16 Ekim 2024
weather
20°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Türk Dünyası KKTC'de yeni keşfedilen canlı türüne Rauf Denktaş'ın ismi verildi

KKTC'de yeni keşfedilen canlı türüne Rauf Denktaş'ın ismi verildi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde keşfedilen iki yeni canlı türünden birine, KKTC'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan merhum Rauf Denktaş'ın adını verdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KKTC'de yeni keşfedilen canlı türüne Rauf Denktaş'ın ismi verildi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) keşfettikleri iki yeni canlı türünden birine, KKTC'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Rauf Denktaş’ın adını verdi.

Külköylüoğlu, 2022 yılında yüksek lisans öğrencisi Ahmet Özdilek'in tezi kapsamında KKTC'de arazi çalışması gerçekleştirdi. Bu çalışma sırasında, 80'den fazla sucul ortamdan bilimsel yöntemlerle örnekler toplandı ve detaylı analizler yapıldı.

Yapılan araştırmalar sonucunda, literatürde yer almayan iki yeni ostrakod (omurgasız ve mikroskobik kabuklu su canlısı) türü keşfedildi. Bu türlerden biri, Rauf Denktaş’ın anısına "Eucypris denktasi" olarak adlandırıldı. Diğer tür ise bulunduğu bölgeye atıf yapılarak "Eucypris lefkosaensis" ismini aldı.

"Rauf Denktaş’ın İsminin Bilimsel Olarak Yaşatılması Gurur Verici"

Külköylüoğlu, bilim dünyasına bu iki yeni türü kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. KKTC'deki saha çalışmalarında 80 su kaynağını inceleyerek örnekler topladıklarını belirtti ve bu yeni türleri Lefkoşa’da bulduklarını söyledi.

Bu yeni türlerin en ayırt edici özelliklerinin kabuk yapısındaki farklılıklar olduğuna dikkat çeken Külköylüoğlu, “Bunlar oldukça küçük, yaklaşık 0,6-0,7 milimetre boyutlarında. Türleri tanımlamak için özel iğnelerle kabuklarını ayırıyor, yumuşak yapıları çıkarıp laktofenol adı verilen özel bir çözeltiye koyarak incelemeler yapıyoruz” dedi.

Rauf Denktaş’a atfedilen "Eucypris denktasi" adının, hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Kuzey Kıbrıs için büyük anlam taşıdığını vurgulayan Külköylüoğlu, "Rauf Denktaş, düşünceleri ve mücadelesiyle sadece Kıbrıs için değil, dünya için de önemli bir liderdir. Bu sayede isminin bilimsel dünyada da yer alması bizi gururlandırdı" ifadelerini kullandı.

Diğer türün adı olan "Eucypris lefkosaensis" ile Lefkoşa'nın adının da ilk kez bir bilimsel keşifte ölümsüzleştirildiğini dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Masterchef Zübeyde elendi mi? 13 Ekim Masterchef'te kim elendi?

Masterchef Zübeyde elendi mi? 13 Ekim Masterchef'te kim elendi?