24 Aralık 2024
weather
8°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Anne Çocuk Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Anlaşılır?

Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Anlaşılır?

PPD olarak da bilinen doğum sonrası depresyon aslında sanıldığından daha yaygın bir durumdur. Anneleri etkileyen, doğumdan sonraki sürece de zorluk katan psikolojik dönem, doğru şekilde yönetilebildiğinde olabildiğince sorunsuz atlatılabilmektedir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Anlaşılır?
KAYNAK: Haber Merkezi

Yeni anne olmuş bireylerin yaşam kalitesini düşüren durum, duygusal ve fiziksel bazı etkilere sahiptir. Söz konusu etkiler, uyku sorunları başta olmak üzere yeme, içme ve kendini içine kapatma gibi türlere sahip olabilir.

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Doğum sonrasında oluşan ve birkaç haftaya yayılan bu süreç, doğru destekleme ile birlikte birkaç haftadan daha kısa süre içerisinde bitebilir.

Kimilerinde süreç doğumdan hemen sonra gerçekleşirken kimlerinde doğumu izleyen birkaç hafta içinde ortaya çıkabilir.

Doğum sonrası depresyon belirtileri de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak kimi etkileri göz önünde bulundurarak çevrenizdeki yeni doğum yapmış kişilerde bu etkilerin olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

  • Aşırı üzgün olma, boşluk duygusuna kapılma,
  • Yüksek oranda enerji kaybı, günlük yaşam gereksinimlerini dahi karşılayamama,
  • Panik ataklar geçirme, yüksek kaygı oranları,
  • Uyuyamama veya kimilerinde aşırı uyku sorunu,
  • Aşırı yeme sorunları ya da hiç yememe sorunları,
  • Çevresine, sevdiklerine, hobilerine ve kendine karşı olan ilgi kayıpları, isteksizlik durumları,
  • En ufak durumda sinirlenebilme, öfke kontrolünde zorlanma,
  • Başta kendisi olmak üzere bebeğine zarar verme düşünceleri beslemesi.

Söz konusu durumlarda profesyonel yardım almak sürecin en doğru şekilde idare edilebilmesi için önemlidir. Kimilerinde bu süreç daha kolay atlatılırken kimlerinde yoğun psikolojik danışmanlık almak gerekli olabilmektedir.

Doğum Sonrası Depresyon Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Doğum sonrası depresyon için tedavi yöntemleri pek çok kola ayrılmakta. Evde yapabileceğiniz yöntemler olduğu gibi profesyonel olarak destek almanızı da gerektirecek durumlar ile karşılaşabilirsiniz.

Kişiden kişiye değişen depresyon oranları sorunun tedavi edilmesinde de farklılıklar gösterebilmektedir.

  • Psikoterapi: Alanında uzman olan kişiler ile çalışarak düşünce kalıplarında değişiklik elde edilebilir,
  • İlaç ile tedavi: Kişinin depresyon durumuna göre antidepresan ilaçlar kullanılabilir,
  • Aynı durumu yaşayanlar ile buluşmak: Destek grupları olarak da geçen bu çözüm yöntemi aynı sorunu yaşayan anneler ile bir araya gelmeyi temel alıyor. Süreç boyunca bu durumu yaşayan tek kişi olmadığını gösterebilmesinin yanı sıra sorunları çözmek için paylaşım yapılmasını sağlayabilmektedir.
  • Yaşam tarzında köklü değişiklikler: Spor yapmayan kişiler spor yapabilir, sağlıklı beslenme planları oluşturabilir, kimi gezilere çıkabilir, düzenli uyku için plan oluşturabilirler.

Söz konusu sürecin kolay atlatılabilmesi için süreci yaşayanların sevdikleri kişilerden yüksek oranda destek alması oldukça önemlidir. Stres yönetimini sağlama konusunda zorlanan bireyler için sevdiklerinden destek almak, onlar için stres durumunu düzenlemek oldukça önemlidir.

Doğum Sonrası Depresyon Ne Kadar Sürer?

Doğrum sonrası depresyon belirtileri sayesinde depresyona sahip olunup olunmadığı gözlemlenebilir. Bu aşamadan sora sürecin en iyi şekilde ilerleyebilmesi için anne olan bireye psikolojik olarak destek olunmalıdır.

Psikolojik açıdan destek bekleyen anne, kısa süreli depresyon sorunu ile süreci atlayabilir ancak her ne kadar doğru müdahaleler gerçekleşmiş olsa da kimi zaman kişiden kişiye depresyon sürelerinde değişiklikler gözlemlenebilir.

  • Kısa süreli depresyonlarda: Birkaç hafta ve ay içinde süreç sonlanabilir.
  • Uzun süreli depresyonlarda: Süreç bir yıla kadar uzayabilir veya birkaç ay ile sınırlı kalabilir.

Doğum sonrasında gerçekleşen depresyon durumu herkes için mümkün olsa da uzun süreli olması durumunda ciddi sağlık sorunlarına ve geri dönülmesi zor psikolojik sorunlara neden olabilir.

Söz konusu durumun içinde olunması halinde alanında uzman olan, daha önce doğum sonrası psikolojik danışmanlık vermiş olan bir doktor ile görüşmek en doğrusu olacaktır.

Uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması süreci daha kolay atlatabilmenizi sağlamanın yanı sıra sürecin daha kısa sürede tamamlanmasını da sağlayacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?