21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Yaşam Ceza infaz indirimi çok yakında Meclis'te

Ceza infaz indirimi çok yakında Meclis'te

Ceza infaz indirimi uygulamasına neden olacak olan ve kamuoyunda af yasası olarak bilinen yargı düzenlemesi, yaşanan koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hız kazandı. Peki, Ceza infaz indirimi ne zaman gelecek? turkgun.com olarak af yasasındaki son durumu okurlarımızla paylaşıyoruz…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ceza infaz indirimi çok yakında Meclis'te

Binlerce hükümlünün tahliye yolunu açacak olan Ceza infaz indirimini kapsayan yargı düzenlemesi hükümlüler ve yakınları tarafından heyecanla bekleniyor. Peki, taslak metnin hazırlandığı Ceza infaz indirimi ne zaman meclise gelecek? Af yasasında son durum ne? Ayrıntılar haberimizde…

CEZA İNFAZ İNDİRİMİ MECLİS’E NE ZAMAN GELECEK?

Ülke çapında yeni tip koronaviüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında pek yeni uygulama yürürlüğe girerken, ceza infaz indirimi konusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden gündeme getirilmişti. BU kasamda af yasasına yönelik çalışmalar hızlandırılmıştı.

Hazırlanan taslak metin geçen hafta MHP’ye sunuldu. CHP, İYİ Parti ve HDP’ye sunulmasının ardından metinde herhangi bir yeni düzenlemeye gidilmediği takdirde kısa zaman içinde Meclis’te görüşülmeye başlayacak.

AF YASASI HANGİ SUÇLARI KAPSAYACAK?

Alınan bilgiye göre ceza infaz düzenlemesi toplamda 10 farklı kanunda değişikliğe neden olacak.

Buna göre,
Çalışmaya göre, koşullu salıverilme oranı 2/3'ten 1/2'ye indirilecek. Böylelikle, koşullu salıverilme oranı kural olarak 1/2 (yüzde 50) olarak uygulanacak.

Kasten öldürme suçu bakımından 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Mükerrirler (kesinleşmiş cezası varken ikinci kez suç işleyenler) ve buna bağlı cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranı 2/3'e indirilecek.

ANNELER VE YAŞLILARA TAHLİYE YOLU AÇILIYOR

Belirli bir tarihten önce işlenen suçlar bakımından, terör suçları, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlülerin denetimli serbestlik uygulanarak serbest bırakılması süresi 2 yıldan 4 yıla çıkartıldı.

Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin koşullu salıverilmeleri için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken süreler, azami süre sınırına bakılmadan denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.

Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün 3 gün olarak kabul edilecek.

KONUTTA İNFAZ ŞANSI

Hapis cezalarının hafta sonu ve gece ceza infaz kurumunda kalmak suretiyle infaz edilebilmesine ilişkin 6 aylık sınır, kasıtlı suçlar bakımından 1 yıl 6 aya, ölüme neden olma hariç taksirli suçlar bakımından ise 3 yıla çıkarılacak.

Kadınlar ve yaşlılar için öngörülen konutta infaz usulünün uygulanacağı hapis cezalarının sınırı artırılacak, çocuklar da bu kapsama alınacak.

Böylelikle konutta infazın sınırı, kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş erkeklerde 6 aydan 1 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişilerde 1 yıldan 2 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişilerde 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.
 
Toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği Adli Tıp Kurumu raporuyla tespit edilenlerin cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanacak.

Yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan ya da adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlü kadınların cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanacak.
 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
YKS'nin yapılacağı yeni tarih açıklandı

YKS'nin yapılacağı yeni tarih açıklandı