17 Ekim 2024
weather
21°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Türk Dünyası 4. Manas Forumu, İbn Haldun Üniversitesinde başladı

4. Manas Forumu, İbn Haldun Üniversitesinde başladı

Türk dünyasının bakış açısından ele alınan Avrasya coğrafyasındaki konular ve sorunlar üzerine odaklanan 4. Manas Forumu, İbn Haldun Üniversitesi Başakşehir Yerleşkesi'nde başladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
4. Manas Forumu, İbn Haldun Üniversitesinde başladı


İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, Manas Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın büyük bir dönüşüm geçirdiğini ve uluslararası sistemin çöküş sürecinde olduğunu vurguladı. Arkan, bu durumu Filistin ve Lübnan'daki olaylarla örneklendirerek, böyle karmaşık bir dönemde bölgesel iş birliklerinin öneminin arttığını belirtti.

Cumhurbaşkanı'nın da söylediği gibi, Türkiye'nin geleceği için üniversiteler ve toplumlar arasındaki iş birliklerinin kritik olduğunu ifade eden Arkan, Manas Forumu'nun bu iş birliklerinden biri olduğunu belirtti. Foruma katılan Türk devletlerinden akademisyenler ve öğrencilerin, Avrasya ülkeleri arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve yapay zekaya dayalı ekosistem konularını tartışacaklarını söyledi.

Arkan, Türk dünyasının birbirine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu ve güçlü bir birlikteliğin hem Türk dünyasına hem de dünya barışına katkı sağlayacağını dile getirdi. Forum'da dünya politikasının geleceğiyle ilgili projelerin ve temel sorunların derinlemesine ele alınacağını kaydetti.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev ise, Manas Forumu'nun bölge genelinde derin bağlar kurmak için önemli bir platform olduğunu belirtti. Manas Destanı'nın Türk mirasının önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Ömüraliyev, bu destanın tarihi etkileşimleri ve karşılıklı anlayışı temsil ettiğini ifade etti.

Avrasya'nın kültürlerin ve ekonomik güçlerin kesişim noktası olduğunu söyleyen Ömüraliyev, Türk Devletleri Teşkilatı'nın bu potansiyeli kullanmadaki hayati rolüne dikkat çekti. Kardeş Türk devletlerinin daha sıkı birleşmesi ve tek güç olarak hareket etmesinin önemini vurgulayan Ömüraliyev, "Birlikte Güçlüyüz" mottosuyla gençleri bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Manas Forumu, çeşitli panellerle 18 Ekim'e kadar sürecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İngiltere yaptırım hazırlığında! BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplantı çağrısı

İngiltere yaptırım hazırlığında! BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplantı çağrısı