18 Eylül 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
KAPALI
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Türk Dünyası Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Ortak Türk Alfabesi için kurumlara çağrı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Ortak Türk Alfabesi için kurumlara çağrı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakü’de uzlaşılan 34 harfli Ortak Türk Alfabesinin uygulanması için tüm ilgili kurumları aktif destek vermeye davet etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Ortak Türk Alfabesi için kurumlara çağrı
KAYNAK: Haber Merkezi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakü’de gerçekleşen Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu toplantısında üzerinde uzlaşıya varılan 34 harfli Ortak Türk Alfabesi projesi için önemli bir açıklamada bulundu. Bakanlık, tüm ilgili kurumları, önerilen Ortak Türk Alfabesinin uygulanmasını aktif bir şekilde desteklemeye davet etti.

ortak türk alfabesi

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Bakü, Azerbaycan - 11 Eylül 2024 - Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen üçüncü toplantısını 9-11 Eylül 2024 tarihleri arasında Bakü’de başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli toplantıda Türk devletlerinden resmî olarak atanmış Komisyon üyeleri bir araya geldi.

Toplantının temel amacı, iki yıllık ortak çalışma sonucunda elde edilen bilgi ve deneyimlerden yararlanarak Türk dilleri için ortak bir alfabe geliştirmekti. Toplantı sırasında, ilk olarak 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi kapsamlı bir şekilde gözden geçirildi. Komisyon detaylı tartışmalar yürüttü ve bu alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitleri yaptı.

Bu özverili çalışmanın neticesinde, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşılmıştır. Her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir.

Bu toplantının başarıyla sonuçlanması tarihî bir anı temsil etmektedir. Ortak Türk Alfabesi’nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik ederken, onların dilsel mirasını da korumaktadır.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, bu süreçteki değerli katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükûmetlerine ve Komisyon üyelerine şükranlarını sunar.

İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesinin uygulanmasını aktif bir şekilde desteklemeye davet edilmektedir."

Yorumlar
Z
Ziyaretçi 5 gün önce
DİLDE İŞTE FİKİRDE BİRLİK HEDEF TURAN BEN DEĞİL BİZ DİYORUZ O KADAR NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE HEDEF TURAN EY TÜRK TİTRE VE KENDİNE DÖN TÜM TURAN.A SELAM SYGLAR KARDEŞLERİM TTK BOZKURD UN OLDUĞU YERDE ÇAKALLAR ÜRÜYEMEZ. BOZKURD KIŞI GEÇİRİR AMA YEDİĞİ AYAZI ASLA UNUTMAZ.UNUTAN UNUTULUR.AHDE VEFASIZLARIN YANIMIZDA YERİ YOKTUR TÜRK İSLAM DÜŞMANI BABAM DAHİ OLSA VURANA GURBANDIR BENİM BU CANIM HEDEF TURAN SYGLAR KARDEŞLERİM TTK
begenme BEĞENME
0
cevapla CEVAPLA
Ferdi Kadıoğlu hazır

Ferdi Kadıoğlu hazır