21 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Yaşam Yaz gün dönümü 21 Haziran'da yaşanacak

Yaz gün dönümü 21 Haziran'da yaşanacak

Haziran ayının sonlarına geldikçe “2020 Yaz gün dönümü ne zaman?” ve “En uzun gün ne zaman nasıl olacak?” soruları sıkça sorulmaya başlandı. İçinde bulunduğumuz Kuzey Yarımküre’de yaz mevsiminin başlangıcı olarak bilinen yaz gün dönümünde yılın en uzun günü yaşanır ve Güneş ışıkları Yengeç Dönencesi’ne yılda bir kez dik geldiği andır…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yaz gün dönümü 21 Haziran'da yaşanacak

Kuzey Yarımküre’de gündüzlerin kısalmaya gecelerin ise uzamaya başlayacağı gün olan Yaz gün dönümünde Türkiye’de saat 12.00’ye geldiğinde cisimlerin yıl içerisindeki en kısa gölgesi oluşacak. Peki, 2020 Yaz gün dönümü ne zaman? En uzun gün ne zaman nasıl olacak? İşte ayrıntılar…

2020 YAZ GÜN DÖNÜMÜ NE ZAMAN?

Yaz gün dönümü güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi’ne yılda bir kez (yaklaşık 21 Haziran’da) dik geldiği zamandır.  Kuzey Yarımküre'de en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşandığı gün 21 Haziran’da olurken, kuzeye gidildikçe gündüz süresi de uzamaktadır. 21 Haziran tarihi bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı olarak sayılır. Bununla beraber kimi ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilmektedir.

EN UZUN GÜN NE ZAMAN NASIL OLACAK?

Yılın en uzun gün ve gecesi olan 21 Haziran’da yaz gündönümü şu şekilde gelişmektedir: Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik gelir ve güneş ışınları Kuzey Yarımküre’ye en dik, Güney Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir. 21 Haziran’dan sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler kısalmaya (yaz gündönümü),Güney Yarımküre’de ise uzamaya (kış gündönümü) başlar.

Yaz Gündönümü’nde saat 12’yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.

Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gece yaşanır.

Yaz Gündönümü için istisnai bir durum vardır. Her sene 21 Haziran’a denk gelmez. Dört yılda bir kez 20 Haziran’dadır. Yaz Gündoğumu ile belirli değişiklikler yaşanmaktadır.

21 Haziran'da Türkiye’de en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

21 Aralık (Kış gündönümü): Yılın en uzun gecesi ve en kısa gündüzünün yaşandığı zamandır. Kuzey yarım kürede kış başlarken güney yarım kürede yaz başlar.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'Girilmez denilen Haftanin’e Mehmetlerimiz kurşun gibi girmişlerdir'

'Girilmez denilen Haftanin’e Mehmetlerimiz kurşun gibi girmişlerdir'