Türkgün Spor Siirt fıstığı 'Fistalora' markasıyla dünyaya açılıyor

Siirt fıstığı 'Fistalora' markasıyla dünyaya açılıyor

Yaklaşık 9 bin ailenin geçimini sağladığı Siirt fıstığı, Avrupa'nın en büyük fıstık tesisinde işlendikten sonra dünya pazarına "Fistalora" markasıyla sunulacak.

Siirt

Siirt fıstığı, "Fistalora" markasıyla dünya pazarına çıkacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında 43 milyon liraya kurulan ve Avrupa'nın en büyük fıstık işleme tesisi olan Siirt Fıstık İşleme Tesisi'nde işlenen Siirt fıstığı, "Fistalora" markasıyla 20 ülkeye ihraç edilecek.

10 bin dekar yeni fıstık bahçesi
Vali Ali Fuat Atik, AA muhabirine, ilin Siirt fıstığından hak ettiği ekonomik geliri elde etmesi için önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Ünü ülke sınırlarını aşan Siirt fıstığının dünya pazarına daha rahat satılması için marka ve tescil çalışmalarının devam ettiğini belirten Atik, şöyle konuştu:

"Markalaşma yolunda önemli bir adım atılarak, piyasalara 'Fistalora' markasıyla Siirt fıstığı ürünleri satışı başladı. Çok yakın zamanda Siirt fıstık ürünleri zincir marketlerin raflarında da görülecek. Siirt'in ekonomik ürünlerin başında gelen ve günümüzde artık 'Yeşil altın' olarak da tabir edilen kentin sembolü Siirt fıstığının üretiminin artırılması için yeni hamleler başlatacağız. Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle en az 10 bin dekar yeni fıstık bahçesi kurulumunu hedefliyoruz." 

"Distribütörlük anlaşması imzaladık"
Siirt Fıstık İşleme Tesisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Sorumlusu Erol Avcı da fıstığın Asya, Avrupa ve Afrika'ya ihraç edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Fıstığın il ekonomisine yılda ortalama 750 milyon lira katkı sağladığını belirten Avcı, "Fıstığımızı daha iyi koşullarda işleyip paketlemek için kurduğumuz bu tesis, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle şirketleşmeye giderek 2018 Mart ayında faaliyetlerine başladı. Markalaşma çalışmaları nihayet sonuçlandı ve 'Fistalora' markası ile piyasaya girdi." dedi.

"Fistalora" adının fıstık ile bitki florasının birleşmesiyle ortaya çıktığını işaret eden Avcı, bu markanın kamuoyunda olumlu bir izlenim bıraktığını ifade etti.

Fıstığı uluslararası pazara açılması için marka girişimini başlattıklarını ve çalışmalarının devam ettiğini işaret eden Avcı, "Yapılan görüşmeler sonucunda yurt dışı bağlantılar oldu. Asya, Avrupa, Afrika kıtaları ile Baltık ülkeleri pazarı olmak üzere bu pazarlara ulaşmak adına yurt dışında bir firmayla distribütörlük anlaşması imzaladık." diye konuştu.

Siirt ekonomisinin lokomotifinin fıstık olduğuna dikkati çeken Avcı, pazar sıkıntısı yaşamadıklarını, birkaç aşamadan geçtikten sonra ürünün tüketiciye ulaştığını vurguladı.

Siirt fıstığının daha önce iptidai usullerle piyasaya geldiğinden kalitesinin önemli ölçüde düştüğünü savunan Avcı, kurulan tesiste işlenen fıstığının kendi markasıyla piyasaya çıkmasının ürünün kalitesini artırdığını söyledi.

İlde yaklaşık 9 bin ailenin geçimini sağladığı fıstığı Türkiye'nin en önemli markalarından biri haline girmeyi arzuladıklarını aktaran Avcı, fıstığın "Fistalora" markasıyla 20 ülkeye ihraç edileceğini kaydetti.

Avcı, şöyle devam etti:

"Yıllardır Siirt fıstığı piyasaya çıkmasına rağmen markası yoktu. Bu amaçla Siirt fıstığını daha büyük pazarlara tanıtmak amacıyla böyle bir adım attık. Siirt fıstığı ilk defa bir marka ile piyasaya girmiş oldu. Böylelikle bu marka ile pazarda hak ettiği yere gelmesini sağlayacağız."

