Yaygın ve yanlış bilinenin aksine kediler, bazı durumlarda kendilerini dış dünyaya tamamen kapatarak sahiplerine küsebilirler. Evimize renk katan sevimli ve tatlı dostlarımız, bazen biz farkında bile olmadan çeşitli sebeplerle küskünlük dönemine girebilirler. Peki, kediler ne zaman küser? Kedilerin küsme sebepleri nelerdir? Konu ile ilgili ayrıntılı ve çarpıcı detaylar, yazımızın devamında sizlerle...
- Kedilerin Küsme Sebepleri
Kedilerin küsme sebepleri; bulundukları çevrenin koşullarına, sahiplerinin tutumlarına ve kendilerinin karakteristik özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Evet, yanlış duymadınız! Kedilerin de tıpkı insanlar gibi kendilerine özgü karakteristik özellikleri, huy ve mizaçları mevcut. Dolayısıyla aynı uyarıcı karşısında küskünlük dönemine girip girmeme durumları kediden kediye göre çok fazla farklılık gösterebilir.
Kedilerin küsmesine yol açan durumlardan bazıları şunlardır:
- Yeterince ilgi gösterilmemesine bağlı olarak meydana gelen yalnızlık hissi
- Evde uzun süre tek başına bırakılmak
- Bağırmak veya odanın dışına çıkararak cezalandırmak
- Sevdiği mamayı değiştirerek tepkisini görmezden gelmek
- Su veya besin ihtiyaçlarını yeterince karşılamamak
- Eve başka bir kedinin gelmesi
- Sık sık misafirlerin gelmesi ve yüksek sesli sohbetlerin gerçekleştirilmesi
- Eşyaların yerinin değiştirilmesine bağlı olarak evin mevcut düzeninin bozulması
- Kedinin Küstüğü Nasıl Anlaşılır?
Kediler; küstüklerinde mutsuz, ilgisiz, depresif ve somurtkan canlılara dönüşebilirler. Oyun oynama konusunda isteksiz olabilirler veya beslenme alışkanlıklarında bazı değişimler meydana gelebilir. Saldırganlaşarak etrafta bulunan nesnelere ve sahiplerine zarar verebilirler. Yani kısacası, normal yaşantılarına kıyasla sergiledikleri davranışlarda belirgin farklılıklar görülebilir.
Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılabileceği üzere kedinizin küskünlük dönemine girmesi, kesinlikle ihmâl edilebilecek bir durum değildir. Aksi takdirde hem sevimli dostunuzun hem de sizin yaşam kalitenizde önemli ölçüde düşüşler meydana gelebilir. Ayrıca bu durum; çocuklarınız, eşiniz, kardeşleriniz vb. aynı ev içerisinde yaşadığınız diğer kişilerin de konfor alanında bazı bozulmaların oluşmasına zemin hazırlayabilir.
- Küsen Kedi ile Nasıl Barışılır?
Her kedinin karakteri, mizacı, duyguları ve tepkileri birbirinden farklıdır. Bu nedenle kedinizi çok iyi tanımanız, detaylı biçimde gözlemlemeniz ve onu evin bir ferdi olarak görmeniz gerekir. Aksi takdirde şu an için uzlaşma sağlasanız bile, kediniz ilerleyen zamanlarda yeniden belirli aralıklarla küsme dönemine girebilir. Peki, küsen kedi ile barışma yolları nelerdir? Küsen kediyi geri kazanmak mümkün mü?
Kedinizle barışmak için uygulayabileceğiniz başlıca yöntem ve teknikler:
- Küsme nedenini tespit ederek buna yönelik yeni çözüm yolları geliştirin.
- Kedinize karşı anlayışlı, cana yakın, sakin ve sabırlı bir yaklaşım sergileyin.
- Onun hissettiklerine ve ihtiyaçlarına kulak verin.
- Kedinizle daha fazla ilgilenerek kendisini değerli hissetmesini sağlayın.
- Ona vakit ayırarak sevdiği oyunları oynamaya özen gösterin.
Bütün bu maddelere ek olarak şunu da hatırlatmakta fayda var:
Kediler, istekleri dışında bir şeylerin onlara zorla yaptırılmasından veya dayatılmasından hiç hoşlanmazlar. Dolayısıyla barışma ve uzlaşma sürecinde ilk olarak kedinizin sınırlarına saygı göstermekle işe başlayın. Kendisini sevdirmek veya oyun oynamak istemediği dönemlerde onu anlayışla karşılayın. Sevmediği veya hoşuna gitmeyen mamaları ona zorla yedirmeye çalışmayın.