Türk halklarının birliğini güçlendirmek ve gelecek nesillere ortak Türk kültürünü aktarmayı amaçlayan TÜRKSOY bu yıl 31. kuruluş yılını kutluyor.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, günün anlam ve önemini hitaben şu açıklamaları yaptı:
“Geleceğe umutla bakan, geçmişten güç alan ve her daim ileriye adım atan bir TÜRKSOY için çalışmaya devam edeceğiz. Kuruluş yıl dönümümüz kutlu olsun. Çok yaşa TÜRKSOY!”
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NDAN KUTLAMA MESAJI
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) kuruluş yıl dönümü amacıyla yayımladığı kutlama mesajında "Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendiren, ortak kültürümüzü gelecek nesillere aktaran ve dünyaya tanıtan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz" ifadeleri yer aldı.
TÜRKSOY TARİHÇESİ
Türk Dünyasında kurulan ilk işbirliği teşkilatı olan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY; 1993 yılında, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti kültür bakanları tarafından imzalanan anlaşmayla kurulmuştur.
Daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; Rusya Federasyonuna bağlı Tataristan, Başkurdistan, Altay, Saha, Tıva ve Hakas Cumhuriyeti ve Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri TÜRKSOY'a gözlemci üye olarak katılmışlardır. TÜRKSOY; kurulduğu günden bu yana Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmaktadır.
Türk Dünyasında ve küresel ölçekteki kültür–sanat evreni arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlayan TÜRKSOY’un çalışmaları, kuruluşundan bu yana üye ülke devlet başkanlarının himayelerinde yürütülmüş ve takdirlerini kazanmıştır.
TÜRKSOY’un faaliyetleri üye ülkelerin kültür bakanlarından oluşan Daimî Konsey tarafından belirlenir. Daimî Konsey toplantılarında alınan kararlar, TÜRKSOY Genel Sekreterliği tarafından icra edilir.
Türk Devletleri Teşkilatı, Uluslararası Türk Akademisi, Türk Parlamenterler Assamblesi ve Türk Kültür ve Mirası Vakfı, TÜRKSOY’un eş güdüm içerisinde çalıştığı kardeş örgütlerdir. TÜRKSOY ayrıca aynı ilke ve amaçları paylaştığı, UNESCO ve ISESCO gibi uluslararası örgütlerin yanı sıra pek çok belediye, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri gerçekleştirmektedir.