Türkgün Türk Dünyası Türk Devletleri Teşkilatı 15 yaşında

Türk Devletleri Teşkilatı 15 yaşında

Türk dünyasının entegrasyon sürecinde çatı kuruluş olan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), 15'inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

KAYNAK: AA

İlk kuruluş adı "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (kısaca Türk Keneşi-Türk Konseyi)" olan TDT'nin temelleri, 3 Ekim 2009'da Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması'yla atıldı.

Ortak tarihi ve kültürel değerlere sahip Türk dünyasının entegrasyonuna hizmet etmeyi hedefleyen TDT, üye ülkelerle ekonomiden politikaya, eğitimden kültüre, savunmadan güvenliğe, ulaştırmadan gümrüğe, turizmden spora kadar çeşitli alanlarda işbirliğinin zeminini oluşturmaya yönelik faaliyetler yürütüyor.

Halihazırda bölgesel ölçekte tanınırlığı artan TDT, 15 yılda toplamda 4,25 milyon kilometrekare toprağa ve yaklaşık 160 milyon nüfusa sahip üye ülkeleriyle Türk dünyasının jeopolitik konumunu güçlendiren uluslararası teşkilat haline geldi.

Yeni bir dönemin başlangıcı

İstanbul'da 12 Kasım 2021'de düzenlenen Devlet Başkanları 8. Zirvesi'nde Türk Konseyinden "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak ismini değiştirme kararı, uluslararası arenada Türk dünyasındaki entegrasyon sürecinde yeni bir dönemin başlangıcı şeklinde yorumlandı.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan gibi 5 tam üyeden oluşan TDT'de Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) "gözlemci" olarak yer alıyor.

Merkezi İstanbul'da bulunan TDT, Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, her ülkeden gelen akil insanlardan oluşan Aksakallar Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi ve Sekretaryadan oluşuyor.

Bunun yanı sıra TDT, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Türk Akademisi ve Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Yatırım Fonu, Türk Kültür ve Miras Vakfı gibi mevcut işbirliği mekanizmaları için çatı kuruluş vazifesi görüyor.

TDT, Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Dünya Gümrük Örgütü (WCO) gibi çok sayıda önemli uluslararası örgütle de ortaklık yürütüyor.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de temsilciliğini açan TDT, bu kararıyla gözlemci üyesi Macaristan'ın yanı sıra AB ile AGİT, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Vişegrad Grubu gibi diğer kurumlarla ilişkilerini güçlendirmeyi ve teşkilatın Avrupa'daki görünürlüğünü artırmayı hedefliyor.

"Türk Dünyası-2040 Vizyonu Belgesi" ile geleceğe yönelik stratejik perspektiflerini belirleyen TDT, Türk dünyasında karşılıklı güven ortamının pekiştirilmesini, siyasi dayanışmanın güçlendirilmesini, ekonomik ve teknik işbirliği imkanlarına ivme kazandırılmasını, beşeri ilişkilerin sağlıklı yapılara kavuşturulmasını, Türk dünyasının tarihi ve kültürel birikimlerinin en geniş şekilde kayıt altına alınmasını amaçlıyor.

TDT devlet başkanlarından "Türk Devri" sloganı

TDT Devlet Başkanları 10. Yıl Dönümü Zirvesi vesilesiyle en son Kazakistan'da "Türk Devri" sloganıyla toplanan liderler, TDT bünyesinde, güvenlik alanında yakın eş güdüm ve işbirliğinin sağlanması için savunma sanayisi ve askeri konularda daha yakın işbirliğini sürdürme kararı aldı.

TDT, 15 yılda sadece üye ülkelerin devlet kurumları arasında değil aynı zamanda kardeş toplumlar arasında da kaynaşmayı sağlamayı başardı.

Ortak kuruluşların yaptığı faaliyetlerle halkların ortak tarihi ve kültürel değerlere olan ilgisi artarken en son Türk Akademisinin Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi üzerinde uzlaştığına dair haberi ise Türk dünyasında büyük sevinçle karşılandı.

​​​​​​​Kuruluşundan bu yana devlet başkanları düzeyinde 10 zirveye ev sahipliği yapan TDT, 11'inci zirvesini 6 Kasım'da Kırgızistan'da düzenlemeye hazırlanıyor. ​​​​​​​

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Ticaret Bakanlığı 4 ayda 1,25 milyar lira ceza uyguladı

Ticaret Bakanlığı 4 ayda 1,25 milyar lira ceza uyguladı

Ticaret Bakanlığınca bu yılın ocak-nisan döneminde 198 bin 357 firma, 11 milyon 697 bin 546 ürünü denetlendi ve 1 milyar 25 milyon 599 bin 375 lira ceza verildi.

