21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Yaşam Koca engerek yılanı korkutuyor

Koca engerek yılanı korkutuyor

Türkiye’de en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve habitatı uygun olan bölgelerde yaşayan koca engerek yılanı pek çok kişinin merak konusu oldu. Havaların ısınmaya başlamasıyla daha fazla kişinin karşılaştığı koca engerek yılanı bilinen en zehirli yılan türleri arasında geliyor. Böyle olunca da “Koca engerek yılanı nerelerde yaşar özellikleri nelerdir?” sorularının cevapları da hayati önem taşıyor…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Koca engerek yılanı korkutuyor

Türkiye, coğrafi şartları ve bitki örtüsü sebebiyle pek çok hayvan çeşidine yaşam alanı sağlarken, koca engerek yılanı da ülkemizde rastlanan türlerden biri. Kırsal alanlarda insanların karşı karşıya geldi koca engerek yılanı zehiri nedeniyle, ısırdığı takdirde 5 ila 10 dakika içinde ölüme sebep olabiliyor. Peki, koca engerek yılanı nerelerde yaşar özellikleri nelerdir? İşte ayrıntılar…

ENGEREK YILANI ZEHİRLİ Mİ?

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya çoğunluğu öldürücü zehre sahip 14 adet engerek ve bir de kobra türü yılanların insanlar için tehlikeli türler olduğunu söyledi. Başkaya "Ekosistemde fare gibi zararlı türleri dengede tutan yılanların dünyada 3 bin 600 civarındaki türünden, yaklaşık 375 adedi, yani yaklaşık yüzde 10'u zehirli olarak bilinmektedir. Ülkemizde ise bilinen yılan türü sayısı 55 adettir. Bunlar içerisinde, çoğunluğu öldürücü zehre sahip 14 adet engerek ve bir adet kobra türü yılan ise insanlar için tehlikeli türlerdirler. Yarı zehirli diyebileceğimiz birkaç yılan türümüzü de hesaba katacak olursak, ülkemizde bu konuda dikkatli ve bilinçli olmamız gerektiği kolayca anlaşılacaktır. Zira unutulmamalıdır ki, alerjik rahatsızlığı bulunan insanları arı bile soksa öldürücü olabilmektedir" dedi.

 KOCA ENGEREK YILANI ÖZELLİKLERİ NELER?

Sırt bölgesinin rengi genel olarak grimsi kahverengi ve bu rengin tonlarında olur. Sırtta bazı yerlerde birleşik koyumsu benekler (bazen belirsiz) bulunur. Bunların yanında (sırtın ortalarında) kenarları koyu renkli, iç kısımları tuğla kırmızısı ya da sarı renkte benekler de bulunur. Başın üst kısmında bazen küçük siyah benekler bulunabilir. Kuyruk ucu sarımsı, beyazımsı ya da pembemsi olan karın bölgesinde nokta halinde siyah benekler bulunur.

 TÜRKİYE'DE NEREDE YAŞAR?

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda dağılım gösterirler ve Türkiye'nin zehri en ölümcül yılanları olarak bilinirler.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP ve HDP'li 3 ismin milletvekilliği düşürüldü

CHP ve HDP'li 3 ismin milletvekilliği düşürüldü