Siyaset MHP’li Öztürk: Hukuka ve devlete güven artacak

MHP’li Öztürk: Hukuka ve devlete güven artacak

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, 9. Yargı Paketi ile Türk hukukunda önemli değişiklikler ve düzenlemeler yapılacağını söyledi. Öztürk, “Temel hak ve özgürlükler güvence altına alınacak, böylece kişilerin hukuka ve devlete olan güveni artacaktır" dedi.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP’li Öztürk: Hukuka ve devlete güven artacak
KAYNAK: Haber Merkezi

TBMM Genel Kurulunda, "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklif, Türk hukuk sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor.

"Devlete Güveni Artıracak Adımlar Atıyoruz"

Teklifin görüşmeleri sırasında söz alan MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, temel hakların korunmasıyla toplumun hukuka ve devlete olan güveninin güçleneceğini vurguladı.

"Bu düzenlemeyle temel hak ve özgürlükler güvence altına alınacak," diyen Öztürk, hukuk sisteminin dinamik yapısına uygun adımlar atılmasının önemine dikkat çekti.

"Gerçekleştirdiğimiz bu düzenlemeyle temel hak ve özgürlükler güvence altına alınacak, böylece kişilerin hukuka ve devlete olan güveni artacaktır. MHP olarak hukuki zeminde yapılan çalışmalara hassas bir yaklaşım sergiledik. Bu doğrultuda, Türk hukuk sistemine katkı sunan tüm çalışmalara sonuna kadar destek vermiş, bu konuda yine anlayışla hukuk alanında iyileştirme sağlayacak çalışmaları ve teklifleri getirmiş bir parti olduğumuzu da belirtmek isterim."

Halil Öztürk

Bağımlılık ve Suçla Mücadele

Konuşmasında sosyal medya, sanal kumar, bağımlılık gibi konulara da değinen Öztürk, bu alanlarda hukuki boşlukların doldurulmasının elzem olduğunu belirtti.

"Ülkemizde ilgili kurumların takip etmesi gereken en önemli konulardan bir diğeri de bağımlılıktır. Birer bataklık olarak gördüğümüz gerek kumar bağımlılığı gerekse uyuşturucu bağımlılığına karşı hukuki zeminde yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi de hayati bir konu olarak karşımızda durmaktadır. Sanal kumar bu anlamda bu bataklıklardan sadece bir tanesidir. Yeri geldikçe ifade ettiğimiz üzere, bilişim çağında internet kullanımının artması bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. İnternet ortamında rahatlıkla erişilebilen platformlar üzerinden oynanan kumar oyunlarına karşı güncel hukuki düzenlemeler yapılmalı. Maddi zarardan ailenin dağılmasına, hatta intihara kadar varan sonuçları da göz önünde bulundurduğumuzda konuyla ilgili güncel yasal düzenlemelere ihtiyaç acildir."

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞIYLA İLGİLİ ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMALI

Bir başka sorunun ise uyuşturucu kullanımı olduğunu ve Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon madde bağımlısının olduğunun ifade edildiğini belirten Öztürk, uyuşturucu bataklığına karşı önleyici tedbirlerin alınmasını gerektiğini söyleyerek şunları dile getirdi:  

“Bunun yanında davranışsal bağımlılıkları olanlar ve bağımlı ailelerini de rakama dâhil ettiğinizde yaklaşık 20 milyon kişi bağımlılığın etkileriyle, yıkıcılığıyla yüz yüze, karşı karşıya durmaktadır. Bağımlılıkla mücadelenin en önemli ayağı önleme çalışmasıdır. Zira bir yandan bağımlılığın gelişmesinden sonra yapılan tedavi sürecinin güçlük içermesi, diğer yandan bağımlı olan kişilerin hırsızlık, gasp, şiddet gibi farklı suçları işlemesi kişisel ve toplumsal yıkıcılığa neden olmaktadır dolayısıyla uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili önleyici tedbirlerin alınması bu aşamada son derece elzemdir.”

ADALET PERSONELİNİN TALEPLERİNE DESTEK

Cezaevi personeli dahil tüm Adalet Bakanlığı personelinin taleplerini gündeme getiren MHP’li Öztürk, "Adalet hizmetleri sınıfının oluşturulmasının en temel ve haklı bir talep olarak karşımızda durmaktadır" diyerek Adalet Bakanlığı'nın faaliyetlerinin dikkatle takip edildiğini ifade etti.

“Görüşmekte olduğumuz kanun teklifi, diğer çalışmalar gibi hukuk sistemimizin gelişmesi ve değişen şartlara bağlı olarak toplum ihtiyacını karşılayabilmesi açısından son derece mühimdir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Adalet Bakanlığımızın bu husustaki faaliyetlerini yakinen takip etmekteyiz; gerekli gördüğümüz yerlerde eleştirilerimizi ve önerilerimizi de sunmaktayız.”

