Türkgün Türk Dünyası Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyine Özbekistan da katıldı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyine Özbekistan da katıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyine (Türk Keneşi) katılma kararı aldığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyine (Türk Keneşi) katılma kararı aldığını bildirdi.

Çavuşoğlu, 105. Dönem Kaymakamlık Kursu programına hitabında, Türk dünyası için kurulan Türk Keneşi'nin giderek büyüdüğünü belirterek, 16 Ekim'de bu yılki zirvenin yapılacağını söyledi.

Çavuşoğlu, "Güzel bir haberim var. Özbekistan da Türk Konseyine katılma kararı aldı. Resmen Türk Konseyi sekreteryasına başvurdular." dedi.

Katılım için belgeleri hemen Özbekistan'a gönderdiklerini aktaran Çavuşoğlu, resmi süreci tamamlayacaklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, "İlk defa Türkmenistan'dan da olumlu sinyal aldık. Gözlemci üye olarak başlamak istediklerini söylediler." diye konuştu.

Türk Keneşi (Konseyi) Genel Sekreteri Kazak Büyükelçi Bağdat Amreyev ve yardımcısının Türkmenistan'a gideceklerini bildiren Çavuşoğlu, örgütün önemli bir bölgesel aktör olacağını vurguladı.

Geçen yıl Issık Göl'de yapılan zirvede Macaristan'ın gözlemci üye olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, 19 Eylül'de Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Türk Konseyinin Avrupa merkezini diğer üye ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla açacaklarını kaydetti.

.

'Türk Dili' çatısında birleştiler

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin kurucu üye olduğu Türk Keneşinin zirve ve etkinliklerine Özbekistan ve Türkmenistan da aktif olarak katılıyor.
Macaristan ise gözlemci üye statüsüyle Keneş'in etkinliklerinde aktif olarak yer alıyor.
Üye devletlerin yaklaşık 5 milyon kilometrekare toprak üzerindeki varlığı ile etkin Türk Keneşinin temel amacı ise dış politika, ekonomi, ulaşım, gümrük, turizm, eğitim, medya, gençlik ve spor dahil birçok alanda iş birliğini geliştirmek.

Türk devletleri arasında daha derin ilişkileri hedefleyerek Avrasya bölgesinde ve İslam dünyasında, özellikle de Orta Asya ve Kafkaslarda uluslararası iş birliğini geliştirmeyi de amaç edinen Keneş, bölgede barış ve istikrarın güçlendirilmesi, iş birliğinin artırılması ve ortak kalkınma potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik dış politika çalışmalarına ağırlık veriyor.

 

Yorumlar
M
Mehmet Ertürk 5 yıl önce
Genç Turan Türk Devletler Birliği= Avrasya Türk Devletler Birliği= Birleşik TURAN TÜRK İSLÂM CUMHURİYET DEVLETLERİ=BİRLEŞİK AVRASYA TURAN İSLÂM DEVLETLERİ BİRLİĞİ = Asya.Avrupa Ortadogu. İSLAM TURK DEVLETLER BİRLİĞİ. Oğuzhan nesli dünyayı örümcek ağı gibi sardı. Boy boyladi soy soyladi. Gün geldi çattı, Gayrı Ardına dönüp bakma zamanı geldi. Kucaklaşmak, kavuşmak günü bugün.kutlu devletin, Hun, Uygur, Tatar, Kırgız, Türkmen, Özbek, Acer, Macar, Yakut, yer yüzünde 24 kol Hz. Muhammed Ümmetinin Kavuşmak günü hedef İSLAMBOL Şehri Cenaballah yâr ve yardımcımız olsun. Amin amin İnşaallah.
BEĞENME
0
CEVAPLA
Türkgün 3. Sayfa Edirne bu haberle sarsıldı! 14 yaşındaki Gülden öldürüldü

Edirne bu haberle sarsıldı! 14 yaşındaki Gülden öldürüldü

Edirne’de 14 yaşındaki Gülden Coni, okul bahçesinde bıçaklanmış halde ölü bulundu. Tüm şehir bu korkunç olayla sarsılırken, cinayete dair soruşturma sürüyor.

Edirne’de 14 yaşındaki Gülden Coni, okul bahçesinde bıçaklanmış halde ölü bulundu. Tüm şehir bu korkunç olayla sarsılırken, cinayete dair soruşturma sürüyor.

KAYNAK: DHA

Edirne’de Gülden Coni (14), Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde, bıçaklanmış halde ölü bulundu.

Olay, akşam saatlerinde Çavuşbey Mahallesi Horozlubayır Sokak üzerinde bulunan Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde meydana geldi. Okul bahçesinde bir kızın hareketsiz yattığını görenler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk edildi. 

Ekiplerin yaptığı kontrolde, isminin Gülden Coni olduğu öğrenilen kız çocuğunun bıçaklanarak öldürüldüğü belirlendi. Gülden Coni’nin cansız bedeni, olay yerinde yapılan incelemenin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin morguna kaldırıldı.

Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürdürülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *