Türkgün Türk Dünyası TDT Devlet Başkanları Toplantısı Bişkek'te Düzenlenecek

TDT Devlet Başkanları Toplantısı Bişkek'te Düzenlenecek

Türk Devletleri Teşkilatı’nın 11. Devlet Başkanları Zirvesi, 6 Kasım 2024’te Bişkek’te gerçekleşecek. Zirve, Türk dünyasının güçlendirilmesi, ekonomik iş birliği, sürdürülebilir kalkınma ve güvenlik gibi konuları ele alacak. Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Özbekistan liderlerinin yanı sıra TDT Genel Sekreteri de katılacak. Dönem başkanlığı Kırgızistan'a devredilecek.

MUHABİR: Ayşe Akyürek

Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) 11. Devlet Başkanları Zirvesi, 6 Kasım 2024’te Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleşecek. “Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes İçin Güvenlik” temasıyla düzenlenecek zirveye Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ev sahipliği yapacak. Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye ve Özbekistan liderlerinin yanı sıra, TDT’nin gözlemci üyelerinin liderleri ve TDT Genel Sekreteri de zirvede hazır bulunacak.

Zirvenin Teması ve Gündemi

TDT’nin açıklamasına göre, bu zirvede Türk dünyasını daha da güçlendirmek amacıyla ekonomik iş birliği, sürdürülebilir kalkınma, dijital dönüşüm ve güvenlik gibi ana konular ele alınacak. Liderler, bu konularla ilgili önemli kararlara imza atacak, çeşitli anlaşmalar yapacak ve TDT projeleri hakkında resmi belgeleri onaylayacaklar.

Zirvenin gündeminde, üye ve gözlemci devletler arasında ticaret, ulaştırma ve güvenlik gibi alanlarda çok yönlü iş birliği ve bölgedeki siyasi, ekonomik gelişmelere dair görüş alışverişi yapılacak. Amaç, Türk dünyasının birliğini ve ilerlemesini sağlamak adına ortak zorlukları aşmak ve fırsatları değerlendirmek.

Zirve sonunda, dönem başkanlığı Kazakistan’dan Kırgızistan’a devredilecek. Kapanış töreninde ise devlet başkanları, Bişkek Bildirisi’ni ve diğer önemli kararları imzalayacaklar. Zirveden önce, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi bir araya gelerek gündemi ve devlet başkanlarının imzalayacağı belgeleri son bir kez gözden geçirecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Türkiye'nin 2053 hedefi: "kendi enerjisini üreten binalar"

Türkiye'nin 2053 hedefi: "kendi enerjisini üreten binalar"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayram, Türkiye'nin binalarda kullanılan enerji alanındaki 2053 hedefinin, kendi enerjisini üreten binalara geçiş olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA

Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Balkan Kongre Merkezi'nde "Yeşil Enerji Çalıştayı" düzenlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayram, çalıştayda yaptığı sunumda, 2011 yılından itibaren binalarda tüketilen enerji miktarını sınırlandırarak, kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarının izlenebildiği "enerji kimlik belgesi" uygulamasının hayata geçtiğini hatırlattı.

Enerji kimlik belgesinin binanın enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içerdiğini belirten Bayram "Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon binamızın enerji kimlik belgesi var. Bu anlamda elimizde ciddi bir veri tabanımız var. Hedefleri koyarken elimizde çalıştığımız bir veri var. Hedeflerimizi yaptığımız çalışmalara göre koyuyoruz." dedi.

Bayram, enerji alanında sürdürülebilirliğin sağlanması için binaların kendi enerjilerini üretmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

"Binalarımızın yüzde 6,45'i yenilenebilir enerji kullanıyor"

Temel hedefin sıfır enerjili binalar olduğunu anlatan Bayram, şunları kaydetti:

"2000'li yıllara gelindiğinde bir binanın yıllık ortalama elektrik tüketimi ortalama 180 kilovat civarındaydı. Geldiğimiz nokta da 60-80 kilovat civarında. Bugün bizim binalarımızın yüzde 6,45'i yenilenebilir enerji kullanıyor. Bu rakam küçük gibi görünebilir ama çok önemli bir yerden buralara geldik. Artış trendimiz var. Hedefimiz 2053'te bina kendi enerjisini yerinde üretecek. Şebekeden yenilenebilir enerji almasını değil, yerinde yenilenebilir enerji üretmesini istiyoruz."

Bayram, günümüzde toplam inşaat alanı 2 bin metrekarenin üzerinde olan binaların yüzde 10 yenilenebilir enerji kullanım zorunluluğu olduğunu aksi takdirde yapı kullanım izin belgesi alamadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *