24 Aralık 2024
weather
8°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Anne Çocuk Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebeklerde emekleme dönemi oturma ile yürüme arasında bir ara adım olması ile bilinir. Bir bebeğin emeklemeyi öğrenmesi için pek çok farklı yol bulunur.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bebekler Ne Zaman Emekler?
KAYNAK: Haber Merkezi

Bebekler genellikle 9 aylık ya da sonrasında emeklemeye başlarlar. Fakat bazı bebeklerin 6 ya da 7 aylık olduğunda emeklemeye başladığı da görülebilir. 

Emekleme Belirtileri Nelerdir?

Emekleme, bebeklerin fiziksel gelişimine katkıda bulunur. Bunun yanında yürümenin bir alt aşaması olması ile de bilinir. Bebeklerin bu özel anlarının yüksek seviyede konfor ve güvenlik içerisinde geçirebilmesi adına ebeveynlere büyük sorumluluk düşer. Çocukları emeklemeye teşvik ederek onlara yeterli özgürlüğün tanınması da bu sorumluluklar arasında yer alır. 
Bebekler öncelikle başlarını tutmayı öğrenirler. Bazıları bu süreci geç öğrenirken bazıları daha erken dönemde öğrenir. Emekleme belirtileri arasında bebeğin ellerini kontrol etmesi de bulunur. Bebekler ellerini hareket ettirirken bir yandan da ellerine baktıklarını fark edebilirsiniz. Bu durum bebeklerin uzuvlarını ve benliğini keşfettiğini gösterir. 

Bebekler elleri ile nesneleri kavramaya başladığında çıngırak ve dişlik alınabilir. Bebekler başlarını tuttuktan sonra el kaslarını çalıştırmaya başlarlar. Bu sayede bir şeyleri tutabilmeyi öğrenirler. Dönmeye başladıkları zaman hareket kabiliyetleri arttığı için bebekler sağa ve sola dönebilirler. Altıncı aya geldikleri zaman bebekler desteksiz oturabilirler. Bu durum bebeklerin kısa sürede emeklemeye başlayacağını gösterir. Bu aşamada çevreyi artık tehlikelerden korumaya başlamak gerekir. 

Sonrasında bebekler el ve dizlerin üzerinde durmaya başlarlar. El ve dizlerin üzerinde durarak bu uzuvlarını hareket ettireceklerini keşfederler. Bu sebeple kollarını sallarlar ve ayaklarını da zemine vururlar. Bebekler yalnızca el ve dizlerin üzerinde emekleme hareketi yapmazlar. Farklı pek çok emekleme şekilleri bulunur.

Bebeklerde Emekleme Süreci Nasıl Desteklenir?

Bebeklerin emeklemeye başlamaları ebeveynler için kolaylık sağlar. Emeklemek hareketleri bebeklerin ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duymadan çevreyi keşfetmelerine yardımcı olur. Bu sayede bebekler kendi becerilerini geliştirmeye başlarlar. Bebeklere emeklemeyi öğretmeye ihtiyaç yoktur. Yalnızca emeklemesine uygun ortamların hazırlanması yeterli olacaktır. Bebeklerin emeklemesine yardımcı olmak için yapılabilecekler şu şekildedir;
•    Karın üstü aktivitelere daha fazla zaman ayrılmalıdır.
•    Bebek taşıyıcı ürünlerin çok fazla kullanılmaması gerekir.
•    Bebeklerin bu dönemde oturmaya teşvik edilmesi gerekir.
•    Emeklemeye motive etmek için oyuncak ya da çeşitli objeler kullanılmalıdır.


İlk aylardan itibaren bebeklere karın üstü aktiviteler yapılması gerekir. Bu aktiviteler boyun, sırt, kol ve karın kaslarının gelişmesine yardımcı olur. Bu sayede emekleme için gerekli olan kasların güçlenmesi mümkün olur. İlk zamanlarda bebekler karın üstü yatırıldığı zaman çok fazla ağlayabilirler. Ancak kısa aralıklarla ve değişik oyunlar yaparak karın üstü aktivitelere zaman ayırmak faydalı olacaktır.

Hareketli oyuncaklar ya da dikkat çeken oyuncakları bebeklerin yakınına koyun. Yüzüstü ya da otururken yakın çevresine oyuncaklar koyarak bu oyuncaklara ulaşması sağlanabilir. Bu durum bebeklerde emeklemeyi teşvik edecektir. 

Emekleme Gecikmesi Normal Mi?

Emekleme bebeklerin gelişim basamakları arasında yer almaz. O sebeple bebeklerin emeklememesi ya da geç emeklemesi bir problem değildir. Bunun yanında erken emekleyen bebekler erken zamanlarda yürüyemeyebilir. Hatta çok hızlı emeklemeyen bebekler daha erken yürüyebilirken hızlı emekleyen bebekler daha geç yürüyebilirler. Bebekler de aslında aynı yetişkinler gibidir. Bebeklerin de farklı ilgi alanları olabilir.

Bazı bebekler emeklemek yerine oturarak çevreyi gözlemlemeyi daha çok tercih ederler. Bunun yanında çevrelerine dokunarak ve el becerilerini kullanarak oyuncak ve objelerle oynamak isteyebilirler. Fakat bebeklerin diğer motor becerilerinde gecikme olması ya da vücudunun ki tarafını da eşit olarak kullanmaması halinde mutlaka doktora danışmak gerekir.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Analitik Zekâ Ne Demek?

Analitik Zekâ Ne Demek?