Türkgün Türk Dünyası Kırgızistan’da soyadı yasası değişti!

Kırgızistan’da soyadı yasası değişti!

Kırgızistan’da soyadlarının Kırgız Türkçesine uygun hale getirilmesini öngören yasa kabul edildi. Artık isteyenler soyadlarını geleneksel eklerle kullanabilecek.

KAYNAK: Kırım Haber Ajansı

Kırgızistan Parlamentosu Jogorku Keneş, uzun süredir tartışılan soyadı değişikliklerine ilişkin yasa tasarısını 6 Şubat 2025’te onayladı. Yeni yasa ile vatandaşlara soyadlarını Kırgız geleneklerine uygun hale getirme seçeneği sunuldu.

SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ İSTEĞE BAĞLI 

Parlamentoda üçüncü okumada kabul edilen yasaya göre, Sovyet döneminden beri kullanılan “-ov”, “-ev”, “-ova” ve “-eva” ekleri varlığını sürdürecek. Ancak isteyen vatandaşlar, soyadlarını dedelerinin adına “tegi” (soyu), babalarının adına ise “uulu” (oğlu) ve “kyzy” (kızı) ekleyerek değiştirebilecek.

MECLİS BAŞKANI SOYADINI DEĞİŞTİRDİ

Soyadı değişikliklerine yönelik ilk adım, Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev’den geldi. Şakiyev, soyadını babasının adına atıfta bulunarak “Turgunbek uulu” olarak değiştirdiğini duyurdu.

Başkan Şakiyev, yaptığı açıklamada, “Ben sadece babamın değil, tüm Kırgız halkının oğluyum. Kimliğimizi korumazsak, geleceğimizi de kaybederiz.” ifadelerini kullandı.

AMAÇ KÜLTÜREL KİMLİĞİ KORUMA

Kanun tasarısı, Sosyal Politika Komitesi Başkanı Vinera Raimbaçayeva tarafından parlamentoya sunuldu. Raimbaçayeva, tasarının Kırgız kültürel kimliğini güçlendirme amacı taşıdığını belirtti.

Tasarıyı hazırlayan milletvekillerinden Mirlan Samyikojo da değişikliğin soyadlarının zorunlu olarak değiştirilmesini değil, vatandaşlara Kırgız geleneklerine uygun bir soyadı seçme özgürlüğü tanıdığını vurguladı.

Kırgızistan’da uzun süredir gündemde olan soyadı reformu, ülkenin kültürel kimliğini koruma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Yeni düzenleme, özellikle genç nesillerin kendi kimliklerini daha güçlü bir şekilde ifade etmelerine olanak tanıyacak.

Parlamento üyeleri, değişikliklerin toplumsal farkındalık oluşturacağını ve halkın kültürel köklerine daha fazla sahip çıkmasını sağlayacağını belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,56 yükselişle güne başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,56 yükselişle güne başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,56 yükselişle 9.451,26 puandan başladı.

KAYNAK: AA

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,21 değer kaybederek 9.398,93 puandan tamamladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 52,33 puan ve yüzde 0,56 artışla 9.451,26 puana çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,67, holding endeksi yüzde 0,36 arttı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,52 ile inşaat, en fazla kaybettiren ise yüzde 0,52 ile finansal kiralama faktoring oldu.

Küresel piyasalarda, ABD'deki kapsamlı vergi tasarısının ülkenin bütçe açığını artırabileceği ve mali istikrarı etkiyebileceğine yönelik endişelerle karışık bir seyir izleniyor. ABD tarafında yaşanan belirsizler ülkede tahvil faizlerinin yükselmesine neden olurken bu durum küresel piyasalarda satış baskısı yaratıyor.

Bugün yurt içinde ise gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yılın 2. Enflasyon Raporu sunumunda olacak.

Analistler, TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın yapacağı sunum ve sorulara vereceği cevapların yatırımcılar tarafından yakından takip edileceğini söyledi.

Karahan, yılın 1. Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında 2025 sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, "2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi ise koruduk. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca, 1. Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında enflasyon tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarının 2025 yılı için yüzde 19 ve yüzde 29'a, 2026 yılı için ise yüzde 6 ve yüzde 18'e karşılık geldiği bildirilmişti.

Bugün yurt içinde TCMB'nin yılın 2. Enflasyon Raporu'nun yanı sıra kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.600 puanın direnç, 9.400 ve 9.300 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *