27 Ekim 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Türk Dünyası Çin'in tüm engellemelerine rağmen Dünya Uygur Kurultayının yeni yönetimi belirlendi

Çin'in tüm engellemelerine rağmen Dünya Uygur Kurultayının yeni yönetimi belirlendi

Uluslararası alanda önemli bir etkinlik olan Dünya Uygur Kurultayı, Saraybosna'da düzenlediği 8. Olağan Kongresi'nde yeni yönetim kurulunu seçti. Kongre, Uygur halkının temsilcilerini bir araya getirerek önemli konuları ele aldı ve kararlar aldı. Yeni yönetim kurulu, Uygur halkının haklarını savunmak ve temsil etmek için çalışmalarına devam edecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çin'in tüm engellemelerine rağmen Dünya Uygur Kurultayının yeni yönetimi belirlendi
KAYNAK: QHA

Çin'in tüm engelleme girişimlerine rağmen Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 8. Olağan Kongre Toplantısı'nı gerçekleştiren Dünya Uygur Kurultayı (DUK) yeni yönetim kurulunu belirledi.

Kurultay, bu sene 24-28 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlediği kongrede yeni yönetim kurulunu duyurdu. Buna göre Kurultayda, Turguncan Alavudun Başkan; Zümretay Erkin, Erkin Ehmedov ve Abdureşit Abdulhamit Başkan Yardımcısı; Ruşen Abbas ise İcra Kurulu Başkanı seçildi.

"BU GÖREV VATANIMIZIN KURTULUŞ MÜCADELESİNDE SON DERECE ÖNEMLİDİR"

Özgür Asya Radyosuna (RFA) demeç veren Turguncan Alavudun, Kurultay'ı daha ileri götürmeyi ve daha demokratik hâle getirmeyi hedeflediğini belirttiği konuşmasında, "Bu görevin lâyıkıyla ve titizlikle yerine getirilmesi gerekiyor. Zira bu görev, özgürlük, demokrasi ve insan hakları mücadelemizde, ayrıca vatanımızın kurtuluş mücadelesinde son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.

ZÜMRETAY ERKİN, KURULTAYIN İLK GENÇ KADIN BAŞKAN YARDIMICISI OLDU

Kurultayda Başkan Yardımcılığı görevine seçilen Zümretay Erkin yaptığı konuşmada, "DUK’un ilk genç kadın Başkan Yardımcısı olarak ulusuma hizmet etmekten gurur ve onur duyuyorum." dedi. Erkin, toplumda ve siyasette kadınların "duyulmaya" ihtiyacı olduğunu vurguladı.  

"ÖZGÜRLÜK İÇİNDE YAŞAYACAĞIMIZ BİR GELECEK İNŞA EDECEĞİZ"

Uygur aktivist Ruşen Abbas ise resmî hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri aktardı:

Dünya Uygur Kurultayının İcra Başkanı olarak seçilmekten büyük onur duyuyorum. Bu sorumluluğu, halkımıza hizmet etmek gibi derin bir görevle üstleniyorum. Yolculuğumuz, dünyanın henüz tam olarak yüzleşmediği muazzam acılar ve benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kaldı. Uygur diasporasının ölüm tehditlerine ve korkutmalara rağmen bu seçimi gerçekleştirmesi, Dünya Uygur Kongresi'nin ve halkımızın olağanüstü cesaretini ve dayanıklılığını ve Çin rejiminin en çok birleştiğimizde bizden korktuğunu gösteriyor. İlerledikçe, sesimizi yükseltmek ve görmezden gelinemeyecek birleşik bir hareket inşa etmek için cesur ve somut adımlar atmaya kararlıyım. Birlikte, her Uygur'un özgürlük, onur ve kalıcı barış içinde yaşayabileceği bir gelecek inşa edeceğiz.
Her üç yılda bir olağan kongre tertip eden Kurultayın toplantısı, Türkiye dâhil olmak üzere 27 ülkeden yaklaşık 176 Uygur delegenin katılımıyla düzenleniyor.

Kurultay, söz konusu kongre öncesinde Çin tarafından birçok kez toplantının engellenmesi veya iptal edilmesi girişimlerine maruz kaldığını bildirmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gözümüzü kapattığımızda oluşan ışık çakmaları neden olur?

Gözümüzü kapattığımızda oluşan ışık çakmaları neden olur?