MAAŞ PROMOSYONU GÜNCELLENMELİ

Adalet Bakanlığı personelinin maaş promosyonu anlaşmasında güncelleme yapılmasının gerekliliğine değinen Öztürk, bu düzenlemenin adalet hizmetlerinin etkinliği için önem taşıdığını belirtti.

“Bakanlık personelimizin haklı bir talep olarak maaş promosyonu anlaşması için bir güncelleme yapılması, adalet hizmetlerinin etkin bir şekilde gerçekleşmesi için gereklidir.”

"20 Puanlık Tazminat Artışı Sağlanmalı"

Öztürk, adliyede görev yapan çeşitli müdürler için 20 puanlık tazminat artışı yapılmasının adaletli olacağını vurguladı.

“Toplu sözleşme sürecinde diğer kurumlardaki müdürlere ve şube müdürlerine verilen 20 puanlık tazminat oranı, adliyede çalışan yazı işleri müdürü, idari işler müdürü, icra müdür ve yardımcıları ile Yüksek Seçim Kurulunda çalışan seçim müdür ve yardımcılarına verilmediği, bu anlamda Yüksek Seçim Kurulunda müdür ve müdür yardımcılarının da tazminat oranında 20 puanlık artış yapılması gerektiği bir beklenti olarak karşımızda durmaktadır.”

Fazla Çalışma Ücreti Talebi

Fazla mesai yapan Adalet Bakanlığı icra personellerine fazla çalışma ücreti ödenmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, bu konuda düzenleme yapılmasını önerdi.

“Fazla çalışma, mesai ücretinden faydalanamayan Bakanlık icra personellerinin fazla çalışma ücretinden faydalanması gerektiği kanaatindeyiz.”

Merkez Teşkilatına Adalet Tazminatı Önerisi

Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapan memurların da adalet tazminatından faydalanması gerektiğini belirten Öztürk, yüksek yargı tazminatının genişletilmesi talebinde bulundu.

“Adalet Bakanlığı Merkez teşkilatındaki memurların da adalet tazminatından faydalanması, Anayasa Mahkemesine verilen yüksek yargı tazminatının Danıştay, Sayıştay, Yargıtay personeline de verilmesi, personellerin yaşadığı mağduriyeti giderecek, refah seviyelerini yükseltecektir.”

YOL ÜCRETİ DESTEĞİ TÜM PERSONELİ KAPSAMALI

Öztürk, yol ücreti desteğinin yalnızca dört büyükşehirdeki personele ödendiğini ve tüm personele yayılması gerektiğini ifade etti.

“Yol ücreti desteğinin sadece dört büyükşehirdeki personele ödendiği bilinmektedir. Faydalanamayan personele de yol ücreti desteğinin aynı şekilde ödenmesi faydalı olacaktır.”

KİRA YARDIMI VE LOJMAN İHTİYACI

Öztürk, büyükşehirlerde görev yapan hâkim ve savcılara kira yardımı sağlanmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

“İstanbul ve Ankara gibi, İzmir gibi büyük şehirlerimizde lojmanda ikamet etme imkânı bulamayanların yüksek kira bedelleri nedeniyle ekonomik olarak son derece zorda kaldıkları bir aşikârdır. Büyükşehirlerde görev yapanlara kira yardımı sağlanması ve lojman sayısının da artırılması bu anlamda önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır.”

HAVAALANLARINDA VIP GİRİŞİ ÖNERİSİ

Öztürk, hâkim ve savcıların havaalanlarında VIP giriş hakkına sahip olmalarının gerektiğini belirtti.

“Hâkim ve cumhuriyet savcılarımızın yüksek kamu görevlisi olduğu da nazara alınarak özellikle havaalanlarında VIP bölümlere giriş çıkış yapabilme imkânının sağlanması gerektiği kanaatindeyim.”

YARGITAY VE DANIŞTAY ÜYELERİ İÇİN GÖREV SÜRESİ DÜZENLEMESİ

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresine ilişkin düzenleme önerisinde bulunan Öztürk, görev süresinin kaldırılması veya uzatılmasının faydalı olacağını savundu.

“Yargıtay ve Danıştay üyelerinin yasal görev süresi 12 yıldır. Yüksek mahkeme üyelerinin görev tecrübesinin kurumsal kimliğe olumlu etkisi göz önünde bulundurulduğunda, bu yasal sürenin kaldırılması veya uzatılması ya da 65 yaş gibi bir sınır belirlenmesinin daha doğru olacağı kanaatini belirtmek isterim.”

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Pendik açıklarında gemi yangını! Müdahale ediliyor

Pendik açıklarında gemi yangını! Müdahale ediliyor