“Çulun Bin Deseni” adlı sergi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yer alan Azerbaycan Millî Halı Müzesinde açıldı. Azertac'ın (Azerbaycan Devlet Haber Ajansı) 3 Mart 2025 tarihinde gündeme getirdiği habere göre “Çulun Bin Deseni” sergisinde; Bakü, Şirvan, Gazah ve Karabağ gibi Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerinde dokunan 25 çul örneği sergilenecek.
Geleneksel hayvan ve bereket motifleri ile bezenen çullar, Azerbaycan Millî Halı Müzesinde 1 Nisan 2025 tarihine kadar ziyaretçileriyle buluşacak.
“AĞUSTOSUN 15'İNDEN SONRA ERE KAFTAN, ATA ÇUL”
Türk kültüründe at, deve, eşek ve öküz gibi farklı yük hayvanlarının sırtlarını örtmeye yarayan çullar, çeşitli teknikler ile dokunuyor. Azerbaycan kültüründe çullar çoğunlukla; havlı, düz dokuma, gulabatin (altın nakış), takalduz (zincir dikiş nakış), julma (kuş gözü) ve kırkyama gibi nakış teknikleriyle yapılıyor. Geleneksel uygulamalar, festivaller, bayramlar ve törenlerde develer ve atlar güzelleştirmek ve süslemek için çul ile kapanır. Aynı zamanda çullar, kış zamanları hayvanların ısınmasını sağlıyor.

Bununla birlikte Güney Azerbaycan'daki Maku'da bulunan ve M.Ö. 2. yüzyılda yapıldığı tespit edilen üzerinde çiçek desenli çul çizilen kilden bir at figürü ve Urmiye Gölü'nün yanındaki Teppe Hasanlu'da bulunan, M.Ö. 1. yüzyılda yapıldığı tespit edilen üzerinde çullu bir aslan bulunan altın bir kâse, çulun antik bir eşya olduğunu kanıtlıyor.
Eski zamanlarda çul, hükümdarların ve saray soylularının atları için renkli yün ve ipekten, bazen de altın ve gümüş ipliklerden ve değerli taşlardan yapılırdı.