10 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Siyaset MHP'li Yıldız'dan AYM’ye ‘Can Atalay’ tepkisi: ‘Karar doğru değil’

MHP'li Yıldız'dan AYM’ye ‘Can Atalay’ tepkisi: ‘Karar doğru değil’

MHP'li Feti Yıldız, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili kararın AYM tarafından ‘yok hükmünde’ sayılmasını eleştirdi. Yargıtay'ın son inceleme mercii olduğunu belirten Yıldız, AYM’nin kararının hukuka uygun olmadığını ifade etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Yıldız'dan AYM’ye ‘Can Atalay’ tepkisi: ‘Karar doğru değil’

Anayasa Mahkemesi (AYM), Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararla Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunu belirtti. 

MHP’Lİ YILDIZ’DAN AYM’YE TEPKİ

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız, AYM'nin kararını eleştirdi.

“AYM’NİN TESPİTİ VE GEREKÇESİ DOĞRU DEĞİLDİR”

MHP’li Feti Yıldız, X hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. AYM’nin, Yargıtay 3. Ceza Dairesi incelemesinden geçerek kesinleşmiş mahkumiyet hükmüne rağmen, milletvekilliğinin düşürülmesi için ortada 'kesin hüküm yoktur' tespiti ve buna bağlı gerekçesi doğru değildir." ifadelerini kullandı.

‘VEKİLLİĞİN DÜŞÜRÜLMESİ BİREYSEL BAŞVURUYA KONU OLAMAZ’

Yıldız, Yargıtay'ın adliye mahkemelerince verilen karar ve hükümlerin son inceleme mercii olduğunu belirterek, milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi gerektiğini savundu. Yıldız, Anayasa m.84/2'ye göre, kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurulda okunmasına bağlı olarak milletvekilliğinin düşürülmesinin bireysel başvuruya konu olamayacağını vurguladı.

“AYM’NİN İNCELEME YETKİSİ DIŞINDADIR”

Yıldız, AYM'nin kararının hukuka uygun olmadığını savunarak, "Anayasanın 84/2 fıkrası hükmü uyarınca kesin hüküm giyme veya kısıtlanma sebebine dayanan ve bu konudaki kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi suretiyle gerçekleşen milletvekilliğinin düşmesi hali, Anayasa Mahkemesinin inceleme yetkisinin dışındadır." dedi.

MHP'li Yıldız'ın X hesabından yaptığı açıklama şu şekilde;

"Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir.

AYM’nin, Yargıtay 3.Ceza Dairesi incelemesinden geçerek kesinleşmiş mahkumiyet hükmüne rağmen , Milletvekilliğinin düşürülmesi için ortada “kesin hüküm yoktur” tesbiti ve buna bağlı gerekçesi doğru değildir.

Burada ,Yargıtayın adliye mahkemelerince verilen karar ve hükümlerin son inceleme mercii olduğunu hatırlatmakla yetinelim.

Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesinleşmiş mahkeme kararının genel kurula bildirilmesi ile olur .

TBMM’nin kesinleşmiş mahkumiyet kararının okunmasına bağlı işlemi sadece ilan edici nitelikte olup, Meclis kararı veya tasarrufu değildir.

Anayasa m.84/2 uyarınca kararın Genel Kurulda okunmasına bağlı olarak Milletvekilliğinin düşürülmesi bireysel başvuruya konu edilecek bir işlem değildir.

Anayasanın 84/2 fıkrası hükmü uyarınca kesin hüküm giyme veya kısıtlanma sebebine dayanan ve bu konudaki kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi suretiyle gerçekleşen milletvekilliğinin düşmesi hali, Anayasa Mahkemesinin inceleme yetkisinin dışındadır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı

ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı