Türkgün Türk Dünyası Kazak işaret dili yapay zekayla Kazak Türkçesine çevrilecek

Kazak işaret dili yapay zekayla Kazak Türkçesine çevrilecek

Kazakistan’da yapay zekâ destekli proje ile işaret dili Kazak Türkçesine çevrilecek. Çalışma, işitme engelli bireylerin topluma entegrasyonunu hedefliyor.

Kazakistan’da yapay zekâ destekli proje ile işaret dili Kazak Türkçesine çevrilecek. Çalışma, işitme engelli bireylerin topluma entegrasyonunu hedefliyor.

KAYNAK: Kırım Haber Ajansı

Kazakistan’da işitme engelli bireylerin topluma kazandırılması ve okuryazarlık oranının artırılması amacıyla yapay zekâ destekli yeni bir proje geliştiriliyor. Kazakistan Gumilyov Avrasya Üniversitesinde doktora çalışmasını tamamlayan bilim insanı Nurzada Amangeldi, Kazak işaret dilinin Kazak Türkçesine çevrilmesi için çalışmalar yürütüyor.

İŞARET DİLİ METNE DÖKÜLECEK

Üniversitenin Yapay Zekâ Teknolojileri bölümünde araştırmalar yapan Amangeldi, işitme engelli bireylerin iletişimini kolaylaştırmayı amaçlayan bir sistem üzerinde çalışıyor. Yapay zekâ desteğiyle işaret dilini Kazak Türkçesine çevirebilecek bir teknoloji geliştirdiklerini belirten Amangeldi, şu bilgileri paylaştı:

"Geçen yıl doktora tezimi savundum, ancak araştırmam devam ediyor. İşaret dilini kullanan bireylerin konuşmalarını metne aktarmayı başardık. El hareketlerini ve dudak şekillerini tanıyarak elektronik bilgileri işaret diline uyarlıyoruz."

KELİME HAVUZU GENİŞLETİLİYOR

Amangeldi, Kazak işaret dilinde 2 bin 500 ile 3 bin arasında kelime bulunduğunu ancak henüz kesin standartların oluşmadığını belirtti. Yapılan deneylerde, işaret dilinde 400 kelimenin anlaşılabilir şekilde metne dönüştürülebildiğini aktardı.

TOPLUMA ENTEGRASYON HEDEFLENİYOR

Projeyi işitme engelli bireylere sunduğunda, farklı önceliklere dikkat çekildiğini belirten Amangeldi, işitme engellilerin okuryazarlık seviyelerinin artırılmasıyla topluma daha aktif katılım sağlayabileceklerini ifade etti. "Okuryazarlıklarını geliştirirsek, toplum içinde daha fazla yer alabilirler ve karşılaştıkları sorunların çözümüne katkı sunabiliriz." dedi.

Amangeldi, okul öncesi eğitim kurumlarıyla iş birliği içinde olduklarını ve projenin şu anda test aşamasında bulunduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *