23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Yaşam Biyokütle Enerjisi nedir? Nasıl elde edilir, avantajları nelerdir?

Biyokütle Enerjisi nedir? Nasıl elde edilir, avantajları nelerdir?

Biyokütle Enerjisi son zamanlarda en çok merak edilen konular arasında geliyor. İklim değişikliği, çevre felaketleri gibi sebepler, yenilenebilir enerji türlerine olan ilgiyi artırıyor. Haberimizde, çok önemli bir enerji kaynağı olan Biyokütle Enerjisi, nasıl elde edildiği ve avantajları hakkında bilgileri bir araya getirdik…

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Biyokütle Enerjisi nedir? Nasıl elde edilir, avantajları nelerdir?

Biyokütle Enerjisi nedir? Nasıl elde edilir, avantajları nelerdir? sorularının yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. İnsanoğlu, enerji ihtiyacını karşılamak için çeşitli yöntemler geliştirmeye devam ederken, bu yöntemler arasında Biyokütle Enerjisi son zamanların en dikkat çekici kaynağına dönüştü. Çevreye zararı olmayan bu enerji türü avantajları ile de tercih edilmesi gereken bir çeşit olduğunu ispatlamış durumda. Peki, Biyokütle Enerjisi nedir? Nasıl elde edilir, avantajları nelerdir? İşte ayrıntılar…

BİYOKÜTLE ENERJİSİ NEDİR?

Biyokütle kısaca, elektrik veya başka güç formları oluşturmak için kullanılan yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan organik malzemelerden üretilen yakıttır. Bu enerji kaynağında kullanılan yakıtlar; bir zamanlar yaşamış olan şeylerden gelir. Örneğin, odun ürünleri, kurutulmuş bitki örtüsü, mahsul kalıntıları, su bitkileri ve hatta evsel atık olarak bildiğimiz çöpler bile biyokütle enerjisinde kullanılabilir.

Biyokütle, ‘Doğal Malzeme’ olarak da bilinir. Bitkiler, kendi besinlerini yapmak için Güneş Enerjisinin çoğunu Fotosentez işlemleri sırasında kullanırlar. Kullandıkları bu besinleri sıkışmış vaziyette, kimyasal enerji şeklinde kendi bedenlerinde depolarlar. Öldüklerinde, enerji yine kendi bedenlerinde/kalıntılarında tutulur. Bu sıkışmış enerji de genellikle yanarak açığa çıkar. Bu açığa çıkan enerjide biyokütle enerjisine dönüştürülebilir. (Tabi bu sadece kullanılan yakıtlardan biridir.)

NASIL ELDE EDİLİR?

Bu işlemler sırasında yanan biyokütle, doğaya kömür yakmaktan yaklaşık ¼ oranında daha fazla karbon emisyonu salmaktadır. Ancak “Yenilenebilir” bir enerji kaynağı olarak sınıflandırılmıştır. Çünkü:

Kullanılan Bitkiler yeniden oluşturulabilir. Atık bitkilerden toplanılmıştır sonuçta.

Orman kalıntıları, ağaç işleme atıkları, tarımsal ürünler ve atık malzemeler her zaman olacaktır. Bunların doğada kalmasından ve diğer yakıtlara yönelmektense verimli şekilde bunlardan enerji üretilmesi daha doğru olacaktır.

Kolayca temin edilebilen hayvan gübresi ve insan atık suları ile birlikte çöp atıkları gıda atıklarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.

BAŞLICA BİYOKÜTLE KAYNAKLARI

1) Bitkisel Biyokütle Kaynaklar;

Yağlı tohumlu bitkiler (kanola, ayçiçek, soya v.b.)

Şeker ve nişasta bitkileri (patates, buğday, mısır, şeker pancarı v.b.)

Elyaf bitkileri (keten, kenaf, kenevir, sorgum, miskantus, v.b.)

Protein bitkileri (bezelye, fasulye v.b.)

Bitkisel ve tarımsal artıklar (dal, sap, saman, kök, kabuk, v.b.)

2) Orman ve orman ürünlerinden elde edilen biyokütle kaynakları

Odun ve orman atıkları(enerji ormanları ve enerji bitkileri, çeşitli ağaçlar)

3) Hayvansal Biyokütle kaynakları

Sığır, at, koyun, tavuk gibi hayvanların dışkıları, mezbahane atıkları ve hayvansal ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklar.

4) Organik çöpler, şehir ve endüstriyel atıklardan elde edilen Biyokütle kaynakları

Kanalizasyon ve dip çamurları, kağıt, sanayi ve gıda sanayi atıkları, endüstriyel ve evsel atık sular, belediye ve büyük sanayi tesisleri atıkları

Ahşap ve çöp gibi katı biyokütle, ısı üretmek için doğrudan yakılabilir. Biyokütle ayrıca biyogaz denilen bir gaza veya etanol ve biyodizel gibi sıvı biyoyakıtlara dönüştürülebilir. Bu yakıtlar daha sonra enerji ihtiyacı için kullanılabilir.

Etanol, araçlarda kullanılmak üzere, yakıt etanolü üretmek için fermente edilen mısır ve şeker kamışı gibi ürünlerden yapılır. Biyodizel bitkisel yağlardan ve hayvansal yağlardan üretilir ve araçlarda ısıtma sıvısı olarak kullanılabilir.

BİYOKÜTLE VE ÇEVRE

Biyoyakıtlar fosil yakıtlara kıyasla çevreye daha fazla yarar sunmaktadır. En önemli faydalarından biri çevreye salınan CO2 miktarını (Sera Gazı) azaltmıştır. Bundan ötürü bazı kötü yanları bir tarafa bırakılıp, Karbon Salınımını azaltmak adına bu Enerji türüne ağırlık vermek iyi bir seçim olacaktır.

Ayriyetten bu Enerjinin üretimi için evsel atıklarda kullanılabilir. Bu da çevreye atılan çöpler ya da evsel atıkların bu tesislere teslim edilmesi sayesinde hem çevre kirliliğinden hem de az da olsa Enerji üretimi konusunda fayda sağlayacaktır.

BİYOKÜTLE ENERJİSİNİN AVANTAJLARI

  • Kullanılan organik maddeler bitmez,

  • Karbon Salınımını Azaltır,

  • Yaygın olarak kullanılır,

  • Fosil yakıtlara kıyasla daha ucuzdur,

  • Çevredeki atık madde miktarını azaltır,

  • Farklı ürünle oluşturmak içinde kullanılır,

  • Yerli üretimi arttırır,

  • Asit yağmurlarına yol açmaz

  • Taşınması güvenli bir şekilde yapılabilir.

  • Kırsal kesimin sosyo-ekonomik yapısının iyileşmesini sağlar,

BİYOKÜTLE ENERJİSİNİN DEZAVANTAJLARI

  • Tamamen temiz değildir,

  • Ormansızlaşma riski bulunmaktadır,

  • Çok fazla su gerektirir,

  • Fosil yakıtlara göre verimsizdir.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Bağdadi' açıklaması

Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Bağdadi' açıklaması