Türkgün Türk Dünyası Özbekistan'da "Zamanını Aşan Miras: İpek Yolu Sergi ve Paneli" başladı

Özbekistan'da "Zamanını Aşan Miras: İpek Yolu Sergi ve Paneli" başladı

"Zamanını Aşan Miras: İpek Yolu Sergi ve Paneli, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'teki Sanat Galerisi'nde başladı.

KAYNAK: TRT

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Taşkent Büyükelçiliğinin destekleriyle İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) Bahariye Sanat Atölyeleri tarafından düzenlenen "Zamanını Aşan Miras: İpek Yolu Sergi ve Paneli'nin açılışına Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar ve ülkedeki yabancı misyon şefleri ile çok sayıda davetli katıldı.

zamanini-asan-miras-ipek-yolu-sergi-ve-paneli-ozbekistanda-basladi

Açılışta konuşan Büyükelçi Bekar, Türkistan bölgesinin Türklüğün ana vatanı, Türk medeniyet ve kültürünün kaynağı, Türk efsanelerinin ve Dede Korkut masallarının ortaya çıktığı, Kutadgu Bilig ve Divanu Lugati't-Türk'ün yazıldığı coğrafya olduğunu söyledi.

“Türk-İslam medeniyeti İpek Yolu'nun üzerinde inşa edilmiştir"

Çin'den başlayarak Orta Asya'dan Anadolu'ya, ardından Balkanlara uzanan yaklaşık 300 milyonluk nüfusa ulaşan İpek Yolu'nun merkezinde Türk dünyasının yer aldığını belirten Bekar, şöyle konuştu:

“Türk-İslam medeniyeti İpek Yolu'nun üzerinde inşa edilmiştir. Ekonomik münasebetlerin yanı sıra güzergah üzerindeki ülkelerin halkları ve kültürleri arasında diyalog kurulmuş, sanat eserleri birbirlerini etkilemiştir. İşte bu özel sergide medeniyet tasavvurumuzun beslendiği manevi iklimin kaynağı olan İpek Yolu'ndan esinlenen eserleri inceleyecek, ülkelerimiz arasındaki tarihi ve kültürel derinliğin ne kadar kapsamlı olduğuna şahit olacağız.”

"Zamanını Aşan Miras: İpek Yolu" Sergi ve Paneli Proje Koordinatörü Meryem Güney de İnsan ve Medeniyet Hareketi olarak medeniyet perspektifinden hareketle köklerinden aldıkları değerleri, nitelikli insan, nitelikli toplum inşasını önceleyen çalışmalar ve Türk medeniyetinin ihyasına dönük önemli projeler gerçekleştirmek gayretinde olduklarını kaydetti.

Güney, projenin köklü medeniyet izlerini taşıyan, olağan üstü tarihsel ve kültürel zenginliği barındıran medeniyetler güzergahı İpek Yolu'nun tarihi misyonunu hatırlatmak, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda Türk dünyası ile olan ilişkilerin perçinlenmesine katkı sağlamak, ortak medeniyet ihyası ve yeniden inşası için örneklik oluşturmak, ileriye yönelik birlikte yapılacak ortak projelere zemin hazırlamak, bilim ve sanat dünyasına yeni eserler kazandırmak gibi amaçlarının bulunduğunu belirtti.

Sergi ve sempozyumdan oluşan uluslararası projenin açılışını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuș, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve konsoloslukların katılımıyla İstanbul'da yaptıklarını söyleyen Güney, ikinci etabı ise Konya'da düzenlediklerini dile getirdi.

Güney, sergi ve panelden oluşan projenin Çin, Kazakistan, Afganistan, Pakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Tataristan, Kırgızistan, İran ve Suriye'den 41 sanatkarın konuya özel hazırladıkları hat, tezhip, minyatür, ebru, kalem işi, ahşap oyma, sedef kakma, çini, sedef ve metal oyma eserler, 41 akademisyenin İpek Yolu'nun tarihini, güzergahlarını, önemli merkezlerini, dinlerini ve düşüncelerini, bilimi ve sanatı, dili ve edebiyatı, mimari ve ticaretiyle ilgili tebliğlerinden oluşan sempozyum kitabını da içerdiğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Zelenskiy: Rusya'dan yarın tam ve kalıcı ateşkes bekliyoruz

Zelenskiy: Rusya'dan yarın tam ve kalıcı ateşkes bekliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’dan 12 Mayıs’ta tam ve kalıcı bir ateşkes beklediklerini açıkladı. Zelenskiy, Rusya'nın savaşı sona erdirmeyi düşünmesinin olumlu bir işaret olduğunu vurguladı. Putin ise İstanbul'da müzakereleri yeniden başlatma teklif etti.

KAYNAK: AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'dan yarın tam, kalıcı ve güvenilir ateşkes sağlanması yönündeki teklife onay vermesini beklediklerini, görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Zelenskiy, X hesabından yaptığı paylaşımda, savaşı sonlandırmak için Rusya'ya 12 Mayıs'tan itibaren ateşkesin sağlanmasını teklif ettiklerini hatırlattı.

Rusya'dan ateşkes teklifine onay vermesini beklediklerini kaydeden Zelenskiy, şu ifadeleri kullandı:

"Rusların nihayet savaşı bitirmeyi düşünmeye başlaması olumlu bir işaret. Tüm dünya bunu çok uzun zamandır bekliyordu. Herhangi bir savaşı gerçekten bitirmenin ilk adımı ateşkestir. Tek bir gün bile olsa öldürmeye devam etmenin bir anlamı yok. Rusya'nın yarın, 12 Mayıs'ta tam, kalıcı ve güvenilir ateşkesi onaylamasını bekliyoruz ve Ukrayna görüşmeye hazır."

Putin, 15 Mayıs'ta İstanbul müzakerelerini sürdürmek için teklifte bulunmuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna müzakerelerinin düzenlenmesindeki rolüne dikkati çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini bildirmişti.

Konuşmasında, Kiev yetkililerinin 2022 yılı sonunda ara verdikleri müzakereleri yeniden başlatmalarını önerdiklerini vurgulayan Putin, "15 Mayıs Perşembe günü, müzakerelerin daha önce yarıda kesildiği yerde, İstanbul'da, doğrudan müzakerelerin özellikle de ön koşulsuz olarak yeniden başlatılmasını, hiç vakit kaybetmeden başlamasını öneriyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *