21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Yaşam Dünyadaki En Büyük Adalar Hangileridir?

Dünyadaki En Büyük Adalar Hangileridir?

Dünyanın en büyük adaları arasında yer alan Grönland, Yeni Gine, Borneo ve diğerleriyle ilgili ilginç bilgileri keşfedin! Bu adalar, benzersiz ekosistemleri ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Her biri farklı ülkeler tarafından paylaşılıyor ve özel canlı türlerine ev sahipliği yapıyor. Grönland'daki buzullar, Yeni Gine'deki tropikal iklim, Borneo'daki yağmur ormanları sadece birkaçı. Peki Dünyadaki En Büyük Adalar Hangileridir? Detaylar haberimizde...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dünyadaki En Büyük Adalar Hangileridir?
KAYNAK: Haber Merkezi

Coğrafyaya ilgi duyun veya duymayın, bir gün hiç alakasız bir yerde söz konusu mevzular geçtiğinde, hepimizi bir merak alır.

Dünyadaki en büyük olan adalara geçmeden önce adanın tanımını yapmak en doğrusu olacaktır. Adalar, kara kütlesi olarak denizlerden ayrılan ve genellikle ekosistemleri açısından kendi doğal güzelliklerine sahip olan toprak parçalarıdır.

Dünyadaki en büyük adalar listelendiğinde karşımıza çıkan isimler şu şekildedir:

  • Grönland,
  • Yeni Gine,
  • Borneo,
  • Madagaskar,
  • Baffin Adası,
  • Sumartra,
  • Honshu.


Dünyadaki Yüz Ölçümü En Büyük Adalar

Dünyadaki en büyük adalar listemiz yüz ölçümü açısından en büyük adalar olarak listelenmiştir. Bu nedenle listemizin başından sonuna kadar yer alan adlar birbirinden daha büyük olarak, yani küçükten büyüğe olacak şekilde karşımıza çıkmaktadır.

1 – Honshu Adası:

225.800 Kilometrekarelik alanı ile dikkat çeken Honshu adası, yüz ölçümü açısından Japonya’da ki en büyük ada olarak karşımıza çıkmakta. Bunun yanı sıra dünyadaki en büyük yedinci ada olarak bilinmektedir. Tokyo, Kyoto ve Osaka gibi bölgeler söz konusu ada içerisinde yer alır.

Honshu Adası

Ayrıca doğal güzellikleri ve biyolojik farklılıkları açısından da dikkat çekmektedir.

2 – Sumatra Adası:

473.481 Kilometrekare olan yüz ölçümü ile birlikte listemizin ikinci sırasında bulunan Sumatra adası, dünyadaki en büyük adalar listesinde yer almaktadır. Endonezya’ya ait olan ada, tropikal iklimi ile dikkat çekmektedir.

Sumatra Adası

Pek çok nadir hayvan türünü üzerinde barındırırken Asya bölgesinin en önemli ekosistem yapılarından sadece birisidir. Sumatra kaplanı ve orangutanları içindeki canlılık açısından dikkat çekmektedir.

3 – Baffin Adası:

507.451 Kilometrekare büyüklüğünde olup, yüz ölçümü açısından dünyanın en büyük beşinci adası olarak bilinmektedir.

Baffin Adası

Kanada’ya bağlı olan ada, sahip olduğu buzulları ve geniş tundra alanları ile de bilinmektedir. Üzerinde hâlen yaşam barındıran ada “Inuit” olarak bilinen yerlilere de ev sahipliği yapmaktadır.

4 – Madagaskar Adası:

587.041 Kilometrekare ile karşımıza çıkan Madagaskar adası, Afrika bölgesinin doğu bölümünde yer almaktadır. Kendine özgü olan bitki örtüsü ile öne çıkan ada, coğrafi yapısı gereceğinde diğer kara parçalarından uzak kalmıştır.

Madagaskar Adası

İçinde barındırdığı canlı ekosistemi kendini diğer alanlardan ayırmakta ve pek çok canlı türü ile dünyadaki tek bölge olarak karşımıza çıkmaktadır.

5 – Borneo Adası:

Dünyadaki en büyük adalar listemizin 5. Sırasında yer alan Borneo adası, 748.168 Kilometrekare alanı ile listemizde yer almakta. Söz konusu ada üç farklı ülke tarafından paylaşılarak diğer adalardan farklı bir konumda olmayı başarmaktadır.

  • Endonezya,
  • Malezya,
  • Brunei.

Bölgeleri söz konusu adanın ortaklarıdır.

Borneo Adası

Dünyadaki en eski yağmur ormanlarına ev sahipliği yapan ada Orangutanları ve içindeki diğer vahşi yaşamları ile ünlüdür.

6 – Yeni Gine Adası:

785.753 Kilometrekarelik alanı ile dünyadaki en büyük adalar listesinde yer alan Yeni Gine adası, Avusturalya’nın kuzeyinde yer almaktadır.

  • Endonezya,
  • Papua Yeni Gine.

Bölgeleri ile ortak olarak kullanılan ada, coğrafi güzellikleri ve biyolojik açıdan çeşitliliği ile dikkat çekmektedir.

Yeni Gine Adası

7 – Grönland Adası:

2.166.086 kilometrekare ile birlikte dünyadaki en büyük adalar konusunda birinci sırada bulunan Grönland Adası, Danimarka bölgesine bağlı özerk bir bölgedir.

Adanın büyük bir alanı buzullar ile kaplı iken küresel iklim araştırmalarında da önemli yere sahiptir. Zengin vahşi yaşamı, fiyortlar ve buzullar açısından zengin olan bölge günümüzde odak noktası olmaya devam ediyor.

Grönland Adası

Dipnot olarak, Japonya coğrafi özellikleri açısından da bir adadır. Fakat, takım adalardan oluşan bir ülke olması nedeniyle, genel sıralamada ismen bu liste içerisinde yer almıyor. Ayrıca ülkemiz de komşusu Yunanistan ile beraber ara karaya bağlı olarak sınırlar içerisinde yer alan irili ufaklı birçok adaya sahip.

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Teklif geldi: Üye ülkelerin onayıyla ilk toplantı Türkiye'de gerçekleşecek

Teklif geldi: Üye ülkelerin onayıyla ilk toplantı Türkiye'de gerçekleşecek