12 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren yarı zamanlı çalışma diye adlandırdığımız kadın çalışanlarımızın doğum yapmaları nedeniyle çalışma hayatından çekilmesini önlemek ve kadın çalışan istihdamını arttırmak  için getirilen teşvik sistemi.

6663 Sayılı Yasa ile getirilen düzenlemeye göre, gerek memur gerekse işçi kadınlar, doğum sonrası 8 haftalık izin süresi bittikten sonra, isterlerse birinci doğumda 60 gün, ikincide 120 gün, takip eden doğumlarda 180 gün yarı zamanlı çalışabilmekte. Yani haftalık çalışma süresinin yarısı kadar işe gidecekler. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay eklenecek. Ayrıca üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen işçi ve memurlar da aynı haktan yararlanabilmekte .

Yine bu düzenlemeye göre doğum izinlerini ve yarım çalışma sürelerini bitiren işçi veya memur kadınlar, isterse çocuğu ilkokula başlayıncaya kadar yarım gün çalışmaya devam edebilecek.

Doğum sonrası 60 - 180 gün arası yarı zamanlı çalışan memurun maaşı tam olarak kurumu tarafından yatırılacak

Kadın işçi ise 60 -180 gün arası yarı zamanlı çalıştığı sürenin yarım ücretini işverenden, diğer yarısını (asgari ücret kadarı) İŞKUR’dan alacak.

Bu sürenin bitiminden sonra çocuğun ilkokula başlayacağı tarihe kadar yarı zamanlı çalışmaya devam eden işçi veya memura, sadece iş yerinde çalıştığı sürenin ücreti verilecek.

TARIM SİGORTALISINA KOLAY TESCİL

Tarım sektöründe çalışanların sosyal güvencesini  sağlayan tarım sigortası sistemi geçtiğimiz aylarda yapılan yeni düzenleme ile tescili yapılmamış tarım sigortalılarına büyük kolaylık sağlamış oldu.

Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyet gösterenlerin ve bu kişilerin hak sahiplerinin, sosyal güvenlik haklarının sağlanması açısından, tarım tevkifatı ve buna dayalı sigortalılık işlemleri önem arz etmektedir.

Bu konuda SGK’ nın yayımlamış olduğu genel yazıya göre “Tevkifata İstinaden Tescilde Esas Alınacak Tapu Kayıtları” konulu yazı ışığında kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, birlikler gibi kuruluşlarda kaydı bulunmayanların, tapu kaydı, mirasçılık belgesi, veraset ilamı gibi kayıtlara istinaden tescillerin yapılacağını ve ne şekilde hizmet süresinin kazanılacağını belirlemiş oldu.

Tüm bu işlemler neticesinde kazanılacak olan hizmet sürelerinin, gerek sigortalılar gerekse hak sahipleri açısından, emekli, dul /yetim aylığı, sağlık sigortası, diğer gelirler gibi sosyal güvenlik konularında önemli kazanımları da beraberinde getireceği, ülkemizde istihdam oranında önemli bir yere sahip olan tarım sektörünün özellikle sosyal güvence altına alınması ileriki yıllarda emekli hayali kurmalarına önemli bir katkı sunacak ve binlerce tarım sigortalının emekli olma hayalinin yeşermesine vesile olacak  bir düzenleme hayatımıza girmiş oldu.