Türkgün Türk Dünyası COP29 Zirvesi: İklim krizine Bakü’de çözüm aranıyor

COP29 Zirvesi: İklim krizine Bakü’de çözüm aranıyor

Dünya liderleri, bilim insanları ve aktivistler, Bakü'deki COP29 İklim Zirvesi’nde emisyon azaltımı ve iklim adaleti gibi kritik konular için çözüm yolları arıyor.

KAYNAK: Haber Merkezi

Dünyanın dört bir yanından gelen liderler, bilim insanları ve aktivistler, iklim krizine çözüm bulmak için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP29) bir araya geliyor. Konferans, 11-24 Kasım 2024 tarihleri arasında sürecek.

KRİTİK KONULAR MASADA

COP29’un ana gündem maddeleri arasında küresel emisyon azaltımı, adaptasyon projeleri, iklim adaleti, kömür ve fosil yakıtların azaltılması gibi konular öne çıkıyor. Bilim insanları, emisyonların 2030'a kadar %45 oranında azaltılmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İÇİN FİNANSMAN TARTIŞMASI

Özellikle gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki finansman sorunları konferansın önemli başlıklarından birini oluşturuyor. Küçük ada devletleri ve Afrika ülkeleri, iklim krizinin etkileriyle başa çıkmak için finansal destek bekliyor.

GENÇ AKTİVİSTLERİN TALEPLERİ

Zirveye genç iklim aktivistleri de katılarak somut adımlar atılması taleplerini dile getiriyor. İklim adaleti kavramı ve çevresel sürdürülebilirlik konusundaki çağrılar, zirvenin öne çıkan mesajları arasında.

ÖNCEKİ COP ZİRVELERİNDEN ALINAN DERSLER

Geçmiş COP zirvelerinde Paris Anlaşması gibi önemli adımlar atılmış olsa da, hedeflerin tam anlamıyla uygulanamaması eleştiriliyor. Bakü’deki COP29, bu hedeflere ulaşma yolunda kritik bir dönemeç olarak görülüyor.

BAKÜ ZİRVESİ’NDEN BEKLENTİLER

Zaman daralırken, Bakü Zirvesi’nde karbon emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerjiye geçiş ve iklim krizine uyum konularında somut adımlar atılması bekleniyor. Dünya, Bakü’den çıkacak kararlarla iklim krizine karşı güçlü bir mücadelenin başlayıp başlamayacağını görecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Katil İsrail'in vahşeti bitmek bilmiyor! Gazze’de yardım trajedisi

Katil İsrail'in vahşeti bitmek bilmiyor! Gazze’de yardım trajedisi

İsrail, uzun bir süre sonra kısıtlı bir yardım akışına izin verdiği Gazze'de, insani yardım çalışanlarına yönelik bir saldırı düzenleyerek 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Haftalar süren zor şartlar altında açlıkla mücadele eden Gazze halkı, 82 gün sonra sadece bir ekmek bulmak için çaba sarf ediyor. Bu gelişmeler, bölgede yaşanan insani krizin boyutlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

İsrail soykırımı bitmiyor…

İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde hem bombalar hem de açlıkla soykırım yapıyor. İşgali kalıcı hale getirmek için 18 Mayıs'ta kara saldırılarını genişleten İsrail ordusu, son 24 saatte 75 noktaya hava saldırısı düzenledi. Hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 60 artarak 53 bin 822'ye yükseldi. Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in Cibaliya beldesinde bir binaya düzenlediği saldırıda 50'den fazla Filistinlinin öldüğü ya da kaybolduğunu duyurdu. Dört katlı binanın enkazı altında 50'den fazla kişi olduğu ve saldırılar ve ekipman eksikliği nedeniyle çalışmalar durduruldu.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail, aç bırakma ve insani yardımları aksatma planı kapsamında Deyr el-Belah'ta 6 yardım dağıtım görevlisini öldürerek korkunç bir katliam yaptı" dedi. 6 insani yardım koruma ve dağıtmakla sorumlu kişinin cenazesinin hastaneye getirildiği belirtilen açıklamada, hedef alınan bölgede ölen çok sayıda kişinin naaşına İsrail'in bombardımanları sebebiyle ulaşılamadığı aktarıldı.

'KİTLESEL SUSUZLUK' FELAKETİ…

İsrail, Gazze Şeridi'ne un, gıda, ilaç ve tıbbi ekipman taşıyan 107 yardım tırının giriş yaptığını açıkladı. Ancak Birleşmiş Milletler yetkilileri, yardımların dağıtımında ciddi zorluklarla karşılaştıklarını belirtti. Uluslararası Kızılhaç Federasyonu ise "Yardımların Gazze'ye Şeride girdiği haberi iyi bir haber, ancak bu okyanusta bir damladan bile az" dedi. Öte yandan Gazze Belediyesi İsrail'in saldırıları sonucu oluşan durumun yüz binlerce Filistinliyi etkileyecek bir "kitlesel susuzluk", sağlık ve çevre felaketine yol açma tehlikesi taşıdığını ifade etti. Açıklamada, "Kitlesel bir susuzluk döneminin eşiğindeyiz ve durum her an kontrolden çıkabilir. Bu nedenle, tüm uluslararası ve insani aktörlere derhal harekete geçme çağrısı" yapıyoruz denildi.

BİR EKMEK İÇİN ZORLU MÜCADELE

Soykırımcı İsrail'in 2 Mart'tan bu yana sınır kapılarını kapalı tuttuğu Gazze Şeridi'ne önceki gün ulaşan un ile fırınlarda ekmek üretimi yeniden başladı. Çaresiz kalabalıklar, Gazze'nin haftalardır ilk taze pişmiş ekmeği için zorlu bir mücadele veriyor.

BM: BİR HAFTADA 172 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'de, son bir haftada 172 binden fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi. Açıklamada, son 24 saatte 10 binden, son bir haftada ise 172 binden fazla kişinin yerinden edildiği kaydedilerek, acilen "ilkeli insani erişim" çağrısı yer aldı.

24 LİSEDEN 'GAZZE İÇİN SES VER' ÇAĞRISI

Türkiye'deki 24 liseden 158 öğrencinin katkılarıyla, İsrail'in saldırılarını protesto etmek için "Gazze için ses ver" başlığıyla video hazırlandı. İzmit Necip Fazıl Kısakürek Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin öğrenci birliği tarafından organize edilen çalışmaya, Türkiye'nin 10 şehrinde bulunan 24 imam hatip lisesinin hazırlık sınıfındaki 158 öğrenci katkıda bulundu. Bu kapsamda hazırlanan videoda, 9 ayrı dilde "Gazze için ses ver" çağrısı yapıldı. Gençler, dijital platformlarda da yayımlanan videoda, çağrılarını Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Çince, İbranice, Fransızca, Almanca ve Farsça seslendirdi. Öte yandan Dünya genelinde 31 ülkeden aktivistler ve sağlıkçılar, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'de yaşananlara dikkati çekmek için "Küresel Gazze Yürüyüşü" adıyla eylem düzenleyerek 13 Haziran'da Refah Sınır Kapısı'na yürüyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *