Türkgün Türk Dünyası Ahıska Türkleri Kırgızistan'da 80 yıllık kardeşliği kutladı

Ahıska Türkleri Kırgızistan'da 80 yıllık kardeşliği kutladı

Ahıska Türklerinin Kırgızistan’a gelişinin 80. yıl dönümü, kültürel ve sportif etkinliklerle kutlandı. Etkinlikte kardeşlik ve dostluk mesajları verildi, geleneksel lezzetler ikram edildi.

MUHABİR: Çiğdem Özkan

Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in 1944 yılında Gürcistan’dan sürgün ettiği Ahıska Türklerinin Kırgızistan’a gelişinin 80. yıl dönümü, Tokmok şehir hipodromunda kutlandı. Kırgızistan Halklar Asamblesi ve Çüy Bölge Valiliği'nin öncülüğünde düzenlenen "Ahıskalı Türkler Kırgızistan halkıyla 80 yıldır birlik ve uyum içinde" etkinliğine çok sayıda yerel ve uluslararası kurum katıldı.

Ahıska Türkleri

"Kırgızistan Ahıska Türklerini Kardeşçe Karşıladı"

Kara-Kırgız Özerk Bölgesi'nin kuruluşunun 100. yılına ithaf edilen etkinlikte konuşan Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Ahıska Türklerinin kardeşlik bağlarıyla karşılandığını belirterek, "Kırgızistan, Ahıska Türklerini kardeş olarak kucakladı. Bu dayanışma 80 yıldır devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve egemenliğinin temelini atan Kara-Kırgız Özerk Bölgesi'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayan Doğan, açıklamasında "Kırgız halkı zengin ve köklü tarihe sahip Türk halklardan biri. Türkiye devleti ve Türk halkı adına Kırgız halkına sağlık ve birlik diliyorum." dedi. 

"Kırgızlar ve Türkler kardeştir"

Ahıska Türklerin Kırgızistan'a gelişinin 80. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya geldiklerini belirten Kırgızistan Halklar Asamblesi Almambet Matubraimov, "Kırgızistan'da yaşayan halkların hakkı, anayasada güvence altında alınmıştır." dedi. 

Çüy Bölge Valiliği Yardımcısı Samat İsmanov, etkinlikte yaptığı konuşmada Kırgız ve Türk halklarının dini, dili ve kültürü bir olan halklar olduğunu ifade ederek, "Kırgızlar ve Türkler kardeştir; Ahıska Türkleri 80 yıldır burada yaşamlarını sürdürüyor. Biz burada onlarla kardeş olduk. Sevgi ve saygı içinde yaşıyoruz." diye konuştu. 

Ahıska Türkleri

"Kırgız, Özbek ve Kazaklardan çok razıyız"

Ahıska Türklerinin Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'a sürüldüğünü hatırlatan Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Atamşa Dursunov, Ahıska Türkleriyle sürgünden sonra ekmeğini paylaşan 3 ülkeye de teşekkür etti. Ahıska Türkleri olarak, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'da barış ve birlik içinde yaşadıklarını vurgulayan Dursunov, açıklamasında şunları dile getirdi: "Kırgız, Özbek ve Kazaklardan çok razıyız. Ahıskalı Türkler, Kırgızistan'da 80 yıldır yaşamaktadırlar. Allah bir daha acı göstermesin. Kırgız halkından razıyız ve çok teşekkür ediyoruz." 

Kazakistan'ın Türkistan Bölgesi Ahıska Türkleri Başkanı Latifşah Asanov, Türkiye'ye sınırı olan Ahıska'da yaşayan Türklerin Sovyetler Birliği'nin lideri Stalin'in sürgün kurbanı olduğunu söyledi.

TİKA Bişkek Program Koordinatörü Mehmet Bodur, TİKA olarak Kırgızistan'daki halkların barışına yaptığı katkılarından bahsetti.

Etkinlikte, TİKA tarafından Ahıska Türklerinin kurduğu Kök Börü at oyunu takımına binicilik malzemesi desteği sağlandı.

Ahıska Türkleri

Kültürel Lezzetler ve Gösteriler

Etkinlikte, Ahıska Türklerinin geleneksel Ahıska yöresi hınkal (hıngel) yemeği ile etli pilav ikram edildi. Etkinlik çerçevesinde Ahıskalı sanatçılar ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi öğrencileri sahne aldı. Ahıska Türklerinin Kök Börü takımı da Kırgızlarla dostluk maçı yaptı.

Ahıska Türkleri, bulundukları ülkelerde 14 Kasım’da sürgün edilişlerinin 80. yıl dönümünü anma etkinlikleri ile yad edecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Siyaset 660 sayılı KHK'da değişiklik içeren teklif TBMM'de

660 sayılı KHK'da değişiklik içeren teklif TBMM'de

TBMM Genel Kurulu, bazı kanun ve KHK değişiklikleri üzerine görüşmelerini tamamladı.

KAYNAK: AA

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Teklifin birinci bölümü üzerinde Yeni Yol Partisi adına söz alan Ankara Milletvekili Mesut Doğan, AK Parti iktidarları dönemini eleştirdi.

