Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu tarafından 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi’nin kabul edilmesinin ardından, akıllardaki sorulara Hürriyet gazetesine verdiği yanıtlarla açıklık getirdi. Prof. Dr. Mert, alfabenin amacının Türk devletleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek olduğunu ifade etti.
LATİN ALFABESİ İLE KOLAY DİYALOG
Ortak Türk Alfabesi'nin, Türk devletlerinin dünya ile diyalog kurabilmesini kolaylaştıracağını belirten Mert, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın alfabeye geçiş sürecini, parlamentolarında onay süreci sonrası tamamlayacaklarını söyledi.
TÜRKİYE 5 HARFİ NASIL KULLANACAK?
Türkiye'nin mevcut alfabesinde bulunmayan 5 harfe ilişkin sorulara yanıt veren Mert, bu harflerin Türkiye Türkçesi’nde bulunmayan sesler için tasarlandığını ve Türkiye'nin alfabesine eklenmesine gerek olmadığını belirtti.
Ortak Türk Alfabesi’ndeki 5 harfin nasıl kullanılacağına ilişkin Prof. Dr. Mert, şu şekilde açıkladı:
“Bir alfabede sadece fonem değeri taşıyan sesler harflerle gösterilir. Bir dilde olmayan sesleri alfabesinde göstermenin bir anlamı yoktur. Kabul edilen 34 harfli ortak çerçeve alfabedeki 5 harf, standart Türkiye Türkçesi’nde olmayan Türk lehçelerinde olan sesler için belirlenmiştir. Dolayısıyla bu beş harfin Türkiye Cumhuriyeti’nin alfabesinde gösterilmesine de gerek yoktur. Eğer bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türkiye Türkçesi’nde olmayan bir sesin yer aldığı Kazakça bir kelime yazacaksa bu kelimede Kazak alfabesinde olan o harfi kullanabilir. Tıpkı İngilizce yazarken gerektiğinde bizim alfabemizde olmayan W, Q işaretlerini kullandığımız gibi.”
TÜRK DÜNYASINDA YAKINLAŞMA VE İŞ BİRLİĞİ
Ortak alfabenin Türk dünyasında birçok alanda iş birliğini artıracağını ifade eden Mert, "Edirne’den yola çıkan bir Türk, Altay Dağları’na kadar Türk lehçelerini okuyarak seyahat edebilecek" açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Mert, alınan kararın Türkiye ve Azerbaycan için bir değişiklik getirmeyeceğini, ortak alfabeye geçişin Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’da parlamentoların onayının ardından hayata geçirileceğini bildirdi.