KAYNAK: AA

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ekonomik refahı bozacak, iç piyasadaki istikrarlı seyri olumsuz etkileyecek, arz ve talep dengesinde olumsuz etki yaratabilecek fiillere yönelik denetimlerin devam ettiği belirtildi.

Bu kapsamda, ocak-nisan döneminde İç Ticaret Genel Müdürlüğünce yapılan denetimlere işaret edilen açıklamada, "Otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum, fahiş fiyat, haksız ticari uygulamalar ve ödeme süreleri kapsamında yapılan denetimler neticesinde 41 bin 277 gerçek ve tüzel kişi denetlendi. Aykırı fiillerde bulunan 1107 gerçek ve tüzel kişiye 395 milyon 528 bin 544 lira idari para cezası uygulandı" ifadesi kullanıldı.

Haksız ticari uygulama için 231 milyon 356 bin 250 lira ceza

Açıklamada, bu kapsamda kesilen cezalardan örnekler verilerek, haksız ticari uygulama ve ödeme süreleri için 231 milyon 356 bin 250 lira, fahiş fiyat için 126 milyon 729 bin 250 lira, kuyum sektörü denetimlerinde 16 milyon 500 bin lira, emlak sektörü için 4 milyon 244 bin 688 lira, otomotiv sektöründe de 4 milyon 673 bin 912 lira ceza verildiği aktarıldı.

Aynı dönemde Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce de yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"85 milyon tüketicinin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulamalar ve ürün güvenliği kapsamında yapılan denetimlerde de 10 bin 624 gerçek ve tüzel kişi denetlendi. Aykırı eylemlerde bulunan 842 gerçek ve tüzel kişiye 233 milyon 971 bin 852 lira idari para cezası uygulandı. Denetimlerde, ön ödemeli konut satışları, abonelik ve mesafeli satış sözleşmeleri, taksitli satış ödemeleri, paket tur ve devre tatil gibi tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerdeki aykırılıklardan dolayı 104 milyon 169 bin 603 lira, reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında 114 milyon 785 bin 351 lira, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında aykırı bulunan fiillere 15 milyon 16 bin 897 lira idari para cezası uygulandı."

Açıklamada, ayrıca, Bakanlığın 81 il müdürlüğü tarafından ocak-nisan döneminde 11 milyon 697 bin 546 ürünün denetlendiği aktarılarak, bu kapsamda 146 bin 456 firmanın denetlendiği, 33 bin 169'una 396 milyon 98 bin 978 lira para cezası uygulandığı belirtildi.

İstanbul'da aykırılık tespit edilen 94 bin 425 ürüne 301 milyon 882 bin 95 lira idari para cezası uygulandığının bildirildiği açıklamada, "Bununla birlikte il müdürlüklerimiz tarafından aynı dönemde İstanbul'da 3 milyon 712 bin 5, Antalya'da 1 milyon 780 bin 981, Ankara'da 1 milyon 467 bin 528 ürün denetlendi." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bu yılın ocak-nisan döneminde 198 bin 357 firma ve 11 milyon 697 bin 546 ürün denetlenerek 1 milyar 25 milyon 599 bin 375 lira ceza uygulandığı aktarıldı.

Rekabet Kurumu 4 ayda 4,5 milyar lira ceza kesti

Rekabet Kurumunca yürütülen çalışmalara da dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2024 yılında 223 firmaya 7 milyar 725 milyon 500 bin 58 lira idari para cezası uygulandı. Bu yılın ilk 4 ayında da başta gıda endüstrisi, sigorta hizmetleri, finans işlemleri, inşaat ve kimyasal ürünler alanında hizmet gösteren 58 firmaya 4 milyar 477 milyon 510 bin 76 lira idari para cezası kesildi. Ticaret Bakanlığı olarak öncelikli olarak enflasyon, fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari eylemlerle mücadele ederek iç piyasa dengesini sağlayıp, tüketicilerin huzur ve refahı için çalışmalarımızı titizlikle sürdürmeye devam edeceğiz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *