TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Kuzey Makedonya'da Kalkandelen Üniversitesi'nde düzenlenen “Yeni Küresel Sistem Arayışı Konferansı”nda konuştu. Yaşanan sorunların dünyanın her bölgesini, ülkesini, bütün halkları yakından ilgilendirdiğini belirten Kurtulmuş, sorunlara yönelik çözümlerin de küresel olması gerektiğini vurguladı.
Sorunların derinlikli ve çok yönlü yaklaşımlarla çözülebileceğini ifade eden Kurtulmuş, dünyada açlık ve kıtlık sorununun yaşandığını dile getirdi. İnsanların bir bardak temiz suya, bir lokmaya muhtaç olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, dünyanın birçok yerinde çeşitli nedenlerle yaşanan kitlesel göç hareketlerinin insanlığı tehdit ettiğini belirtti. Numan Kurtulmuş, savaşların, gerilimlerin, çatışmaların, iç savaşların her ülkeyi ilgilendiren sorunlar haline geldiğine dikkati çekti. Küresel iklim ve çevre krizinin de dünyanın her yerini ilgilendirdiğini anlatan Kurtulmuş, "İklim değişikliğinin artık hemen her yeri yakından etkilediğini, bunun devasa sorunlar haline geldiğini biliyoruz" dedi.
Uluslararası Öğretinin İflası ve Küresel Sorunlar
Kurtulmuş, uluslararası öğretinin iflas ettiğini ve insan hakları gibi temel değerlerin göz ardı edildiğini belirtti. Özellikle İsrail'in Filistin'deki saldırganlığını ve soykırımını eleştirerek, uluslararası sistemin çözümsüzlüğüne dikkat çekti. Kurtulmuş, küresel düzenin sorunların kökeni haline geldiğini ifade etti.
Kurtulmuş'un Gelecek Dönemdeki Vizyonu
Kurtulmuş, gelecek dönemde küresel sistemin adalet temelli olması gerektiğini vurgulayarak, ekonomik, sosyal ve çevresel adaletin sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yeni dünya sisteminin kapsayıcı, katılımcı ve sürdürülebilir olması gerektiğini dile getirdi. Kurtulmuş, demokrasi, adalet ve insan hakları savunucularının güçleneceğine inandığını ifade etti.
“Türkiye olarak Balkan coğrafyasının tabii bir parçası olarak kendimizi görüyoruz”
Balkan coğrafyasındaki halkların gelecek süreçte birlik ve beraberlik içerisinde ortak hedefler çerçevesinde mücadele etmesini arzu ettiklerini söyleyen Kurtulmuş, açıklamasını şu şekilde tamamladı:
“Türkiye olarak, Balkan coğrafyasının tabii bir parçası olarak kendimizi görüyoruz. Buradaki halkların her birini ailemizin bir ferdi, ailemizin bir unsuru olarak telakki ediyoruz. Makedonya'daki, Arnavut kardeşlerimizin, Boşnak kardeşlerimizin, gayrimüslim unsurların her birisinin bizim ailemizin bir ferdi olduğunu biliyoruz. Özellikle Balkanlar üzerinde konuşuyorsak şunu da zihnimizin bir tarafında hep tutuyoruz ki 6 asır boyunca Osmanlı barış düzeninin hüküm sürdüğü Balkan coğrafyasının hemen hemen her yerinde ayak izlerimiz, dostlarımız, kardeşlerimiz, akrabalarımız komşularımız vardır. Bu çerçevede Balkan coğrafyasındaki halklarla yakın ilişkileri her alanda sürdürmeye devam edeceğiz.”