19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Türk Dünyası TÜRKSOY 31. kuruluş yılını kutluyor!

TÜRKSOY 31. kuruluş yılını kutluyor!

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) 31. kuruluş yılını kutluyor. TÜRKSOY, 12 Temmuz 1993 tarihinde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti kültür bakanları tarafından imzalanan anlaşmayla kurulmuştur.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TÜRKSOY 31. kuruluş yılını kutluyor!
KAYNAK: Haber Merkezi

Türk halklarının birliğini güçlendirmek ve gelecek nesillere ortak Türk kültürünü aktarmayı amaçlayan TÜRKSOY bu yıl 31. kuruluş yılını kutluyor.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, günün anlam ve önemini hitaben şu açıklamaları yaptı:

“Geleceğe umutla bakan, geçmişten güç alan ve her daim ileriye adım atan bir TÜRKSOY için çalışmaya devam edeceğiz. Kuruluş yıl dönümümüz kutlu olsun. Çok yaşa TÜRKSOY!”

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NDAN KUTLAMA MESAJI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) kuruluş yıl dönümü amacıyla yayımladığı kutlama mesajında "Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendiren, ortak kültürümüzü gelecek nesillere aktaran ve dünyaya tanıtan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz" ifadeleri yer aldı.

TÜRKSOY TARİHÇESİ

Türk Dünyasında kurulan ilk işbirliği teşkilatı olan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY; 1993 yılında, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti kültür bakanları tarafından imzalanan anlaşmayla kurulmuştur.

Daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; Rusya Federasyonuna bağlı Tataristan, Başkurdistan, Altay, Saha, Tıva ve Hakas Cumhuriyeti ve Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri TÜRKSOY'a gözlemci üye olarak katılmışlardır. TÜRKSOY; kurulduğu günden bu yana Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmaktadır.

Türk Dünyasında ve küresel ölçekteki kültür–sanat evreni arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlayan TÜRKSOY’un çalışmaları, kuruluşundan bu yana üye ülke devlet başkanlarının himayelerinde yürütülmüş ve takdirlerini kazanmıştır.

TÜRKSOY’un faaliyetleri üye ülkelerin kültür bakanlarından oluşan Daimî Konsey tarafından belirlenir. Daimî Konsey toplantılarında alınan kararlar, TÜRKSOY Genel Sekreterliği tarafından icra edilir.

Türk Devletleri Teşkilatı, Uluslararası Türk Akademisi, Türk Parlamenterler Assamblesi ve Türk Kültür ve Mirası Vakfı, TÜRKSOY’un eş güdüm içerisinde çalıştığı kardeş örgütlerdir. TÜRKSOY ayrıca aynı ilke ve amaçları paylaştığı, UNESCO ve ISESCO gibi uluslararası örgütlerin yanı sıra pek çok belediye, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri gerçekleştirmektedir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türk Dil Kurumu 92 yaşında

Türk Dil Kurumu 92 yaşında