Çanakkale’nin Bayramiç mevkiinde yetişen bu nektarin türü, bölgenin adıyla birlikte ünlenmiştir. Ülkemizde yıllık nektarin üretiminin neredeyse dörtte birini karşılayan Çanakkele ile özdeşleşmiş olan Bayramiç Beyazı da, Çanakkale topraklarından çıkan en nadide mahsullerden biridir.
Çanakkale ilinin nektarin üretiminde bu kadar önde gelmesinin nedenleri arasında çevresel ve iklimsel uygunluk, toprak yapısının nektarin üretimine elverişli olması ve yeterli su ihtiyacı bulunmaktadır. Çanakkale sınırları arasında yetiştirilen endemik bir meyve olan Bayramiç Beyazı, bilinen nektarilerin aksine beyaz renklidir.
Parlak, tüysüz, kabuğu ince ve beyaz renkli olan bu nadir görülen nektarin çeşidi, 500 ila 1000 rakımlarda yetişmektedir.
Bayramiç Beyazı’nın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Çanakkale’nin Bayramiç bölgesine has olan bu meyveler, alüvyal ve çabuk ısınan topraklarda yetişir. Diğer nektarin çeşitlerine kıyasla daha küçük ve sert olan bu meyveler, aromatik tatları ve beyaz renkleriyle ön plana çıkar. Peki Bayramiç Beyazı’nın sağlığa faydaları nelerdir?
- Antioksidan Özelliğe Sahiptir: İçindeki mineral ve vitaminler sayesinde antioksidan özellikler taşıyan Bayramiç Beyazı, vücutta bulunan zararlı bileşenleri vücuttan uzaklaştırır ve antioksidan özellik sağlar.
- Diyete Uygundur: Bayramiç Beyazı’nın düşük kalorili olması ve besleyici özellikleri, özellikle obezite ile savaşta kişilerin yardımcısı olmaktadır. Ayrıca kardiyak bozuklukları da engelleyen bu meyveler, kalbin de dostudur.
- Göz Sağlığına Olumlu Etki Eder: İçinde bulunan vitamin ve minerallerin yanında Lutein maddesi de, göz sağlığının korunmasında fayda sağlamaktadır. Bunun yanında Lutein maddesi, gözde katarakt oluşumunu da engellemektedir.
- Tümörün Oluşmasını / Büyümesini Engeller: Nektarin gibi meyvelerin, içinde barındırdıkları asitler vücutta tümör oluşumunu veya büyümesini engellemektedir.
- Kanseri Önler: Bayramiç Beyazı hakkında yapılan son araştırmalar, bu meyvelerin kanseri önlemekte etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu noktada uzmanlar, özellikle kolon kanserinin tedavisinde hastalara Bayramiç Beyazı tüketmesini tavsiye etmektedir.
- Bağışıklığı Düzenler: Bayramiç Beyazı’nın içinde bulunan yüksek miktarda C ve E vitamini, bu meyvelerin insan vücudunda bağışıklığın artmasına katkıda bulunur.
Bunların yanında Bayramiç Beyazı’nın vücutta kalp sağlığını ve sindirim sistemini de düzenlediği bilinmektedir.
Bayramiç Beyazı Nasıl Yetiştirilir?
Bayramiç Beyazı’nın yetişmesi için toprak ve çevre şartlarının uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle özellikle alüvyal topraklara sahip olan Bayramiç ilçesinde bu meyveler yetişir. Ayrıca bu meyveler çabuk ısınan toprakları sevmektedir. Bayramiç ilçesinin toprak derinliğinin 1 – 2 metre olması, yer altı sularının yer üstüne yakın bulunması, toprak pH değerinin 6 – 7 seviyelerinde olması bu meyvelerin yetişmesi için olanak sağlamaktadır. Peki Bayramiç Beyazı nasıl yetiştirilir?
Bayramiç Beyazı, tohumdan yetişen bir meyvedir. Bu nedenle önceki sezon iyi bir hasat alınmışsa, bir sonraki sezon da iyi bir hasat alma olanağı yüksek olur. Önceki yıllarda kalite bakımından eksiksiz ve iyi verim sağlayan ağaçlardan alınan meyve tohumları kullanılmaktadır.
Bayramiç Beyazı Ne Zaman Hasat Edilir?
Ülkemizde yetişen endemik meyve türlerinden biri olan, nektarin ailesinde yer alan Bayramiç Beyazı, diğer nektarilere göre farklı rengi ve sertliğiyle ön plana çıkar.
Tohum olarak ekilen Bayramiç Beyazı, genellikle ilk üç sene meyve vermezler. Her şey yolunda giderse üç senenin sonunda meyve vermeye başlayan bu ağaçlar, her sene hasada uygun hale gelir. Bu noktada sene içerisinde Bayramiç Beyazı hasadı, Haziran ayının sonlarında Ağustos ayının başlarına kadar devam eder.