Türkgün Yaşam Kargaların zekası bir kez daha kanıtlandı: Geometrik şekilleri ayırt edebiliyor

Kargaların zekası bir kez daha kanıtlandı: Geometrik şekilleri ayırt edebiliyor

Yeni bir araştırma, kargaların insanlar gibi gelişmiş bir geometrik sezgiye sahip olduğunu ortaya koydu.

Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nde yürütülen çalışmaya göre, kargalar ekranda gösterilen geometrik şekiller arasında "aykırı" olanı tespit edebiliyor ve düzenli, simetrik şekillere karşı belirgin bir eğilim gösteriyor.

Bu yetenek, daha önce yalnızca insanlara özgü olduğu düşünülen bir algı biçimi olarak biliniyordu. Ancak araştırmacılar, geometrik düzeni tanıma becerisinin evrimsel olarak köklü bir özellik olabileceğine dikkat çekiyor.

Deneyde ‘düzen’ öne çıktı

Araştırmada 10 ve 11 yaşlarında iki erkek leş kargası (Corvus corone) kullanıldı. Kargalara, bilgisayar ekranında yer alan altı şekilden birinin diğerlerinden farklı olduğunu gösteren görevler verildi. Kargalar, aykırı şekli gagalayarak yanıt verdi.

Bilim insanları, “Bu aşamaya kadar kargalara benzer bir görev verilmemişti. Bu da elde edilen sonuçların öğrenmeye değil, doğuştan gelen bir sezgiye dayandığını gösteriyor,” açıklamasında bulundu.

Kargaların, kare ya da dikdörtgen gibi düzenli kenar uzunluklarına ve sabit açılara sahip dörtgen şekillerde farklı olanı ayırt etme oranı çok daha yüksek çıktı. Öte yandan yamuk ya da rastgele oluşturulmuş şekillerde aykırıyı bulmakta daha çok zorlandıkları gözlendi.

Araştırma ekibinden hayvan fizyoloğu Prof. Dr. Andreas Nieder, "İnsanlar olarak geometrik anlayışı sembolik ve soyut bir düzeye taşıyoruz. Ancak bu anlayışın temel görsel kökenleri evrimsel süreçte çok daha eskiye dayanıyor olabilir," dedi.

Geometri, hayatta kalmanın bir parçası

Araştırmacılar, kargaların sadece eğitimle kazandıkları değil, doğrudan biyolojik evrimle gelişmiş bir geometrik algıya sahip olduğunu vurguluyor. Kargalar, doğada yön bulma ve çevresel uyaranları algılama gibi görevlerde bu sezgilerden faydalanarak hayatta kalma şansını artırıyor.

Deney süresince kargaların motivasyonunu yüksek tutmak için zaman zaman daha önce tanıdıkları şekiller —örneğin beş yıldız ve bir ay gibi— de kullanıldı.

Sonuçlar, geometrik düzenliliğin yalnızca insanlara özgü olmadığını, kuşlar gibi bazı hayvanların da dünyayı algılama biçimlerinde bu özelliğin etkili olabileceğini gösteriyor.

Araştırmanın sonuçları Science Advances dergisinde yayımlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Suriye'de yeni dönem başlıyor! Baas rejimi sonrası ilk parlamento kurulacak

Suriye'de yeni dönem başlıyor! Baas rejimi sonrası ilk parlamento kurulacak

Suriye’de Baas rejimi sonrası ilk parlamento için seçim süreci başladı. Yüksek Seçim Komisyonu, 150 üyeden oluşacak yeni meclisin 60 ila 90 gün içinde kurulacağını duyurdu.

KAYNAK: AA

Suriye'de Baas rejiminin yıkılmasının ardından yeni parlamento üyelerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Yüksek Seçim Komisyonu, parlamentonun 60 ile 90 gün içinde kurulmasının planlandığını açıkladı.

Suriye'de yeni dönem başlıyor! Baas rejimi sonrası ilk parlamento kurulacak

Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Muhammed el-Ahmed ile Komisyonun Medya Sözcüsü Nevvar Necme, başkent Şam'da sürece ve çalışma gündemlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Seçim sürecinin geçiş döneminin gerçekleri ve ulusal sorumluluk doğrultusunda şekillendiğini ifade eden Ahmed, "Klasik bir seçim düzenleyeceğimizi iddia etmiyoruz. Geçiş sürecinin doğası gereği seçimler olağan şartlardan farklı zeminde yürütülecek." dedi.

"Geçici seçim sistemi" taslağının hazırlandığını kaydeden Ahmed, "Hiç kimseyi dışlamadan kapsayıcı yapı hedefliyoruz. Yetki ile toplumsal temsiliyet arasında dengeli dağılım sağlamaya çalışacağız." ifadesini kullandı.

Ahmed, parlamento üyelerinin yüzde 70'inin yetkin isimlerden, yüzde 30'unun ise toplumun ileri gelenlerinden oluşacağını söyledi.

Komisyon Sözcüsü Necme de Yüksek Seçim Komisyonunun oluşturacağı alt grupların seçim heyetlerini belirleyeceğini açıkladı.

Devrik rejim sonrası ilk parlamentonun 60 ile 90 gün içinde kurulmasının planlandığını bildiren Necme, en yaşlı üyenin bu oturuma başkanlık edeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 13 Haziran'da Yüksek Seçim Komisyonunun kurulmasına ilişkin kararnameyi imzalamıştı. Yeni parlamento 150 kişiden oluşacak ve bu üyelerin üçte ikisini Yüksek Seçim Komisyonu, kalan üyeleri ise Şara seçecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *