18 Eylül 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
KAPALI
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Türk Dünyası Hulusi Akar'dan AB’ye: Kıbrıs'ta iki devletli çözümü kabullenin

Hulusi Akar'dan AB’ye: Kıbrıs'ta iki devletli çözümü kabullenin

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Kıbrıs meselesinde iki devletli çözümün egemenlik ve eşitlik temelinde olması gerektiğini vurgulayarak AB’ye çağrıda bulundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hulusi Akar'dan AB’ye: Kıbrıs'ta iki devletli çözümü kabullenin
KAYNAK: Anadolu Ajansı

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Budapeşte’de düzenlenen Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası Parlamentolararası Konferansı'nda, Avrupa Birliği'ne Kıbrıs meselesinde iki devletli çözümü kabullenme çağrısı yaptı. Akar, çözümün egemenlik, eşitlik ve uluslararası statü ilkelerine dayanması gerektiğini belirtti.

Adil Olmayan Muamele SİNİR BOZUCU

Akar, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde adil olmayan bir muameleye maruz kaldığını ifade etti ve sürecin siyasi blokajlarla sekteye uğratıldığını söyledi.

“Bu bakımdan genişleme sadece teknik bir terim değil, AB'nin en etkili dış politika araçlarından biridir. AB'yi sağlam ve dirençli bir jeopolitik güç haline getirmeye yönelik adımlara katkıda bulunan, jeopolitik zorluklara yanıt veren bir araçtır. Bu aynı zamanda Birliğin stratejik özerkliğini geliştirmesi ve bölgede uzun vadeli güvenlik ve istikrarı sağlaması için bir süreç ve fırsattır. AB tüm adayları eşit şekilde teşvik etmelidir. Liyakat temelli süreç, yüzeysel ve kısmi kısa vadeli çıkarların yönlendirdiği ön yargıların gölgesinde bırakılmamalıdır. Bireysel ya da tek taraflı vetolar ya da siyasi ablukalar önlenmelidir. Hiç şüphe yok ki Türkiye, jeopolitik açıdan daha güçlü bir Birliğin en önemli aktörlerinden biridir.”

AB'ye tam üyeliğin Türkiye'nin stratejik hedefi olmaya devam ettiğini vurgulayan Akar, "AB'nin adil olmayan muamelesi ve stratejik vizyon eksikliği sinir bozucu hale geldi. Konseyin 2019 yılında Türkiye'ye karşı aldığı tedbirler, Türkiye'nin katılım süreci açısından siyasi bir blokaj olmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Stratejik Rolü

Akar, Türkiye'nin AB'nin stratejik özerkliğini güçlendirecek en önemli aktörlerden biri olduğunu vurguladı ve savunma işbirliği konusundaki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söyledi.

AB'YE KIBRIS ÇAĞRISI

Akar, Kıbrıs'ta çözümün ancak iki devletli bir yapı ile mümkün olduğunu belirterek, Rum tarafının geçmişteki engelleyici tavrını hatırlattı.

"BU ADADA İKİ DEVLET BULUNMALI"

Kıbrıs Rum tarafının 2004 yılında Ada'da çözümü sürekli olarak engellediğini hatırlatan Akar, "2017 yılında Crans-Montana'da masadan kalkarak aynı şeyi bir kez daha yaptığını sizlere hatırlatmak isterim. Ada'da iki halk olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Bu adada iki devlet bulunmalı ve ilgili çözüm ancak egemenlik, eşitlik ve eşit uluslararası statü ilkelerine dayanmalıdır." dedi.

YUNAN PARLAMENTERLERE CEVAP

Akar, konuşmasında son olarak Yunan parlamenterlerin açıklamalarına tepki göstererek, "Yunanlı meslektaşlarımızın asılsız iddialarına cevaben, Kıbrıs Barış Harekatı 1974 yılında Yunan cuntasının etnik temizlik ve katliamını durdurmak için gerçekleştirilmiştir. Bugün Ada'daki Türk kuvvetleri 1974'ten bu yana barış ve istikrarın tek unsurudur." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
12 Eylül Darbesi: MHP’nin gözünden bir karanlık dönem ve unutulmaz acılar

12 Eylül Darbesi: MHP’nin gözünden bir karanlık dönem ve unutulmaz acılar