AK Parti iktidarları döneminde 28 trilyon faiz ödendiğini ileri süren Doğan, "Ne demek bu? Türkiye'de 26 milyon ailenin, hanenin olduğunu kabul ettiğimizde her aile başına sadece millet olarak 1 milyon 100 bin lira faiz ödedik ve bu kadar dehşet bir faizin ödendiği ülkede insanlarımız karnını doyuramayacak bir hale geldikleri gibi yarına dair ciddi manada endişeler taşıyorlar." değerlendirmesini yaptı.

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz ise teklifi, "Anayasaya aykırılık torbası" olarak niteledi. Uz, "Teklifin içinde yüksek yargı kararlarının hiçe sayıldığı demokratik süreçlerin baypas edildiği, denetimin ortadan kaldırıldığı çeşitli düzenlemeler var." diye konuştu.

Teklifte, Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışı temsilcilikleriyle ilgili düzenlemenin yer aldığını aktaran Uz, "102 ülkede temsilciliği olan lakin liyakat ve denetimden ve verimlilikten söz edemediğimiz bir yapıyla yine karşı karşıyayız. Diyanetin önemli gelirlerinden biri olan özellikle Diyanet Vakfının da Sayıştay denetiminin dışına çıkarılması aklımıza başka başka soru işaretleri getirmektedir." ifadesini kullandı.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Diyanet İşleri Başkanlığıyla ilgili teklifte yer alan düzenlemelere değinerek, teklifle Din İşleri Yüksek Kuruluna resmi kurumların talebi üzerine dini yayınları incelemek ve mütalaa vermek, namaz vakitleri ile dini gün ve geceleri tespit ve ilan etmek, Kur'an-ı Kerim meallerini incelemek ya da incelettirmek görevlerinin verildiğini anımsattı.

Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapanlara ilişkin düzenlemelere de değinen Kalaycı, şunları kaydetti:

"Başkanlık müşaviri, Başkanlık müftüsü ve Başkanlık vaizi ünvanındaki personelin merkez veya taşra teşkilatında çalıştırılabilmesi ayrıca yurt dışı teşkilatın müşavirlik ve ataşeliklerden oluşacağı ve yurt dışında mahallinden sözleşmeli personel olarak çalışanlara ödenecek ücret düzenlenmektedir. Bunlarla birlikte, Diyanet İşleri Başkanlığında önemli görevleri ifa eden vaizlere eş değer kadroların ek ödeme oranlarının verilmesi, yine din hizmetleri sınıfında çalışan murakıpların statü ve özlük haklarının eş değer kadrolar dikkate alınarak belirlenmesi görüşündeyiz. Ayrıca, kadrolularla aynı işi yapmalarına rağmen birçok haktan yararlanamayan vekil imamlar ve fahri öğreticilerin kadroya alınması, camilerdeki ve kurslardaki ihtiyaç gözetilerek alımlarda kontenjanının artırılması gerekli görülmektedir"

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesinin birçok bakanlığın bütçesinden fazla olduğunu söyledi. Ayan,"İşte, tam da Galeano'nun dediği gibi mutlu azınlığın doyması için yığınların açlıktan ölmesi gerek demek. Ülkenin en büyük bütçelerinden birine sahip Diyanetin yoksullara verdiği vaazlar bu tabloyu zaten gözler önüne seriyor." eleştirisinde bulundu.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, söz konusu teklifle, hac ve umre faaliyetleriyle ilgili olarak Diyanet Vakfınca açılacak hac ve umre hesabına ödemelerin yapılacağını ancak bu ödemelerin ve hesapların denetlenmesiyle ilgili yetkinin Cumhurbaşkanınca yetkilendirilmiş denetim elemanlarına bırakıldığına dair bir hükmün olduğunu söyledi. Arı, "Türkiye'deki hac ve umre faaliyetiyle ilgili Diyanet Vakfınca yapılacak hizmetler, Sayıştay'ın denetiminden uzaklaştırılmış durumda." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Anayasa Mahkemesi'nin rektör atamalarına ilişkin iptal kararını hatırlattı. Teklifte bu duruma ilişkin düzenlemelerin yer aldığını anımsatan Emir, "Beklemiş 70'e yakın rektör atamış son gün bize getiriyor 'Alelacele geçirin bunu' diyor bunun adı şantaj." sözlerini sarf etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü ise teklifin ilk 9 maddesinin Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili düzenlemeleri içerdiğini söyledi.

Teklifin 7. maddesine işaret eden Üçüncü, söz konusu madde ile yurt dışında görev yapacak din görevlilerinin özlük haklarının iyileştirileceğini vurguladı. Üçüncü,"Söz konusu maddede öngörmüş olduğumuz iyileştirmeyle hem istihdamı kolaylaştıracağız, aynı zamanda insanlarımızın ana vatanıyla bağını inşallah daha da pekiştireceğiz." dedi.

Konuşmaların ardından teklifin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, daha sonra birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Kurtulmuş, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *