Meclis gündemine gelen ve geçtiğimiz hafta son şekli verilen 71 maddelik torba tasarı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasa birçok kesime hitap eden düzenlemeler içeriyor. Bunlardan en önemlisi düşük maaş alan emeklilerle ilgili olanı. Özellikle Tarım Bağ-Kur’undan prim ödeyenlere veya ağırlıklı olarak 2008’den sonra asgari ücret üzerinden prim ödemesi olanlara düşük bağlanan maaşlara taban aylık uygulaması oldu. Bağlanan maaşlar 800-900 lira civarında olabiliyordu. Bu kapsamda binlerce emekli bulunuyor. Yeni düzenleme ile 1000 liranın altında emekli maaşı kalmayacak. Bir başka ifadeyle 1000 liranın altında maaş alan emeklilere seyyanen 100-200 liraya varan zamlar yapılacak.

1000 lira düzenlemesi dosya bazında yapılacağı için vefat eden emeklinin dul ve yetimini hissesi oranında etkileyecek. Düzenleme tıpkı emekli ikramiyesinde olduğu gibi ,yani dul eş maaşın yüzde 75’ini alıyorsa yeni durumda maaşı 750 liraya çıkacak. Yasa ile işsiz kalan vatandaşların 10 aya kadar işsizlik maaşı ile hayatlarını idame ettirmesine olanak sağlanıyor. Bu durumda işsizlik maaşı almak ta kolaylaştı. Normalde işsizlik maaşı alabilmek için en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemek ve son 120 gün prim ödeyerek kesintisiz çalışmak gerekiyordu. 600 gün kuralı korunurken son 120 gün kuralı esnetilmiş oldu. Bu düzenleme ne anlama geliyor ? Eski düzenlemeye göre 1 gün bile devamsızlık olsa bu maaş alınamıyordu. Hükümet işsizlik maaşındaki bu kuralı esneterek binlerce çalışana iş kaybı yaşanması durumunda işsizlik maaşı ödenmesinin önünü açtı.

İş akdinin devam etmesi kaydıyla gün eksiği olan da 1015 ila 2031 lira arasında değişen işsizlik maaşından yararlanabilecek. son 16 yılda 7 milyona yakın kişi işsizlik maaşı almaya hak kazandı. Asker eşi ve çocuğuna da sağlık güvencesi getirildi; Askerli vazifesini yerine getirmek için silah altına alınan kişinin kendisi TSK kapsamında sağlık güvencesinde bulunuyor iken ,düzenleme önce geride kalan hak sahibi konumundaki eş ve çocuk/lar, var ise, anne, baba sağlık hizmetlerinden yararlanamamakta idi. Ya da GSS primi ödenmek zorundaydı. Düzenlemeyle er ve erbaşların genel sağlık sigortalı (GSS) sayılmayan eş ve çocukları ile anne ve babaları, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olacak. Bu kişiler de devlet destekli bedava sağlık hizmetinden yararlanabilecekleri gibi ilaç ve diğer tıbbi olanaklardan da faydalanacaklar.