Kazakistan’ın başkenti Astana’da 18 Eylül 2024 tarihinde Uluslararası Aral Gölü Kurtarma Fonu Yönetim Kurulunun ilk toplantısı yapıldı. Toplantıda, Aral Gölü'nü kurtarmaya yönelik eylem planı onaylandı.
2026'ya kadar Uluslararası Aral Gölü Kurtarma Fonunun (IFAS) dönem başkanı olan Kazakistan, fonun organizasyon yapısını ve yasal çerçevesini iyileştirmek için kurucu devletlerin başkanlarının talimatlarının uygulanmasına yönelik 10 talimat ve 40'tan fazla önlemden oluşan bir eylem planı önerdi.
Kazakistan Başbakan Yardımcısı Kanat Bozumbayev, toplantıda Uluslararası Aral Gölü Kurtarma Fonunun bölgenin sosyoekonomik refahını etkileyebilecek güçlü bir bölgesel iş birliği aracı haline geldiğini kaydetti.
Bozumbayev, Aral Gölü havzasındaki su ve enerji kaynaklarının karşılıklı yarara dayalı kullanımı için uzun vadeli bir mekanizmaya ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Ayrıca taraflar arasında Türkistan’da sürdürülebilir kalkınma için “Çevreyi Koruma Bölgesel Programlarına” öncelik verilmesi konusunda mutabakat sağlandı.
ULUSLARARASI ARAL GÖLÜ’NÜ KURTARMA FONU
Uluslararası Aral Gölü'nü Kurtarma Fonu, 1993 yılında Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Kırgızistan devlet başkanları tarafından bölgedeki çevre krizinin önüne geçilmesi ve Aral Gölü havzasındaki sosyoekonomik durumun iyileştirilmesi amacıyla kuruldu. Kazakistan IFAS dönem başkanlığını 1 Ocak 2024 tarihinde devralmıştı. Kazakistan, Aral Gölü'nün kurumuş 275 bin hektarlık alanını ağaçlandırmayı planlarken 2025'te ise bu alanı 1,1 milyon hektara çıkarmayı planlıyor.