16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Yaşam Uzay tarihine adını yazdıran isim: Aleksey Leonov kimdir?

Uzay tarihine adını yazdıran isim: Aleksey Leonov kimdir?

Aleksey Leonov (30 Mayıs 1934 - 11 Ekim 2019), uzayda yürüyen ilk insan olarak tarihe geçen Sovyet kozmonottur. 18 Mart 1965'te Voskhod 2 görevi sırasında gerçekleştirdiği bu tarihi an, hem Sovyetler Birliği hem de dünya için büyük bir dönüm noktası olmuştur.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzay tarihine adını yazdıran isim: Aleksey Leonov kimdir?

ATV’nin sevilen ve dünyanın en çok kazandıran yarışmalarından biri olan "Kim Milyoner Olmak İster," her hafta olduğu gibi bu hafta da izleyicileri ekran başına kilitledi. Kenan İmirzalıoğlu'nun sunuculuğunda gerçekleşen programda, başarılı performanslar ve ilgi çekici sorular yine izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

Bu haftaki yarışmada gündeme gelen sorulardan biri de Aleksey Leonov'la ilgiliydi. "Aleksey Leonov, 1965 yılında hangisini yapan ilk insandır?" sorusu, izleyicilerin merakını uyandırırken, Leonov hakkında yapılan aramalar da hız kazandı. Peki, Aleksey Leonov kimdir?

Uzayda Yürüyen İlk İnsan: Aleksey Leonov

Aleksey Arhipoviç Leonov, 30 Mayıs 1934’te Listvyanka, Sovyetler Birliği’nde dünyaya geldi. Leonov, uzay yürüyüşü yapan ilk insan olarak tarihe geçti. Bu büyük başarıyı, 18 Mart 1965 tarihinde Voskhod 2 görevi sırasında gerçekleştirdi. Yaklaşık 12 dakika süren bu uzay yürüyüşü sırasında Leonov, uzay aracından 15 metre kadar uzaklaştı. Ancak bu sırada uzay elbisesi, vakum ortamında o kadar şişti ki, hareket etmekte zorlandı. Fotoğraf makinesini kullanamıyor ve uzay aracına geri dönmekte güçlük çekiyordu. Elbisesindeki bir supabı açarak fazla havayı boşalttı ve büyük bir çabayla uzay aracına geri dönmeyi başardı. Leonov, daha sonra bu deneyimi "Dizime kadar tere batmıştım" diyerek anlattı.

Sovyetler’in Gizli Ay Projesinde İlk Aday

Leonov, bu başarılı uçuşunun ardından, Sovyetler Birliği’nin gizli Ay projesinde Ay’a inecek ilk astronot olarak seçildi. Bu görev için özel bir helikopter kullanarak yoğun bir eğitim sürecinden geçti. Ancak Sovyetler, Ay yarışında ABD’ye yenildi ve proje iptal edildi.

Salyut 1 ve Soyuz 11 Görevleri

Leonov, dünyanın ilk uzay istasyonu olan Salyut 1’e gidecek Soyuz 11 ekibine de seçilmişti. Ancak ekibindeki bir diğer astronotun hastalanması nedeniyle bu görev yedek ekibe devredildi. Ne yazık ki, Leonov’un yerine uzaya giden bu ekip, Soyuz 11’in dönüşü sırasında meydana gelen kazada hayatını kaybetti.

Apollo-Soyuz Test Projesi

Leonov, kariyerinin son uzay uçuşunu 1975 yılında Apollo-Soyuz Test Projesi’nde (ASTP) gerçekleştirdi. Bu proje, Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki iş birliğinin simgesi oldu.

Leonov, uzay maceralarının ardından 1976-1982 yılları arasında “başkozmonot” unvanıyla Sovyet uzay adamlarının komutanı ve Yuri Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezi’nin müdürü olarak görev yaptı. Ayrıca, ressamlıkla da ilgilenen Leonov, Kozmonot dergisi "Neptün"ün editörlüğünü yaptı ve 1991 yılında emekli olduktan sonra özel bir şirkette yöneticilik yaptı.

Aleksey Leonov, 11 Ekim 2019’da 85 yaşında hayata veda etti.

Aleksey Leonov, 1965'te hangisini yapan ilk insandır?

A) Aracından çıkıp uzayda yürüyen
B) Ay'a ayak basan
C) Uzaya çıkan
D) Dünyanın yörüngesinde tur atan

Cevap A) 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kartal evinde hata yapmadı

Kartal evinde hata yapmadı