Türkgün Türk Dünyası Güney Azerbaycan'ın gözdesi Urmiye Gölü yok oluyor!

Güney Azerbaycan'ın gözdesi Urmiye Gölü yok oluyor!

Urmiye Gölü, Güney Azerbaycan'da yer alıyor ve dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olarak biliniyor. Ancak yanlış yönetim politikaları nedeniyle su seviyesinde ciddi düşüşler yaşanmış ve göl, yok olma riskiyle karşı karşıya kalındı. Yaşanan bu durum, bölgedeki ekosistemi tehdit eden önemli çevresel sorunlara yol açabilir.

KAYNAK: QHA

Urmiye Gölü

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Güney Azerbaycan'daki Urmiye Gölü, su kaynaklarının yanlış yönetilmesi ve gölün üzerine kurulan 23 barajın inşası nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Çeşitli bitki ve hayvan türleri için önemli bir yaşam alanı olan gölün, son tespitlere göre toplam hacminin yalnızca yüzde 10'unun kaldığı kaydedildi.

Urmiye Gölü'nde Tehlike Devam Ediyor

Su seviyesinin bu derece azalması, ciddi ekolojik ve ekonomik sonuçlar doğuracak. Milyonlarca göçmen kuş ve bölgede yaşayan halk, bu durumdan ciddi şekilde etkilenecek.

Çevre Aktivistinden Uyarı Geldi

Çevre aktivisti Mohsen Gasid de geçen günlerde gölün durumuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Gasid, "Geçen aya göre Urmiye Gölü'nün durumu kötüleşti, daha önce az sularla kaplı olan alanlar artık tuzlu hale geldi. Yaz aylarında mevsimsel yağışların ardından göldeki su hacmi nispeten artsa da Enerji Bakanlığı bu durumu düzeltti. Sürdürülebilir kılmak için iş birliği yapmamak, gölün yıllık su payının barajlardan serbest bırakılmasını kabul etmedi." ifadelerini kullanmıştı.

Urmiye Gölü Neden Tehlike Altında?

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor.

İran Rejiminin Sorumluluğu

Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor.

Mücadele Devam Ediyor

Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın tutuklamalara tabi olduğu belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Katil İsrail'in vahşeti bitmek bilmiyor! Gazze’de yardım trajedisi

Katil İsrail'in vahşeti bitmek bilmiyor! Gazze’de yardım trajedisi

İsrail, uzun bir süre sonra kısıtlı bir yardım akışına izin verdiği Gazze'de, insani yardım çalışanlarına yönelik bir saldırı düzenleyerek 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Haftalar süren zor şartlar altında açlıkla mücadele eden Gazze halkı, 82 gün sonra sadece bir ekmek bulmak için çaba sarf ediyor. Bu gelişmeler, bölgede yaşanan insani krizin boyutlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

İsrail soykırımı bitmiyor…

İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde hem bombalar hem de açlıkla soykırım yapıyor. İşgali kalıcı hale getirmek için 18 Mayıs'ta kara saldırılarını genişleten İsrail ordusu, son 24 saatte 75 noktaya hava saldırısı düzenledi. Hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 60 artarak 53 bin 822'ye yükseldi. Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in Cibaliya beldesinde bir binaya düzenlediği saldırıda 50'den fazla Filistinlinin öldüğü ya da kaybolduğunu duyurdu. Dört katlı binanın enkazı altında 50'den fazla kişi olduğu ve saldırılar ve ekipman eksikliği nedeniyle çalışmalar durduruldu.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail, aç bırakma ve insani yardımları aksatma planı kapsamında Deyr el-Belah'ta 6 yardım dağıtım görevlisini öldürerek korkunç bir katliam yaptı" dedi. 6 insani yardım koruma ve dağıtmakla sorumlu kişinin cenazesinin hastaneye getirildiği belirtilen açıklamada, hedef alınan bölgede ölen çok sayıda kişinin naaşına İsrail'in bombardımanları sebebiyle ulaşılamadığı aktarıldı.

'KİTLESEL SUSUZLUK' FELAKETİ…

İsrail, Gazze Şeridi'ne un, gıda, ilaç ve tıbbi ekipman taşıyan 107 yardım tırının giriş yaptığını açıkladı. Ancak Birleşmiş Milletler yetkilileri, yardımların dağıtımında ciddi zorluklarla karşılaştıklarını belirtti. Uluslararası Kızılhaç Federasyonu ise "Yardımların Gazze'ye Şeride girdiği haberi iyi bir haber, ancak bu okyanusta bir damladan bile az" dedi. Öte yandan Gazze Belediyesi İsrail'in saldırıları sonucu oluşan durumun yüz binlerce Filistinliyi etkileyecek bir "kitlesel susuzluk", sağlık ve çevre felaketine yol açma tehlikesi taşıdığını ifade etti. Açıklamada, "Kitlesel bir susuzluk döneminin eşiğindeyiz ve durum her an kontrolden çıkabilir. Bu nedenle, tüm uluslararası ve insani aktörlere derhal harekete geçme çağrısı" yapıyoruz denildi.

BİR EKMEK İÇİN ZORLU MÜCADELE

Soykırımcı İsrail'in 2 Mart'tan bu yana sınır kapılarını kapalı tuttuğu Gazze Şeridi'ne önceki gün ulaşan un ile fırınlarda ekmek üretimi yeniden başladı. Çaresiz kalabalıklar, Gazze'nin haftalardır ilk taze pişmiş ekmeği için zorlu bir mücadele veriyor.

BM: BİR HAFTADA 172 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'de, son bir haftada 172 binden fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi. Açıklamada, son 24 saatte 10 binden, son bir haftada ise 172 binden fazla kişinin yerinden edildiği kaydedilerek, acilen "ilkeli insani erişim" çağrısı yer aldı.

24 LİSEDEN 'GAZZE İÇİN SES VER' ÇAĞRISI

Türkiye'deki 24 liseden 158 öğrencinin katkılarıyla, İsrail'in saldırılarını protesto etmek için "Gazze için ses ver" başlığıyla video hazırlandı. İzmit Necip Fazıl Kısakürek Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin öğrenci birliği tarafından organize edilen çalışmaya, Türkiye'nin 10 şehrinde bulunan 24 imam hatip lisesinin hazırlık sınıfındaki 158 öğrenci katkıda bulundu. Bu kapsamda hazırlanan videoda, 9 ayrı dilde "Gazze için ses ver" çağrısı yapıldı. Gençler, dijital platformlarda da yayımlanan videoda, çağrılarını Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Çince, İbranice, Fransızca, Almanca ve Farsça seslendirdi. Öte yandan Dünya genelinde 31 ülkeden aktivistler ve sağlıkçılar, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'de yaşananlara dikkati çekmek için "Küresel Gazze Yürüyüşü" adıyla eylem düzenleyerek 13 Haziran'da Refah Sınır Kapısı'na yürüyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *