Türkgün Yaşam Bu problem 87 yıldır çözülemiyor! Basit ama zor bir denklem...

Bu problem 87 yıldır çözülemiyor! Basit ama zor bir denklem...

Lothar Collatz'ın gizemli matematik sorusu günümüzde de hala çözülebilmiş değil. Türkçe'de Collatz sanısı olarak tanımlanan problem ''3n + 1'' dizisi olarak da karşımıza çıkıyor. Peki, bu problemden neden hala çözülemiyor?

Lothar Collatz'ın gizemli matematik sorusu günümüzde de hala çözülebilmiş değil. Türkçe'de Collatz sanısı olarak tanımlanan problem ''3n + 1'' dizisi olarak da karşımıza çıkıyor. Peki, bu problemden neden hala çözülemiyor?

KAYNAK: Milliyet

Teorem ve problemlerden bazıları çıktıkları dönemlerden günümüze kadar hala cevaplanması bekleyen sorular arasında yer alabiliyor. Bunlarda biri de Collatz Sanısı. Alman matematikçi Collatz’ın matematik problemi kısacık soruda uzun hesaplamalar gerektiren, basit görünen ama son derece zor bir denklemdi. 

LOTHAR COLLATZ’IN KISA DENKLEMİ NE?

Takvimler 1910 yılının 6 Temmuz gününü gösteriyordu. Gelecekte dünya çapında çözümü bir sır olacak problemin kâşifi hayata gözlerini açtı. Lothar Collatz pek çok Alman genci gibi eğitimini de çok farklı okullarda bulunmuş ve başarıyla tamamladı. Onun için en önemli ders ise severek çalıştığı matematik olmuştu. Hatta ilerleyen yaşlarında ona pek çok ödül kazandıran ve adını dünya çapında duyuran da yine kariyerine ve 80 yıllık yaşamına damga vuran matematik oldu. Collatz henüz 27 yaşındayken sorduğu bir sorunun çözümü ise onlarca matematikçinin günlerce, aylarca düşünmesine sebep oldu. Adına ‘Collatz Sanısı’ denen bu problem 1937’den bugüne çözülemeyen bir sır olarak kalmıştı. Çözülemeyen pek çok matematik problemi olmasına rağmen Collatz’ınki kısacık soruda uzun hesaplamalar gerektiren, basit görünen ama son derece zor bir denklemdi.

Lothar Collatz, 1928'de Greifswald Üniversitesi'ne girdi, Münih’e, ardından Göttingen'e ve son olarak Berlin'e giderek burada Alfred Klose'un yanında doktora eğitimi aldı. Collatz, 1935 yılında, 25 yaşındayken “Doğrusal diferansiyel denklemler için daha yüksek yaklaşıma sahip fark yöntemi” adlı teziyle doktora unvanını aldı. 1937’de ise o meşhur soruyu sordu: ‘3 x 1.’  Lothar Collatz, sayısal analiz üzerinde belki de en çok çalışan bir Alman matematikçiydi.

DÖNEMİN POPÜLER MATEMATİKÇİLERİ ONDAN İLHAM ALDI

Lothar Collatz konuşmalarında ve katıldığı konferanslarda sık sık Hilbert, Courant, Richard von Mises, Schur ve o dönemin diğer ünlü matematikçilerinin derslerinden ne kadar etkilendiğini anlatıyordu. Matematiğin ve matematikçilerin, hesaplamalarının sonuçlarını gerçek dünya şartlarında uygulama ve onlar tarafından motive edilme sorumluluğu olduğuna inanıyordu. Collatz hayatının hiçbir evresinde bu inancı uğruna savaşmaktan da asla yorulmadı. Etkilendiği isimler arasında yer alan Richard von Mises ve Collatz arasında ise özel bir bağ vardı. Lothar Collatz, Macar matematik profesörü Alfred Klose'un doktora öğrencilerinden biriydi. Ancak Richard von Mises'in Klose’un altında çalışmalarını tamamlayan son öğrencisi oldu ve 1933'te devlet sınavını özel olarak geçmeyi Collatz’dan önce başardı. İkili arasında hem etkileyici bir matematik fırtınası hem de dostça bir yarış vardı. Collatz’ın ismi ise on yıllarca bambaşka yerlerde matematik seven herkesin bildiği gizemli problemi sayesinde hiç unutulmadı. Hatta dünyaca ünlü matematikçiler dahi günümüzde kullanılan matematiğin Collatz Sanısı için yetersiz olduğunu söylüyordu.

BU PROBLEM 87 YILDIR NEDEN ÇÖZÜLEMEDİ?

Yapılan analizler sonucunda bulmacanın sadece sayı teorisiyle değil, kaos teorisi ve hesaplamanın temelleri gibi alanlarla da bağlantısının olduğu ortaya çıkıyordu. Yani bu sorunun tek bir sonucu da olsa, sonuca giden yolda ve sonuçtan sonra gidilecek pek çok sapak vardı. Matematiğin kilit noktalarından birinde Lothar Collatz’ın kısa ama kritik problemi duruyordu. Matematikçiler, mevcut matematik anlayışı ve araçlarının bu tahmini çözmek için yetersiz kalabileceğini belirtiyordu. Bu yüzden bu işlemlere çok fazla kaynak ayırmanın potansiyel olarak aşırı zaman kaybına yol açabileceğini düşünüyorlardı. Neredeyse 100 yıl önce ortaya atılan soruya vakit ayıranlar vardı elbette. Paul Erdős’un, Collatz varsayımı hakkında söyledikleri de pek çok matematikçinin ifade etmek istediğiydi. "Matematik bu tür problemlere hazır olmayabilir" diyordu Erdős.

Collatz Sanısı’nın ilk ortaya çıktığı günden 73 yıl sonra Jeffrey Lagarias, "Günümüz matematiğinin tamamen ulaşamayacağı olağanüstü derecede zor bir problem olduğu" kararına vardı. Lagarias ayrıca Collatz varsayımı yapan ve pek çok makale yazan nadir matematikçilerden biriydi. Belki de Collatz Sanısı’nın bulunamayan cevabı birilerinin ona ayırmadığı zamanda saklıdır. Collatz Sanısı çözüldüğü takdirde, hem basit bir eğitim aracı olarak hem de derin matematiksel soruları keşfetmek için bir kapı işlevi görebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Xi Jinping'in Vietnam ziyareti! 45 yeni işbirliği anlaşması imzalandı

Xi Jinping'in Vietnam ziyareti! 45 yeni işbirliği anlaşması imzalandı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Vietnam'da 45 işbirliği anlaşması imzaladı. Ziyareti, ABD'nin gümrük vergileri sonrası iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme çabaları bağlamında gerçekleşti. Xi, tedarik zincirleri ve ticaretin artırılması için çağrılarda bulundu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Vietnam'da 45 işbirliği anlaşması imzaladı. Ziyareti, ABD'nin gümrük vergileri sonrası iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme çabaları bağlamında gerçekleşti. Xi, tedarik zincirleri ve ticaretin artırılması için çağrılarda bulundu.

KAYNAK: İHA

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Vietnam’ın başkenti Hanoi'de siyasi temaslarda bulundu. Xi’nin temasları sırasında iki ülke arasında farklı alanlarda 45 işbirliği anlaşmasının imzalandığı bildirildi.
 

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu karşılıklı gümrük vergilerinin yankıları sürerken, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Vietnam’ın başkenti Hanoi'de siyasi temaslarda bulundu. Vietnam Devlet Başkanı Luong Cuong tarafından karşılanan Xi, daha sonra Vietnam Komunist Partisi Genel Sekreteri To Lam ve Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile bir araya geldi. Çin ve Vietnam basınında yer alan haberlere göre Xi’nin temasları sırasında iki ülke arasında farklı alanlarda 45 işbirliği anlaşması imzalandı. Detayları açıklanmayan anlaşmalardan bazılarının tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi ve demiryolu ulaşımı konusunda işbirliği yapılmasını öngördüğü belirtilirken, ayrıca Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi ile Vietnam Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki işbirliğini artırma konusunda mutabık kalındığı aktarıldı.
 

Xi Vietnam'a gelmişti
 

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, dün Güneydoğu Asya turunun ilk durağı olan Vietnam'a gelmişti. Çinli lider, başkent Hanoi'de bulunan Noi Bai Uluslararası Havalimanı'nda Vietnam Devlet Başkanı Luong Cuong tarafından karşılanmıştı. Vietnam Komünist Partisi'nin gazetesi Nhandan'da köşe yazısı yayınlanan Xi, ABD’nin gümrük vergilerine karşı Vietnam ile daha güçlü bağlar kurulması çağrısında bulunarak "İki taraf, üretim ve tedarik zincirleri konularında işbirliğini güçlendirmelidir" ifadedelerini kullanmıştı. Çinli lider, iki ülke arasında ticaretin artırılması ve yapay zeka ile yeşil ekonomi konularında Hanoi ile daha güçlü ilişkiler kurulması gerektiğini dile getirmişti.
 

Zamanlaması dikkat çekmişti
 

Xi’nin Vietnam ziyaretinin ABD'nin 2 Nisan'da duyurduğu karşılıklı gümrük vergilerinin ardından gelmesi dikkat çekmişti. Çin, ABD'nin yüzde 46 oranında gümrük vergisi getirdiği Vietnam ile birlikte Trump'ın en yüksek gümrük vergilerine maruz kalan ülkelerden biri olmuştu. Trump ilk etapta Çin'e yüzde 34’lük gümrük vergisi getirirken, oranın Çin’in misilleme hamlesi nedeniyle yüzde 145’e çıkarıldığı bildirilmişti. Trump, son olarak ABD'ye misilleme yapmayan ülkelere yönelik vergileri 90 gün süreyle durdurma kararı almıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *