21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Türk Dünyası Urmiye Gölü'nün kuruması, bulaşıcı hastalık riskini artırabilir!

Urmiye Gölü'nün kuruması, bulaşıcı hastalık riskini artırabilir!

Güney Azerbaycan'da çevre felaketiyle karşı karşıya kalan Urmiye Gölü'nün su hacmi 1 metreküp olarak kayıtlara geçti. Tahran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehdi İsmaili Bidhendi, gölün kuruması nedeniyle tuz fırtınasının uzak bölgelere yayılacağını ve bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkacağını söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Urmiye Gölü'nün kuruması, bulaşıcı hastalık riskini artırabilir!
KAYNAK: QHA

Güney Azerbaycan'da çevre felaketiyle karşı karşıya kalan dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olan Urmiye Gölü kurumaya devam ediyor. İran rejiminin sonuçlarından biri olan bu çevre felaketi, bölgede yaşayanları endişelendiriyor.

"ÖNLENEMEYECEK DERECEDE HASTALIKLAR YAYILACAK"

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Tahran Üniversitesi Çevre Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehdi İsmaili Bidhendi, gölün kuruması nedeniyle tuz fırtınalarının uzak bölgeleri etkileyeceğini ifade etti. Böylelikle çevre ekonomisinin felç olacağını ve bulaşıcı hastalıkların yayılacağını aktaran Bidhendi, "Bu geniş bir sorun haline gelecek, tarım yok edilecek ve hastalıkların ülkenin sağlık sisteminin önleyemeyeceği düzeyde yayılmasına yol açacak." diyerek uyarıda bulundu.

Gölün su hacminin asgarî düzeyde 15 milyar metreküp olması gerekirken, Urmiye Gölü'nün su hacmi ise 1 metreküp olarak kayııtlara geçti. Ekolojistler bu oranın gölün tamamen kuruduğu anlamına geldiğini vurguluyor.

Urmu Gölü kurudu

URMİYE GÖLÜ NEDEN KURUYOR?

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor.

Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor.

Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın tutuklamalara tabi olduğu belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kazakistan’da, Cuçi Devleti’nin kuruluşunun 800. yıl dönümü etkinlikleri sürüyor

Kazakistan’da, Cuçi Devleti’nin kuruluşunun 800. yıl dönümü etkinlikleri sürüyor