07 Ekim 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Türk Dünyası İzmir’de Türk Dünyası moda haftası

İzmir’de Türk Dünyası moda haftası

İzmir'de gerçekleşen "VII. Türk Dünyası Kadın ve Moda Haftası" etkinliği, el sanatları sergisi ve etnik giysi defilesiyle büyük ilgi gördü. Türk Dünyası'nın zengin kültürü ve moda estetiği bir araya geldi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İzmir’de Türk Dünyası moda haftası

İzmir Valiliği himayelerinde, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı İzmir Olgunlaşma Enstitüsü ev sahipliğinde, TİKA'nın paydaşlığında, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 5 Ekim 2024 tarihinde “VII. Türk Dünyası Kadın ve Moda Haftası” kapsamında Türk Dünyası El Sanatları Sergisi, workshop, atölye çalışmaları İzmir Karşıyaka’da bulunan ve tarihi bir konak olan İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Kültür Sanat Merkezinde gerçekleşti.

Bu etkinliği amacı; Türk dili konuşan halkların ortak kültür ve ince sanatlarının moda aracılığı ile tespit edilip kendi ülkelerinde ve tüm dünyada tanıtılması, mimariden minyatüre, kilimden halıya ve kıyafete kadar estetiğin esas alındığı zengin medeniyetimizi çeşitli yönleriyle tanımak ve dünyaya tanıtmaktır.

Etkinlik açılışını İzmir Konak İlçe Millî Eğitim Müdürü Sayın Metin Ender Karabuluk ve TÜRKSOY Genel Sekreteri adına Kültür ve Sanat Daire Başkanı Arman Nurmakhamatuly gerçekleştirdi.

Türk Dünyası el sanatları sergisi gözlere ve gönüllere hitap etti. VII. Türk Dünyası Kadın ve Moda Haftası kapsamında düzenlenen el sanatları sergisinde tasarımcıların eserleri büyük beğeni görürken, “workshop ve atölye çalışmaları” ise İzmir Olgunlaşma Enstitüsü öğretmen ve usta öğreticileri ile Türk Dünyası tasarımcılarının birbirleri ile kültürel değişim ve bilgi alışverişi yapmalarına fırsat yarattı.

Türk Dünyası Etnik Giysi Defilesi”ne ev sahipliği yaptı

Bu özel etkinlik, Türk devletlerinin kültürel bağlarını pekiştirmek ve kadim dostluklarını sergilemek amacıyla düzenlendi. Geleneksel kıyafetlerimizi zamanımıza uygun şekilde tasarlayan 11 farklı ülkenin tasarımcısı zengin kültürel mirasları, etno-moda unsurlarıyla bir araya getirerek kültürel bir şölen sundu.

Türk Dünyası’nda Kadın ve Moda Haftası daha önce Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Özbekistan ve Moğolistan’da düzenlenmişti. Bu yıl ise ilki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenirken, İkincisi Türkiye’nin incisi Efes antik kentinde gerçekleşti.

Türk Dünyası’nda Kadın ve Moda Haftası daha önce Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Özbekistan ve Moğolistan’da düzenlenmişti. Bu yıl ise ilki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenirken, İkincisi Türkiye’nin incisi Efes antik kentinde gerçekleşti.

Sayın Elban konuşmasında TÜRKSOY’a teşekkürlerini iletirken, aynı zamanda Efes’te Türk Dünyası’nı bir arada görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Gafarlı Genel Sekreter Sayın Sultan Raev ve Teşkilat adına selamlarını ileterek “Türk Dünyası kültür mirasını “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” ilkesiyle geleceğe taşımayı, Türk Dünyasında Kadın ve Moda Etkinlikleri ile ortak değerlerimizi moda estetiğiyle bir araya getirmeyi hedeflediğimiz bu özel etkinliğimizi Efes’in tarihi ve kültürel zenginlikleri kapsamında sizlere sunmakla etkinliğimizin anlamını daha da derinleştirdiğimize inanıyoruz.” dedi.

Açış konuşmasının ardından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu tarafından zeybek gösterisi ile defilenin açılışı yapıldı. Defilede Türk Dünyası tasarımcıları birbirinden güzel milli kıyafetleri sergilendi. Hazırlanan kreasyonlar gönül birliğimize ve kardeşliğimize tanıklık eden misafirler tarafından büyük ilgi gördü.

Defile sonrası plaket takdim töreni yapıldı. Defilenin kapanışında Efes Celsus Kütüphanesi önünde değerli protokol, tasarımcılar ve mankenler ile beraber hatıra fotoğrafı çekildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İnsani bakış yarışmasında ödül iki Filistinli yönetmene

İnsani bakış yarışmasında ödül iki Filistinli yönetmene