23 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Türk Dünyası Ankara'da Kazakistan Cumhuriyet Bayramı coşkusu!

Ankara'da Kazakistan Cumhuriyet Bayramı coşkusu!

Kazakistan Cumhuriyet Bayramı, başkent Ankara'da gerçekleştirilen resepsiyonla kutlandı. Düzenlenen resepsiyona, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev ve pek çok yabancı misyon temsilcileri katıldı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ankara'da Kazakistan Cumhuriyet Bayramı coşkusu!

Kazakistan Cumhuriyet Bayramı, başkent kutlandı. Ankara'da düzenlenen resepsiyona, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, yabancı misyon temsilcileri ve birçok davetli katıldı.

KURTULMUŞ: "Türk dünyasının da yüzyılı olsun"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş konuşmasında, 1991'de bağımsızlığını kazanan Kazakistan'a ve Kazakistan halkına, TBMM ve temsil ettikleri milli irade adına tebriklerini ifade etti.

Kazakistan'a, Türk Devletleri Teşkilatı'na verdiği büyük destek dolayısıyla teşekkür eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Kazakistan'daki meşhur bir sözü burada tekrarlamak istiyorum; 'Birlik bolmay tirlik bolmas.' İnşallah Türk devletleri arasındaki bu birliği, dayanışmayı her geçen gün biraz daha artırarak yolumuza devam ediyoruz. Ayrıca şunu da söylemek isterim ki Kazakistanlı meşhur aydınlardan ve mezarı Berlin'deki Türk Şehitliği'nde bulunan Mustafa Çokay'ın çok önemli bir tespiti var; 'Her Türk'ün bir kendi vatanı vardır, bir de Türkiye vardır.' Bu çerçevede Türk dünyasındaki kardeşlerimizin ikinci vatanları olmaktan dolayı büyük bir iftihar içinde olduğumuzu ifade etmek isterim.

Türkiye Cumhuriyeti'mizin ikinci asrına girdiğimiz bu dönemde, bu ikinci asrın inşallah Türkiye Yüzyılı olması için canla, başla, gayretle çalışmaya devam ediyoruz. Ümidimiz ve duamız odur ki Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci asrına tekabül eden ve bizlerin Türkiye Yüzyılı olarak sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'nin yüzyılı olmasını istediğimiz bu dönem, aynı zamanda Türk dünyasının da yüzyılı olsun. Bizim milli kültürümüzün temellerinin atıldığı o güzel toprakların, Kazakistan'ın, Türkistan'ın, Hoca Ahmet Yesevi'nin o manevi ikliminin dünyaya yayıldığı o toprakların, dost ve kardeş insanlarıyla birlikte bu güzel günde, bu milli günde sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti bir kere daha ifade ediyorum. Türkiye ile Kazakistan arasında kıyamete kadar sürecek olan dostluğun her geçen gün kuvvetlenerek devam etmesini temenni ediyorum."

TBMM Başkanı Kurtulmuş, resepsiyonda, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev ve katılımcılarla sohbet etti.

Sapiyev: iki ülke işbirliğini daha da güçlendirdi

Sapiyev, buradaki konuşmasında, 1991'de Türkiye'nin Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğuna işaret ederek, "Bu adım, tarihi, dili ve kültürü aynı halklarımızın birbirleriyle olan kardeşliğini gösterdi ve karşılıklı yararlı işbirliğinin geliştirilmesi için büyük imkanlara yol açtı." dedi.

İki ülke arasında üst düzey çalışmalar olduğunu dile getiren Sapiyev, tüm düzeylerdeki karşılıklı ziyaretlerin iki ülke işbirliğini daha da güçlendirdiğini söyledi.

Sapiyev, iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlere dikkati çekerek, ekonomik ve yatırım işbirliğinin ikili ilişkilerin gündeminde önemli bir konu olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Kazakistan'ın en büyük 5 ticaret ortağından biri olduğunu vurgulayan Sapiyev, Kazakistan'da yaklaşık 4 bin Türk şirketinin başarılı şekilde faaliyet gösterdiğini dile getirdi.

Sapiyev, 2023'te ikili ticaret hacminin 6,1 milyar dolar olduğunu, Türkiye'nin Kazakistan'a 5 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını, Kazakistan'ın Türkiye'ye yaptığı yatırımların tutarının ise 2,2 milyar dolara ulaştığını söyledi.

İkili hizmet ticaretinin de arttığını dile getiren Sapiyev, 2023'te iki ülke arasındaki hizmet ticareti hacminin 158,4 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2024'ün sadece ilk yarısında 331 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çekti.

Sapiyev, Kazakistan ile Türkiye Arasındaki İlişkilerin Tüm Yönlerde Dinamik Olarak Geliştiğini Belirterek Şunları Kaydetti:

"Ortak tarihimiz, dil ve kültürel köklerimiz, genişletilmiş stratejik ortaklığın sağlam temelini oluşturmuştur. Devlet Başkanlarımızın yapıcı yönergeleri, hükümetler arası ve parlamentolar arası ilişkiler, ticari, ekonomik ve yatırım işbirliği, kültürel ve insani bağlantılar kardeş halklarımızın yararına hizmet etmektedir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP'li Büyükataman: Devlet Bahçeli, Türkiye'yi hedef alanları darmadağın etti

MHP'li Büyükataman: Devlet Bahçeli, Türkiye'yi hedef alanları darmadağın etti