Tesisin paketleme birim sorumlusu İbrahim Ekinci de daha önce ürünün yere serilerek kurutulduğuna işaret ederek, "Artık tesiste oluşturulan kurutmalık ünitelerde hijyenik bir şekilde işleniyor." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem İzmir'de şok olay: Aile boyu suç çetesi! Önce dolandırdılar sonra paraları TikTok'ta paylaştılar!

İzmir'de şok olay: Aile boyu suç çetesi! Önce dolandırdılar sonra paraları TikTok'ta paylaştılar!

İzmir'de, satın alma bahanesiyle villaya çöken ve balya balya paraları TikTok'ta paylaşan perdecinin, 2013'te 61 yaşındaki Fusün Enserçakan'a verdiği borca karşılık aldığı 5 bin liralık senette oynama yapılarak 300 bin liraya yükselttiği faiziyle birlikte 1 milyona ulaştığı ortaya çıktı. Enserçakan'ın şikayeti üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, perdeci Hasan Yıldırım hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Yıldırım hakkında tefecilik suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

KAYNAK: Sabah

İzmir'de yaşayan Hasan ve Nuri Yıldırım kardeşlerin dolandırıcılık yoluyla insanları mağdur ettikleri ortaya çıktı.Dolandırıcılıktan elde ettikleri paraları tiktoktan yayınlayan kardeşlerin tefecilik de yaptığı öğrenildi

İzmir'de yaşayan Cengiz Ünal (54) Menemen'de bulunan villasını satmak için 3 yıl önce tanıştığı Hasan Yıldırım'ın kardeşi Nuri Yıldırım ile taksi plakası ve 300 bin lira karşılığında anlaşmıştı.

İddiaya göre, villanın satışı için Yıldırım ailesinin hesabına gönderdiği 3 milyon lira parayı geri veren Cengiz Ünal'a taksi ve para verilmedi. Hasan Yıldırım'ın yeğeni Recep Yıldırım'a ait TikTok hesabından bavuldan çıkarılan banknotların videosu paylaşılmış, Ünal dolandırıldığı iddiasıyla savcılığa şikayette bulunmuştu.


BAŞKA BİR MAĞDUR DAHA ÇIKTI

Yıldırım ailesinin mağdur ettiği başka biri daha ortaya çıktı. 61 yaşındaki Füsun Enserçakan, Kıbrıs'tan Türkiye'ye döndükten sonra iş bulamayınca tanıdığı Hasan Yıldırım'dan 5 bin lira borç istedi. Enserçakan borç karşılığı önüne getirilen senede imza attı.

İddiaya göre, 5 bin liralık borç senedindeki tutar 300 bin liraya yükseltilerek icra takibi başlatıldı. 300 bin liralık tutar faiziyle birlikte bugüne kadar 1 milyon liraya yükseldi. Enserçakan'ın şikayeti üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Hasan Yıldırım hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Yıldırım hakkında tefecilik suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

MAĞDUR KADIN KONUŞTU

Füsun Enserçakan yaşadığı durumu SABAH'a anlattı. Enserçakan, "2013'te Hasan Yıldırım ve Lütfi Şakrak ile Kemeraltı'nda bulunan arsadaki hissemi satın almak istemeleri nedeniyle tanıştım. Ablam Neşe Ergin ve diğer kardeşlerimi de haberdar ettim. Hasan Yıldırım, Lütfü Şakrak'a noterden vekalet verdirerek kendi hisseme karşılık bana elden 10 bin lira verdi. Hasan Yıldırım'ı hissemi satmam nedeniyle tanıyorum."

"Kıbrıs'tan döndükten sonra iş bulamadım. Arkadaşımda misafir olarak kalıyordum. Hasan Yıldırım'dan 5 bin lira borç istedim. 5 bin liralık senedin üzerinde tahribat yaparak 300 bin bin liraya çevirmişler. Tutar bugün faiziyle birlikte 1 milyon lirayı buldu. Annemden Çanakkale'den kalan arsalara tedbir koydurmuşlar. Mağdur edildim. Zor durumdayım. Adalete güveniyorum. Dava açıldı. Hakkımı arayacağım" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *