Türkgün Türk Dünyası Özbekistan'da İmam Tirmizi eserleri konferansı

Özbekistan'da İmam Tirmizi eserleri konferansı

Özbekistan'da İmam Tirmizi'nin eserlerinin İslam medeniyetindeki yeri konulu konferans düzenlendi. Konferansta aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 20'ye yakın ülke ve uluslararası kurulu temsilen 50'den fazla ulema, müftü, alim hazır bulundu.

MUHABİR: Burhan Tural

Özbek hükümeti tarafından Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi ve İmam Tirmizi Uluslararası Araştırma Merkezi iş birliğinde organize edilen konferansa, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 20'ye yakın ülke ve uluslararası kuruluşu temsilen 50'den fazla ulema, müftü, alim ve yetkili katıldı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, konferansın katılımcıları için bir mesaj yayımlayarak etkinliğin başarılı geçmesini diledi.

Konferansta konuşan Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı, Başmüftü Nuriddin Haliknazarov, İmam Tirmizi'nin İslam dünyası için ayrı bir öneme sahip olduğunu, onun topladığı hadislerin bugün dünya Müslümanlarına ışık tuttuğunu belirtti.

Mısır Müftüsü Şeyh Prof. Dr. Nazir Mohammed Ayad, konferansın, iki muhaddis alim İmam Buhari ve İmam Tirmizi'nin doğduğu Özbekistan'da düzenlendiğine işaret ederek İslam dünyasında hadis çalışmalarını yeni bir aşamaya taşıyacağına ve Tirmizi'nin bilimsel mirasının araştırılmasında önemli rol oynayacağına inandığını kaydetti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Başkanı Ali Muhyiddin el-Karadaği de bugün zorlu ve karmaşık bir dönemde din ile laiklik dengesini korumanın zor olduğunu dile getirerek bu konuda Özbekistan'ın başarılı bir örnek teşkil edebileceğini ifade etti.

Özbekistan'da İslami ilimler alanında önemli çalışmalar yapıldığını aktaran Karadaği, bu konferansın, İslami kaynakların araştırılması ve dünyaya aktarılması açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Konferans kapsamında düzenlenen oturumlarda, İmam Tirmizi hadis okulu, "Sünen-i Tirmizi" eseri ve hadis ilimlerinin gelişimindeki rolü, İmam Tirmizi ve onun bilimsel mirasının araştırılması ve gelecek nesillere aktarılması gibi konularda konuşma ve sunumlar yapıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Galeriler Çevre Manisa lalesi 10 günlüğüne açtı, Spil Dağı’na ziyaretçi akını

Manisa lalesi 10 günlüğüne açtı, Spil Dağı’na ziyaretçi akını

Spil Dağı Milli Parkı, her yıl sadece 10 gün çiçek açan Manisa lalesiyle doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

KAYNAK: DHA

Manisa ile İzmir arasında yer alan, farklı flora ve faunasıyla dikkat çeken Spil Dağı Milli Parkı bu günlerde eşsiz bir doğa olayına ev sahipliği yapıyor. Her yıl yalnızca 10 günlüğüne çiçek açan Manisa lalesi (Tulipa orphanidea), baharın habercisi olarak yeniden doğaseverlerle buluştu.

Manisa lalesi yılda yalnızca bir kez çiçek açıyor

Nisan ayının son haftası ile Mayıs ayının ilk haftasında, hava koşullarına bağlı olarak çiçeklenen Manisa lalesi, kendine özgü görünümü ve kısa ömrüyle doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Renkleriyle Spil Dağı’nın eteklerine baharı taşıyan bu özel bitki türü, bölgenin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Doğa tutkunları ve fotoğrafçılar Spil’e akın etti

Manisa lalesini yakından görmek isteyen doğa severler, hafta sonu Spil Dağı’na akın etti. Profesyonel ve amatör doğa fotoğrafçıları ise bu nadir çiçeği ölümsüzleştirmek için objektiflerini Manisa lalesine çevirdi.

Gazeteci ve doğa fotoğrafçısı Ali Gözen (26), “Manisa’nın simgesi olan bu lale her yıl kısa bir süre açar. Fotoğraflarını çekip yarışmalara katılıyorum. Ancak korunması için cezanın daha caydırıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Bu güzelliği yaşatmamız gerek” dedi.

Manisa lalesini koparmanın cezası 557 bin TL’yi aştı

Koruma altındaki Manisa lalesi, nesli tehlike altında olan endemik türler arasında yer alıyor. Bitkiyi koparanlara yönelik para cezası, 2023 yılında 387 bin 142 TL iken 2024 yılında 557 bin 212 TL  olarak güncellendi. Bu ceza, türün korunması adına önemli bir caydırıcı unsur olarak uygulanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *