Türkgün Türk Dünyası Aliyev’den TDT Zirvesi’nde güvenlik ve savunma mesajı

Aliyev’den TDT Zirvesi’nde güvenlik ve savunma mesajı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde savunma, güvenlik ve savunma sanayi işbirliğinin küresel güvenlik için önemine dikkat çekti.

KAYNAK: AA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde konuştu. Aliyev, dünya genelinde artan güvenlik sorunları karşısında TDT üyesi ülkeler arasında savunma ve güvenlik işbirliğinin önem taşıdığını belirtti.

NAHÇIVAN ANLAŞMASI'NIN 15. YILI KUTLANDI

Aliyev, TDT’nin temelini oluşturan Nahçıvan Anlaşması’nın 15. yılına ulaşmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Bu süre zarfında TDT'nin başarılı gelişimini sürdüğünü vurgulayan Aliyev, Azerbaycan'ın teşkilatın güçlenmesi için çabalarına devam edeceğini söyledi.

KARABAĞ BEYANNAMESİ VE İŞBİRLİĞİ

Temmuz ayında Azerbaycan'ın Şuşa kentinde düzenlenen TDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’nde imzalanan Karabağ Beyannamesi'nin önemine de değinen Aliyev, bu belgenin üye ülkeler arasındaki işbirliğinin daha da derinleşmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Resim

SAVUNMA VE GÜVENLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Aliyev, dünya genelinde artan güvenlik sorunlarına dikkat çekerek TDT ülkeleri arasında savunma sanayi ve güvenlik alanındaki işbirliğinin kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Bu kapsamda üye ülkelerin güvenlik teşkilatları arasındaki işbirliğinin genişlediğini, askeri tatbikatlar düzenlendiğini ve kardeş ülkelerden öğrencilerin Azerbaycan'daki askeri eğitim kurumlarında eğitim aldığını belirtti.

ULAŞTIRMADA ORTA KORİDOR YATIRIMLARI

Aliyev, Doğu-Batı Ulaşım Koridoru'nun Azerbaycan’dan geçen kısmında taşımaların arttığını, Orta Asya ve Türkiye’yi birbirine bağlayan bu koridorun kapasitesinin genişletilmesi için Azerbaycan’ın yatırım yapmaya devam ettiğini söyledi. Aliyev, Orta Koridor’un dijitalleşmesi ve ticaretin kolaylaştırılması amacıyla projeler geliştirildiğini belirtti.

İŞGALDEN KURTARILAN TOPRAKLARDA İMAR ÇALIŞMALARI

Azerbaycan’ın tüm topraklarında egemenliğini sağladığını anımsatan Aliyev, işgalden kurtarılan bölgelerde kapsamlı imar projeleri yürütüldüğünü kaydetti. Yerlerinden edilen Azerbaycan vatandaşlarının "Büyük Dönüş Programı" kapsamında evlerine döndüğünü söyledi. Aliyev, bu bölgelerde Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Macaristan’ın okullar inşa ettiğini ve katkılarından dolayı bu ülkelere teşekkür etti.

AZERBAYCAN, COP29'A EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Yakın zamanda BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapacaklarını belirten Aliyev, TDT üyesi ülkelerin de konferansa aktif katılım sağlayacağına emin olduğunu ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Çevre Keşfettiği kertenkele türüne annesinin ismini verdi

Keşfettiği kertenkele türüne annesinin ismini verdi

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kürşat Şahin, Artvin'in Yusufeli ilçesinde keşfettiği kertenkele türüne vefat eden annesi Saliha'nın ismini vererek türü "darevskia salihae" adıyla literatüre kazandırdı.

KAYNAK: AA

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kürşat Şahin, yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları'ndaki arazi incelemeleri sırasında keşfettikleri yeni kertenkele türü ve bilimsel araştırmaları hakkında bilgi verdi.

Yusufeli ilçesindeki Barhal Vadisi'nin ilginç bir güneşlenme dinamiğine sahip olduğunu, arazide bunu incelemek için çalışmalar yürütürken yeni bir kertenkele türüyle karşılaştıklarını anlatan Şahin, kertenkeleyi ilk gördüğünde desenlerinin değişik olduğunu fark ettiğini söyledi.

Şahin, "Yeni bir tür olduğunu anlayınca çok heyecanlandım. Yanımda Gümüşhane Üniversitesinde görev yapan Doç. Dr. Muammer Kurnaz vardı, göz göze geldik ve heyecanla birbirimize sarıldık." diye konuştu.

"Diğer kertenkelelerden genetik olarak uzak"

Keşfin yapıldığı Barhal Vadisi'nin güneşlenme süresinin diğer vadilere kıyasla oldukça kısa olduğunu dile getiren Şahin, bu özgün ekolojik koşulların türün yaşam alanını da sınırladığını belirtti.


Diğer kertenkele türleri vadinin farklı bölgelerini tercih ederken, keşfedilen yeni türün sadece küçük bir alanda güneşlendiğini aktaran Şahin, "Keşfettiğimiz kertenkele sadece 150 metrelik kaya blokuyla 5-6 metrelik bir kaya yüksekliğinde yani yaklaşık 750 ila 900 metrekarelik bir alanda yaşıyor. Çevresindeki diğer kertenkelelerden de genetik olarak hayli uzak." dedi.

"Sürüngenlerde yeni bir tür keşfetmek oldukça zor"

Şahin, kertenkelenin hem morfolojik hem de genetik bazlı analizlerini yaptıklarını ve dünya üzerinde yakın canlı türlerinden oldukça farklı bir tür olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Kertenkelenin keşfinin ardından tür için taksonomik ve etimolojik olarak bir isim belirlemeleri gerektiğini anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk başta bulunduğu yer olan Barhal Vadisi'nin adını vermeyi düşündük. Ancak o dönem benim için çok zordu, elim bir hastalık nedeniyle annemi kaybetmiştim. Trabzon'da annemi defnettikten sonra arkadaşım Doç. Dr. Muammer Kurnaz taziyeye geldi. Orada babama keşfimizden bahsederek, keşfimize annemin adı 'Saliha' ismini koymamızı önerdi. Ailecek çok duygulandık.

Çünkü bu, dünya için yeni bir tür. Sürüngenlerde yeni bir tür keşfetmek oldukça zor, hele ki bizim ülkemizde. Genç yaşta bu türün kaşiflerinden biri olabildiğim için annemin benimle gurur duyduğuna inanıyorum. Habitatı bozulmadığı sürece adıyla sonsuza kadar yaşayacak. Hepimiz göçüp gitsek de 'Saliha kertenkelesi' sonsuza kadar var olacak. Hala duygulanıyorum."

Türün bilimsel adının "darevskia salihae" olarak literatüre geçtiğini belirten Şahin, kertenkeleyi şimdiye kadar yalnızca Barhal Vadisi'nde tespit ettiklerini, bu nedenle neslinin tükenme riski taşıyabileceğini anlattı.

Şahin, bu konuda koruma ve izleme çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *