Türkgün Yaşam Kovid-19'un kalıcı koku kaybıyla bağlantısı çözüldü

Kovid-19'un kalıcı koku kaybıyla bağlantısı çözüldü

Biruni Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, yapılan araştırmada, Kovid-19 geçiren 40 hasta üzerinde DNA analizi gerçekleştirildi.

KAYNAK: AA

Biruni Üniversitesi ve London Metropolitan Üniversitesi araştırmacıları, yeni bir araştırmaya imza attı.

Yapılan araştırma; Kovid-19'un ardından görülen kalıcı koku kaybının, epigenetik düzeyde incelendiği çalışmada, genlerin işleyişini etkileyen çevresel değişimlerin bu durumla ilişkili olabileceğini ortaya koydu.

"KOKU KAYBI YAŞAYAN BİREYLER ERKENDEN TESPİT EDİLEBİLİR"

Biruni Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, yapılan araştırmada, Kovid-19 geçiren 40 hasta üzerinde DNA analizi gerçekleştirildi.

Kalıcı koku kaybı yaşayan bireylerin, UGT1A1 geninde DNA metilasyon düzeylerinin yüzde 14 daha düşük olduğu belirlendi.

Epigenetik, genetik yapıda bir değişiklik olmadan, çevresel etkenlerin genlerin nasıl çalıştığını etkilediği biyolojik mekanizmaları ifade ediyor. Araştırma bulguları, bu tür değişimlerin koku kaybıyla bağlantılı olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, DNA metilasyonundaki değişikliklerin biyobelirteç olarak kullanılarak, koku kaybı riski taşıyan bireylerin erken tespit edilebileceğini belirtti.

Bu sayede, uzun süreli koku kaybı yaşayan hastalar için daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin mümkün olabileceği paylaşıldı.

"YENİLİKÇİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI GELİŞTİRİLEBİLİR"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Sibel Aslan, DNA metilasyonunun gen ifadesini düzenleyen önemli bir mekanizma olduğunu belirtti.

Çalışmanın, Kovid-19 sonrası kalıcı hale gelen koku kaybının yalnızca virüsün doğrudan etkisine değil, aynı zamanda epigenetik değişikliklere de bağlı olabileceğini gösterdiğini aktaran Aslan, 'Bu durum, gelecekte epigenetik tabanlı tedavilerin geliştirilmesi için umut verici bir adım olabilir ve bir biyobelirteç olarak kullanılabilir.' ifadesini kullandı.

Biruni Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi (BAMER) tarafından araştırmanın desteklendiğini kaydeden Aslan, araştırmada Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Dr. Savaş Gür, Prof Dr. Mehmet Dokur, Doc. Dr. Gülsen Meral, Dr. Mehmet Akif Baktır, Dr. Lütfiye Karcıoğlu Batur ve Moleküler Biyolog Zeyneb Nur Akçay ve London Metropolitan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenneth White gibi isimlerin yer aldığını aktardı.

London Metropolitan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenneth White da 'Eğer bu epigenetik değişimler tersine çevrilebilirse, Kovid-19'un neden olduğu uzun süreli koku kaybı için yenilikçi tedavi yaklaşımları geliştirilebilir.' değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Eğitim Van'da "Maarif Modeli Ebeveyn Okulu" ilk mezunlarını verdi

Van'da "Maarif Modeli Ebeveyn Okulu" ilk mezunlarını verdi

Van'ın Erciş ilçesinde velilerin çocuklarının eğitim sürecine katılımını artırmak amacıyla açılan "Maarif Modeli Ebeveyn Okulu" ilk mezunlarını verdi.

KAYNAK: AA

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde ebeveyn rolünün önemini vurgulamak ve ailelerin eğitim süreçlerine daha fazla katılmalarını sağlamak amacıyla "Maarif Modeli Ebeveyn Okulu" kursları açıldı.

Erciş'te Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce Kazım Karabekir İlk ve Orta Okulu'nda düzenlenen kurstan mezun olan 24 veli için sertifika töreni düzenlendi.

Pasta keserek mezuniyetlerini kutlayan velilere sertifikaları, Kaymakam Murat Karaloğlu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Zorlu tarafından verildi.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Ata Yıldız, yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yaklaşık iki ay süren kurs düzenlediklerini söyledi.

Kursiyerleri tebrik eden Yıldız, "Açtığımız Ebeveyn Okulu'nun ilk mezunlarını vermekteyiz. Amacımız, ailelerin eğitim süreçlerine daha fazla katılmasını sağlamak, öğrenci ile veli arasındaki ilişkiyi güçlendirmek." dedi.

Kursta görevli okul öncesi öğretmeni Hilal Albayrak da 24 kursiyerle 32 saat süren eğitime devam ettiklerini dile getirerek, "Velilerimizle güzel ve verimli etkinlikler yaptık. Buradan çocuğun temel gelişiminde öğretmenlerden önce ailenin temel faktör olduğunu gördük. Öğretmenlerden çok velilerimize büyük bir görev düştüğünü gördük." diye konuştu.

Kursta katılan veli Kübra Sağınç da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli konusunda bilgilendirildiklerini ve kursun oldukça verimli geçtiğini ifade etti.

Kursa katıldığı için mutlu olduğunu dile getiren Sağınç, şunları kaydetti:

"Öğrenci profili ve velilerin rolü hakkında bilgi edindim. Ailenin çocuğun gelişiminde temelleri bulunan ilk ve en önemli unsur olduğunu fark ettim. Çocuğun gelişim süreçlerini bilip bir ebeveyn olarak kişisel teknikleri geliştirmede sorumluluk almayı öğrendim. Bu kurs, çok faydalı oldu. Çocuklarımıza nasıl davranmamız gerektiğini öğrendim."

Eğitim sayesinde öğrencilerle aralarındaki iletişimin güçlendiğini anlatan velilerden Fatma Çil, "Her anne ve babanın eğitim alması gerekiyor. Kursta bir çocuğa nasıl davranmamız gerektiğiyle ilgili tüm bilgiler verildi. Bu sayede anne ve babalar çocuklarını daha bilinçli yetiştirecekler." şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *