Mahalli seçim takvimi işlemeye başlamıştır. Gerek yüksek saygınlığı ve itibarı, gerek etkisi ve özgül ağırlığı ve gerekse iddiası ve hedefleri dikkate alındığında, bütün dikkatler Milliyetçi Hareket Partisi’ne yönelmiş durumdadır.

Mahalli seçimlerin her ne kadar siyasetin seyri ve ülkenin idare şekline önemli etkileri olsa da, ayrı bir tabiatı, ayrı bir karakteri vardır. Seçim sonucuna partilerin ağırlığı kadar, adayların kimliği, kişiliği, sicili ve performansı da etki eder. Bu seçimlerde gerçek ittifakı da, adayların bu özelliklerini dikkate alarak çoğu zaman millet oluşturur. Bir seçim çevresinde milletvekili dağılımında daha az sayıya ulaşabilmiş bir partinin, mahalli bazda öne çıkarak ipi göğüslediğini defalarca gördük. Bunun birçok örneği vardır.

  SANDIĞA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

24 Haziran seçimlerine giren siyasi partiler esas alındığında, 31 Mart mahalli seçimlerine il, ilçe ve belde belediye başkanlığı için 36 bin civarında adayın gireceği şimdiden bellidir. Belediye Meclis Üyeliği, İl Genel Meclisi Üyeliği ve Muhtarlıklar da dahil edilirse, bu sayı yüzbinleri bulmaktadır. 2014 mahalli seçimlerinde sadece muhtarlık için yaklaşık 160 bin aday sandıktan çıkmak için yarışmıştı. Bu kadar adayın yakınları, ilişkileri, seçmendeki karşılıkları dikkate alınırsa, sonuca etki eden unsurların ne kadar farklı olabileceği kendiliğinden ortaya çıkar. Mahalli seçimlerin bu özelliği dolayısı ile bütün siyasi partiler kılı kırk yararak aday belirlemeye, yapılan müracaatlar arasından en doğru ismi bulmaya çalışıyor. Daha önce seçilmiş ve Belediye Başkanlığı döneminde doğru ve faydalı hizmet verilmiş, seçim çevresinin ihtiyaçlarını gidermek için samimi bir çaba ortaya konulmuş ve özellikle de dürüst bir yönetim gösterilmiş isimler, büyük avantaj sağlıyor.

  DİKKATLER MHP’NİN ÜZERİNDE

Seçim takviminin gereği olarak aday belirleme süreci başlamış durumdadır. Aday adayı müracaatları alınmakta, diğer taraftan mahallinde kabul görmüş isim arayışları sürdürülmektedir. Gerek siyasi yelpazedeki yeri, gerek yüksek saygınlığı ve itibarı, gerek etkisi ve özgül ağırlığı ve gerekse iddiası ve hedefleri dikkate alındığında, bütün dikkatler Milliyetçi Hareket Partisi’ne yönelmiş durumdadır. Kimleri aday göstereceği, nasıl bir strateji izleyeceği bütün siyasi partiler tarafından yakından takip edilmektedir. Deyim yerindeyse, diğer partiler MHP’ye bakarak hiza-mesafe alıyorlar.

  ADANA VE MERSİN

MHP’nin mevcut belediye başkanlarını ağırlıklı olarak tekrar aday göstereceği anlaşılıyor. Elbette istisnalar olacaktır ve bunlardan birisi de Mersin’dir. MHP burada bir isim değişikliğine gitmiş ve Toroslar ilçesinde iki dönem çok başarılı bir belediye başkanlığı yapmış, Mersin halkının gönlünde taht kurmuş Hamit Tuna’yı büyük şehir için aday göstermiştir. Mersin halkının ilgisi, sevgisi ve mesajları, bu değişikliğin isabetini ve bir defa daha sonuç almanın çok, ama çok yüksek ihtimal olduğunu belgelemektedir. Adana Büyük Şehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, çalışkanlığının, gayretinin ve hizmetlerinin yanı sıra Adana halkının da teveccühü ile tekrar aday gösterilmeyi hak etmiştir. Yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılmaktadır.

  GURUR TABLOSU

Mersin ve Adana Türkiye’nin gözbebeği illerimizdir. Bütün siyasi partiler bu illeri kazanmak istiyor. Nüfus büyüklüklerinin yanı sıra ürettikleri katma değerle, tarım, ekonomi ve sanayideki ağırlıkları ile fark oluşturmaktadırlar. Yoğun göç almaları dolayısı ile sosyopolitik yönden de dikkat çekici bir konum kazanmışlardır. Dolayısı ile doğru yönetilmeleri gerekmektedir. Bölge insanı da böyle düşündüğü içindir ki, MHP’li isimleri öne çıkarmıştır. Bütün gelişmeler, teveccühün artarak devam ettiğini ortaya koyuyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de son derece başarılı geçmiş bir dönemin aynen devam etmesi için, bir defa daha aday gösterilmiştir. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili MHP’nin onuru isimler olarak, yeniden seçilebilmek için hemşehrilerinin karşısına çıkacaklardır. Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ve Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’i de, bu gurur tablosuna eklemek gerekiyor.

  ERZURUM’A İDDİALI İSİM

MHP diğer illerimizde de aynı iddiayı sürdürmekte ve aynı şekilde en doğru isimlerle Türk milletinin karşısına çıkmak için titiz bir çalışma yürütmektedir. Nitekim, Aydın Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için, Germencik’de çok verimli ve faydalı bir dönem geçiren Ümmet Akın’ın ismi açıklanmıştır. Erzurum, MHP’nin her zaman iddialı olduğu illerimiz arasındadır.  Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Prof. Dr. Serdar Sevimli’nin aday olduğu ilan edilmiştir. Gelen mesajlardan, yaptığımız küçük çaplı araştırmalardan, uzun yıllardır Erzurum’da görev yapan, her durum ve şartta hemşerilerinin yanında olan, çok büyük bir sevgi ve saygı gören Sevimli’nin adaylığının büyük bir memnuniyetle karşılandığını anlıyoruz.

  KADIN ADAYLAR

MHP’den belediye başkanı olabilmek için çok yoğun bir müracaat var. Bu müracaatlar alınırken aday adaylarından hangi projelerle hizmet vermeyi planladıklarını da bildirmeleri isteniyor. “Üretken Belediyecilik” ilkesine uygun olarak bütün illerde, bütün seçim çevrelerinde doğru isimlerin bulunması için titiz bir çalışma yürütülüyor. Sürpriz isimlerin aday gösterileceği anlaşılıyor. Bazı şehirler için özellikle kadın adaylar üzerinde durulduğu bilgileri geliyor. Son söz olarak şunu söyleyelim: MHP bu seçimlerin en iddialı partisidir ve siyasetin bütün dengelerini değiştirecek bir sonuç alacağı şimdiden bellidir.