Türkgün Siyaset TBMM'nin yeni haftada gündeminde neler var?

TBMM'nin yeni haftada gündeminde neler var?

TBMM yeni haftada yoğun mesaisini sürdürecek. Genel Kurulda Siber Güvenlik Başkanlığı'na ilişkin kanun teklifi görüşülecek. Meclis Çevre Komisyonunda Türkiye'nin ilk iklim kanunu teklifinin ele alınması bekleniyor. Ayrıca Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili olarak AFAD yetkilileri komisyonda sunum yapacak.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Meclis Genel Kurulunda Siber Güvenlik Başkanlığının kanuni altyapısını oluşturacak teklif ele alınacak. İklim değişikliğiyle mücadelede somut adımları içeren Türkiye'nin ilk ilkim kanunu da Meclis Çevre Komisyonunda görüşülecek. Bolu'daki otel yangınının araştırılması amacıyla kurulan komisyon da yeni haftada toplanacak..

Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kanuni altyapısı oluşturulacak

Siber Güvenlik Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kuruldu. Başkanlığın kanuni altyapısını oluşturan AK Parti'nin hazırladığı kanun teklifi, Genel Kurulun gündeminde olacak. 21 maddelik teklifte, Başkanlığın teşkilat yapısı ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Düzenlemeye göre Başkanlık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki Siber Güvenlik Kurulu'nun kararlarını uygulayacak. Siber Güvenlik Başkanlığı'nın merkezi Ankara'da olacak ve 135 kişilik kadro ile hizmet verecek.

TBMM, Bolu'daki otel yangınını araştırıyor

Meclis'te yeni haftada komisyonların gündemi de yoğun olacak.

İklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye'nin ilk iklim kanunu, Çevre Komisyonu'nun gündemine gelecek.

Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili Meclis'te kurulan komisyon ise AFAD yetkililerini dinleyecek.

Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonunda da Birleşmiş Milletler temsilcileri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkileri sunum yapacak.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Uydu sayısı artıyor: Çin yeni bir trafik sistemi kuracak

Uydu sayısı artıyor: Çin yeni bir trafik sistemi kuracak

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), alçak Dünya yörüngesindeki uydu sayısının hızla artması nedeniyle uzay trafiğini yönetmek ve operasyonları düzenlemek için bir sistem geliştirmeyi planladığını duyurdu.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), uzayda artan uydu yoğunluğunu yönetmek amacıyla bir uzay trafiği yönetim sistemi geliştirmeyi planladığını duyurdu.

Bu adım, özellikle alçak Dünya yörüngesindeki (LEO) uydu sayısındaki hızlı artışa ve yakın gelecekte 100 bine kadar uydunun fırlatılabileceği öngörüsüne bir yanıt niteliği taşıyor.

CNSA'nın önerdiği sistem, yörünge yollarındaki olası sıkışıklık ve kaos endişelerini gidermeyi ve uydu operasyonlarını daha düzenli hale getirmeyi amaçlıyor.

SİSTEMİN HEDEFLERİ

Önerilen uzay trafiği yönetim sistemi, temel olarak uydu yerleştirme süreçlerini ve yörüngedeki operasyonları kolaylaştırmayı hedefliyor.

CNSA yetkilileri, birbiriyle çakışan görevlerin sektörün genel büyümesini engelleyebileceğini belirterek, uyduların sürdürülebilir bir şekilde konuşlandırılmasının gerekliliğini vurguluyor.

Çin hükümeti ayrıca, özel şirketlerin devasa uydu takımyıldızları fırlatmasıyla hızla büyüyen özel uzay sektörünü de bu sistem aracılığıyla desteklemeyi planlıyor.

ÇİN'İN UYDU ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIYOR

Sektör verilerine göre, Çin'de şu anda 58 uydu üretim ve montaj tesisi bulunuyor; bunların bir kısmı halihazırda faaliyetteyken bir kısmı da planlama veya inşaat aşamasında.

2025 yılı sonuna kadar Çin'in yılda 5 bine kadar uydu üretme kapasitesine ulaşması bekleniyor; bu da yörüngedeki uydu sayısının katlanarak artacağını gösteriyor.

Dikkat çeken mega takımyıldız projeleri arasında Spacecom'un yaklaşık 15 bin uyduluk G60 Starlink ağı ve Çin Uydu Ağı'nın (China Satellite Network) yaklaşık 13 bin uyduluk Guowang projesi yer alıyor.

LandSpace şirketinin Honghu-3 projesinin de alçak Dünya yörüngesine 10 bin uydu daha eklemesi planlanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *