Türkgün Türk Dünyası MHP Lideri Bahçeli: KKTC’nin TDT’ye resmi üyeliği dileğimdir

MHP Lideri Bahçeli: KKTC’nin TDT’ye resmi üyeliği dileğimdir

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Türk Devletleri Teşkilatı'na son zirvesine onur konuğu ve gözlemci üye olarak katılan KKTC'nin resmi üyeliğinin en kısa zamanda gerçekleşmesini dilediğini belirtti.

KAYNAK: Haber Merkezi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) resmi üyeliğine dair açıklamalarda bulundu. Bahçeli, KKTC’nin, Bişkek Zirvesi’nde onur konuğu ve gözlemci üye olarak katılmasının ardından resmi üyelikle taçlanmasını dilediğini ifade etti.

“Ayrıca KKTC’nin Bişkek Zirvesi’nde onur konuğu ve gözlemci üye ülke olarak katılmasının kısa zamanda resmi üyelikle taçlanması dileğimdir.”

KKTC-TDT

MHP Lideri Bahçeli, Türkmenistan için ise “Aynı şekilde gözlemci üye ülke Türkmenistan’ın da resmen üye olması samimi niyazımdır.” dedi. 

TÜRK DÜNYASINA VURGULU MESAJLAR

Bahçeli, Türk dünyasının gelecekte birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmasında, Türkiye’nin Azerbaycan ve KKTC ile ortak alfabe konusunda attığı adımlardan da bahseden Bahçeli, bu gelişmeyi "Türk kültür hayatının diriliş beyannamesi" olarak nitelendirdi.

“2022 yılında başlayan çalışmalar 2024 yılı Eylül ayında tamamlanmış, 34 harften mürekkep ortak alfabe çerçevesinde uzlaşma sağlanmıştır.”

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NIN ROLÜ

Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) önemine de değinen Bahçeli, TDT’nin, İsmail Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işte birlik” ideali doğrultusunda kurumsallaşmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

“Türk Devletleri Teşkilatı, 15 yıllık uzun sayılmayacak mazisine rağmen İsmail Gaspıralı Bey’in ‘dilde, fikirde, işte birlik’ fikriyatının çok şükür kurumsal ve eylemsel çatı kuruluşuna dönüştü.”

TÜRK DÜNYASI 2040 VİZYONU

Bahçeli, Türk Dünyası 2040 vizyonu hedeflerinin gerçekleştirilmesi yolunda adımlar atılması gerektiğini ifade etti ve Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerin bu süreçte birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekti.

"Ülküde birliğin, ülkede birliğin, ilkede birliğin tıpkı derelerin çağlayıp denizlerle buluşması gibi, Türk Devri’nde gerçekleşeceğine canı gönülden inanıyor, Türkistan’da tarihin yeniden kaleme alınacağını ümit ediyorum."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Siyaset Dışişleri’nden uyarı: Sudan’a gitmeyin!

Dışişleri’nden uyarı: Sudan’a gitmeyin!

Dışişleri Bakanlığı, Sudan'daki güvenlik durumunun kötüleşmesi üzerine Türk vatandaşlarını uyardı. Zorunlu olmayanların ülkeyi terk etmeleri önerilirken, mevcutlarda tedbirli olmaları ve sınırlı ticari uçuşları kullanmaları tavsiye edildi. Acil durum iletişim hatları duyuruldu.

Dışişleri Bakanlığı, Sudan’daki güvenlik şartlarının hızla kötüleşmesi üzerine yeni bir seyahat ve güvenlik uyarısında bulundu. Açıklamada, hâlihazırda Sudan’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının azami dikkat göstermeleri, zorunlu olmayanların ise güvenli yollarla ülkeyi terk etmeleri tavsiye edildi. Bu çerçevede, Port Sudan’dan sınırlı sayıda devam eden ticari uçuşların yanı sıra kara ve deniz yoluyla da tahliyenin mümkün olabileceği ifade edildi.

Bakanlığın yaptığı yazılı bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı:

“Kıymetli Vatandaşlarımız, Sudan’da daha kötüye gittiğini üzülerek müşahede ettiğimiz güvenlik şartları karşısında, Sudan’a ilişkin 27 Aralık 2023 tarihli Seyahat ve Güvenlik Duyurusunun halen geçerli olduğunu hatırlatmak isteriz.

Bu çerçevede, vatandaşlarımızın elzem olmadığı sürece Sudan’a seyahat etmekten kaçınmaları; halihazırda Sudan’da bulunan vatandaşlarımızın ise tedbirli olmaları ve Sudan’da kalmaları elzem olmayanların, Port Sudan’dan sınırlı sayıdaki ticari uçuşlar halen devam ederken hava yoluyla veya bulundukları konuma göre kara yolu veya deniz yoluyla, Sudan’dan en hızlı ve güvenli yollardan ayrılmaları tavsiye olunmaktadır.

Gelişmelere dair müteakip duyuruların, Bakanlığımızın ve Hartum Büyükelçiliğimizin resmî web sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilmesinde yarar bulunmaktadır.

Acil durumlar için Hartum Büyükelçiliğimiz ile '+249 90 094 2738' no’lu acil durum hattı üzerinden veya Bakanlığımız Konsolosluk Çağrı Merkezi’yle '+90 312 292 29 29' no’lu telefon üzerinden temasa geçilmesi mümkündür.”
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *