Özellikle Ege ve Akdeniz gibi kıyı kesimlerin sofralarında vazgeçilmez konumda olan fasulye piyazı zeytinyağlı yemeklerin yanında olmazsa olmazdır. Bunun yanında doyuruculuğu ile ön plana çıkan fasulye piyazı, bazı zamanlar da başlı başına bir öğündür. İşte, fasulye piyazı tarifi:
Gerekli Malzemeler:
- 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1 adet kırmızı soğan (ince piyazlık doğranmış)
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 adet domates (isteğe bağlı, doğranmış)
- 1 adet haşlanmış yumurta (isteğe bağlı, dilimlenmiş)
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1-2 yemek kaşığı üzüm ya da elma sirkesi
- Tuz Karabiber Pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Öncelikle haşlanmış kuru fasulyeleri geniş bir kaba alın.
- Soğanları ince şekilde doğrayarak piyaza ekleyin
- Kıyılmış maydanoz ve isteğe bağlı domatesleri de fasulyelere ekleyin.
- Küçük bir kasede zeytinyağını, sirkeyi tuzu ve baharatları karıştırın. B u karışımı salatanın üzerine gezdirin.
- Malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak haşlanmış yumurta, sumak veya limon eklemesi yaparak piyaza farklı bir tat katabilirsiniz.
Fasulye Piyazı Hangi Malzemelerle Daha Lezzetli Olur?
Fasulye piyazının ana malzemeleri yukarıdaki gibiyken, damak zevkine göre farklı malzemeler de koyulabilmektedir. Ana malzemelere ek olarak eklenen bu malzemeler, salataların tadını değiştirir ve mükemmel bir deneyim sunulmasına yardımcı olur. İşte, ana malzemelere ek olarak piyaz yapımında kullanılan malzemeler:
- Sumak: Sumak, özellikle sumakla çok iyi uyum sağlamaktadır. Salataya renk vermesinin yanında ekşimsi bir lezzet de katar.
- Tahin: Tahin, özellikle Antakya usulü piyazda kullanılır ve mükemmel bir lezzettir. Tahin kullanılarak yapılan zeytinyağı, sarımsak, sirke ve limon karışımı piyaza hem tat hem de mükemmel bir aroma katar.
- Haşlanmış Yumurta: Piyazların doyuruculuğunu artırmak için haşlanmış yumurta eklemek de sıkça yapılan bir tercihtir.
- Domates: Özellikle yaz mevsiminde piyazlara eklenen domatesler hem piyazların daha ferah olmasına hem de daha aromatik olmasına yardımcı olur.
Ayrıca bu malzemelerin yanında zeytin, kapya biber, yeşil biber, nar ekşisi, taze soğan veya frenk soğanı ve dereotu gibi malzemeler de piyaza eklenebilmektedir.
Antakya Usulü Piyaz İle Klasik Piyaz Arasındaki Fark Nedir?
Piyaz, her yöreye göre farklı şekillerde yapılmaktadır. Bu noktada özellikle Antakya piyazı hem tat hem de farlılıklarıyla ön plana çıkar. Antakya piyazını normal piyazdan ayıran en önemli etkenlerden birisi bol nar ekşisidir. Ayrıca Antakya piyazında bolca doğranmış soğan, domates ve maydanoz da bulunmaktadır.
Antakya usulü piyaz farkı, kullanılan zeytinyağında da ortaya çıkmaktadır. Antakya usulü piyazda zeytinyağı oranı, klasik piyaza göre daha fazladır.
Fasulye Piyazına Sirke Mi Limon Mu Eklenmeli?
Farklı tatların bir araya geldiği fasulye piyazında dengeli bir yemek serüveni için, seçilen malzemelerin önemi büyüktür. Özellikle salataya asidik tat vermek için limon veya sirke eklenir ancak bu salatayı yapacak kişilerin aklındaki sorulardan biri de asidik dengeyi kurmak için fasulye piyazına sirke mi limon mu koymalıyım sorusudur. Bu sorunun genel geçer bir cevabı yoktur, herkesin damak zevki farklıdır ve bu damak zevkine göre salata malzemesi seçebilir. Bu nedenle sirke seven kişi sirke, limon seven kişi de limon tercih edebilir. Ancak bu malzemelerin kullanılma durumlarına göre de farklı tatlar kullanıcıları beklemektedir.
Fasulye piyazında sirke kullanıldığında piyazın klasik tadı alınır. Ayrıca sirke, soğanla oldukça iyi bir uyum sağlar ve uzun süre bekleyecek salatalarda sirkeler tercih edilir. Limon suyu ise daha hafif ve taze bir lezzet sunar.
Fasulye Piyazı Hangi Yemeklerle İyi Gider?
Fasulye piyazı, tek başına bir öğün olarak da tercih edilebildiği gibi yemeklerin yanında da tercih edilebilir. Özellikle kebapların ve zeytinyağlıların yanında oldukça güzel olan bu salatalar, Türk mutfağının gözdesi konumundadır. İşte, piyazın en iyi gittiği yemeklerden bazıları:
- Izgara Köfte
- Izgara Et ve Tavuk
- Zeytinyağlılar
- Balık Yemekleri
- Kuru Fasulye ve Pilav
- Lahmacun veya Etli Pide
- Menemen ya da Yumurtalı Yemekler